Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί οι «ακριβές» αποτιμήσεις δεν τρομάζουν τους επενδυτές

Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που οι μετοχές κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ. Πώς τα ομόλογα κλείνουν το μάτι στα χρηματιστήρια. Γιατί οι ακριβές αποτιμήσεις είναι πιθανό να αποδειχθούν... φθηνές!

Γιατί οι «ακριβές» αποτιμήσεις δεν τρομάζουν τους επενδυτές

Όταν όλες οι επενδυτικές επιλογές δείχνουν ακριβές, ποιες επιλογές υπάρχουν; Απάντηση στο καυτό ερώτημα επιχειρεί να δώσει ο επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της BlackRock Investment Institute.

Ο ίδιος δείχνει στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι οι αποτιμήσεις για πολλές από τις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος, όπως ομόλογα ευρωπαϊκών χωρών, βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ή κοντά σε αυτά.
Ανάλογη εικόνα και στις μετοχές. Με εξαίρεση την Ιαπωνία και τη Μεγάλη Βρετανία, οι επιλογές σε όλο τον υπόλοιπο πλανήτη δείχνουν ακριβές με βάση τα ιστορικά δεδομένα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον υπάρχουν ελάχιστες επενδύσεις σταθερού εισοδήματος που να δίνουν απόδοση άνω του 4%, κάτι που, όμως, εξηγεί την άνοδο των μετοχών (δεδομένου ότι σηματοδοτεί την ύπαρξη φθηνού χρήματος), αλλά παράλληλα μειώνει τις επιλογές για τους επενδυτές.

Υπό αυτά τα δεδομένα, μια επιλογή, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να πάρει ο επενδυτής περισσότερο «γεωγραφικό» ρίσκο.

Σε κάθε περίπτωση, τα χαμηλά επιτόκια φαίνεται πως είναι ο λόγος που οι μετοχές βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ. Αυτό το φθηνό χρήμα μπορεί, εκτιμά, να μεταφραστεί σε περισσότερη κερδοφορία και εκεί στηρίζεται η επιλογή των επενδυτών να στραφούν στις μετοχές.

Αυτό είναι και το βασικό στοίχημα που παίζουν σήμερα οι οπαδοί των μετοχών.

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v