Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Crash test στα ΜΒΑ: Πόσο τελικά αξίζουν

Tα προγράμματα σπουδών MBA είναι μια περιττή πολυτέλεια; Το ερώτημα τίθεται καθώς τα δεδομένα στην αγορά εργασίας αλλάζουν. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της πιστοποίησης. Πότε το MBA αξίζει... τα λεφτά του.

Crash test στα ΜΒΑ: Πόσο τελικά αξίζουν

Χάνει το MBA τη λάμψη του; Αυτό είναι το ερώτημα που θέτει ο John Authers καθώς τα δεδομένα αλλάζουν και το κάποτε «απόλυτο εργαλείο» για μια καριέρα γνωρίζει ανταγωνισμό, τόσο στο Citi του Λονδίνου, όσο και αλλού.

Με ένα MBA αποκτάς πολλές γνώσεις, συχνά όμως μη σχετικές με το αντικείμενό σου, ενώ το κόστος είναι μεγάλο. Η εναλλακτική είναι προγράμματα εξασφάλισης επαγγελματικής επάρκειας σε συγκεκριμένους τομείς. Πρόκειται για τα CFA, τα οποία, όπως λέει η Kate Lander, υψηλόβαθμο στέλεχος του CFA Institute εξασφαλίζουν πολύτιμη πιστοποίηση. Το ζήτημα είναι ότι τα δεδομένα αλλάζουν και γνώσεις που απέκτησε κάποιος δέκα χρόνια πριν μπορεί σήμερα να μην είναι εφαρμόσιμες. 

Σήμερα οι ταχύτητες είναι μεγάλες, λέει ο John Palicka του New York Institute of Finance. Όποιος πιστεύει ότι αρκούν αυτά που έμαθε στο πανεπιστήμιο κάνει λάθος. Ο κόσμος πηγαίνει προς την πιστοποίηση την οποία ο επαγγελματίας πρέπει να εξασφαλίζει συνεχώς. Εχουν τελειώσει οι μέρες που αρκεί το πτυχίο. Αν σταματήσεις τη μελέτη, απλώς… σκουριάζεις.

Ωστόσο τα MBA δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη. Ο Gareth Howells (φωτ.), του London Business School, τονίζει ότι το μεγάλο όπλο ενός προγράμματος MBA είναι ότι επιτρέπει στον κάτοχο να κινηθεί μεταξύ διαφορετικών τομέων απασχόλησης.

Υπάρχει ένα μεγάλο ατού στα MBA, καταλήγει ο John Authers: ο κύκλος των γνωριμιών που κάνεις σπουδάζοντας δύο χρόνια μαζί με ένα γκρουπ ανθρώπων. Αυτοί μπορεί να αποτελέσουν το διαβατήριο για μια επιτυχημένη καριέρα και να γίνουν ένας κρίσιμος παράγοντας εφ' όρου ζωής.

Προσοχή όμως. Απαιτείται να προτιμήσεις ένα κορυφαίο πανεπιστήμιο για ένα πρόγραμμα MBA και αυτό προϋποθέτει κάποια χρόνια εργασιακής εμπειρίας πριν ξεκινήσεις. Διαφορετικά η πιστοποίηση στον επαγγελματικό τομέα ίσως είναι μονόδρομος

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v