Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ προς ΕΚΤ: «Κάντε το όπως οι ΗΠΑ»-Δεν αρκούν τα μέτρα

Λάδι στη φωτιά της διαμάχης για τις πρόσφατες δραστικές κινήσεις της ΕΚΤ θα ρίξει το ΔΝΤ. «Καλά τα μέτρα, αλλά δεν φτάνουν», θα πει η C. Lagarde στο eurogroup. Υπερβολικά υψηλά τα χρέη και η ανεργία. Τι αντιπροτείνει για το ευρωπαϊκό QE.

  • Του Peter Spiegel (Βρυξέλλες) και της Claire Jones (Βερολίνο)
ΔΝΤ προς ΕΚΤ: «Κάντε το όπως οι ΗΠΑ»-Δεν αρκούν τα μέτρα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα κρούσει συναγερμό για τον κίνδυνο αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη και θα προτρέψει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μελετήσει την εφαρμογή αμερικανικού τύπου «ποσοτικής χαλάρωσης» που θα περιλαμβάνει «μεγάλης κλίμακας» αγορές κρατικών ομολόγων, για να υποστηριχθεί η ανάπτυξη.

Η προειδοποίηση, που περιέχεται σε προσχέδιο των συμπερασμάτων της ετήσιας αποτίμησης που κάνει το ΔΝΤ στην οικονομική κατάσταση της ευρωζώνης, και εξασφάλισαν οι Financial Times, απειλεί να πυροδοτήσει έντονη διαβούλευση εντός της Ε.Ε. για το πώς θα αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος να εκδηλωθεί ιαπωνικού τύπου χαμένη δεκαετία με στάσιμη ανάπτυξη.

Η εκτίμηση του ΔΝΤ, την οποία θα παρουσιάσει η επικεφαλής Christine Lagarde στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο, δίνει εύσημα στην Ε.Ε. για την ανάληψη «δυναμικής δράσης, που έθεσε τα θεμέλια της ανάκαμψης» μετά την κρίση στην ευρωζώνη. Όμως επίσης καταλήγει ότι τα επίπεδα τόσο των χρεών όσο και της ανεργίας παραμένουν υπερβολικά υψηλά και θα υπονομεύσουν την επιστροφή σε «εύρωστη» ανάπτυξη.

Μολονότι το ΔΝΤ καλωσορίζει τα πρόσφατα μέτρα που υιοθέτησε η ΕΚΤ, η οποία στις αρχές του μήνα έλαβε την πρωτοφανή απόφαση να μειώσει ένα από τα βασικά της επιτόκια κάτω από το μηδέν και να προσφέρει έως 400 δισ. ευρώ σε φθηνά δάνεια προς τις τράπεζες που θα χρηματοδοτήσουν μικρές επιχειρήσεις, προειδοποιεί επίσης ότι ίσως τα μέτρα αυτά δεν επαρκούν.

Στo συμπέρασμα της έκθεσης του ΔΝΤ, τονίζεται ότι «ο πληθωρισμός είναι ανησυχητικά χαμηλός, ακόμη και στις χώρες του πυρήνα», υπονομεύοντας τη ζήτηση και την ανάπτυξη. Αν οι τιμές συνεχίσουν να ανεβαίνουν βραδέως, ισχυρίζεται το ΔΝΤ, η ΕΚΤ θα πρέπει να σκεφτεί να ακολουθεί την αμερικανική Federal Reserve, την Bank of Japan και Bank of England και να αγοράσει κρατικά ομόλογα.

«Αν ο πληθωρισμός παραμείνει πεισματικά χαμηλός, η ΕΚΤ θα πρέπει να μελετήσει εφαρμογή προγράμματος με αγορές ενεργητικών σε μεγάλη κλίμακα, και ειδικά κρατικά ενεργητικά. Έτσι θα τονωθεί η εμπιστοσύνη, θα βελτιωθούν τα οικονομικά των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και θα τονωθεί ο τραπεζικός δανεισμός».

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, στο 0,5%, βρίσκεται στο ένα τέταρτο του στόχου της ΕΚΤ, που επιθυμεί πληθωρισμό λίγο κάτω από το 2%. Αν και το ΔΝΤ είναι πιθανόn να αναθεωρήσει τις συστάσεις του κατόπιν των συνομιλιών με τους υπουργούς Οικονομικών, τέτοιου είδους αλλαγές που έχουν γίνει στο παρελθόν, ήταν ελάχιστες.

Η Γερμανία τελευταία πλήττεται από εσωτερική διαμάχη όσον αφορά τα πρόσφατα μέτρα της ΕΚΤ. Αν και η αξιοσέβαστη Bundesbank υποστήριξε την απόφαση του συμβουλίου της ΕΚΤ, οι γερμανικές τράπεζες επιτέθηκαν στην κίνηση, εκτιμώντας ότι τιμωρεί άδικα τους αποταμιευτές.

Το ΔΝΤ έχει προτρέψει επανειλημμένα την ΕΚΤ να κινηθεί πιο επιθετικά σε όλη την διάρκεια της κρίσης και ορισμένοι αξιωματούχοι του ΔΝΤ έχουν προτείνει στο παρελθόν τις αμερικανικού τύπου αγορές ομολόγων. Αλλά, καθώς θα ανακοινωθεί μόλις δύο εβδομάδες μετά την αμφιλεγόμενη απόφαση της ΕΚΤ – και μάλιστα στην καθοριστική ετήσια έκθεση του ΔΝΤ για την οικονομία της ευρωζώνης- η δημόσια αυτή προειδοποίηση θα προκαλέσει νέα καταιγίδα εντός της Γερμανίας.

Σε ομιλία του τον Μάρτιο, ο πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann, δήλωσε ότι η ποσοτική χαλάρωση (QE) «γενικώς δεν απορρίπτεται». Ωστόσο πρόσθεσε ότι «θα κριθεί πολύ αυστηρά» το κατά πόσον το σχέδιο έρχεται σε αντίθεση με τις αρμοδιότητες της ΕΚΤ, που απαγορεύουν την χρηματοδότηση των κυβερνήσεων μέσω νομισματικής πολιτικής.

Οι παρατηρητές πιστεύουν επίσης ότι η γερμανική κοινωνία θα εναντιωθεί σε αγορές ομολόγων από την κεντρική τράπεζα σε μεγάλη κλίμακα, καθώς θα το θεωρήσει «διάσωση» των ασθενέστερων κρατών της ευρωζώνης.

Ο διοικητής της ΕΚΤ Mario Draghi, έχει δώσει σινιάλο ότι η κεντρική τράπεζα θα ήταν έτοιμη να εφαρμόσει QE, αν ο πληθωρισμός παραμείνει σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο, πολλοί αναλυτές θεώρησαν ότι η δύναμη των μέτρων που ελήφθησαν στις αρχές του μήνα, ήταν μια προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας να αποφύγει τις αγορές κρατικών ομολόγων, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη της φετινής χρονιάς.

Οι διαφορές μεταξύ του ΔΝΤ και της ΕΚΤ σχετικά με την νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης, έκαναν τον κ. Draghi να διαφωνήσει δημοσίως το τελευταίο διάστημα με τον διεθνή οργανισμό. Σε συνέντευξη τύπου τον Απρίλιο, ευχαρίστησε με σαρκασμό το ΔΝΤ για τις «εξαιρετικά γενναιόδωρες υποδείξεις του» προσθέτοντας ότι θα πρέπει να δώσει ισάξια προσοχή στην αμερικανική Federal Reserve – υποδεικνύοντας ότι το ΔΤΝ επικρίνει την ΕΚΤ άδικα και επιλεκτικά.

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v