Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεφουσκώνουν οι εξαγωγές της Ισπανίας

Όπως ισχυριζόταν η Μαδρίτη μέχρι πρόσφατα, «η Ισπανία έχει μεταμορφωθεί σε νέα εξαγωγική υπερδύναμη, μια νέα Γερμανία για το νότιο περιθώριο της Ευρώπης.» Τι θα επιφέρει, οπότε, η ξαφνική αδυναμία των εξαγωγών και ισχύς των εισαγωγών;

Ξεφουσκώνουν οι εξαγωγές της Ισπανίας

Οι οικονομικές ειδήσεις έχουν αλλάξει και αναλόγως έχουν αλλάξει και οι διαθέσεις.

Η Ισπανία έχει εξέλθει από την ύφεση, η ανεργία υποχωρεί και το χρηματιστήριο έχει εκτιναχθεί 40% στο τελευταίο έτος. Οι προβλέψεις ανάπτυξης αναβαθμίζονται και υπάρχουν ελπίδες ότι η Ισπανία μπορεί να αποδειχθεί η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της Ευρώπης τον επόμενο χρόνο. Το κόστος δανεισμού της Μαδρίτης έχει διολισθήσει σε προ της κρίσης χαμηλά καθώς οι επενδυτές συρρέουν στα ισπανικά κρατικά ομόλογα.

Η χώρα έχει κερδίσει ακόμη και τους σκεπτικιστές του ΔΝΤ: Στην πρόσφατη έκθεσή του, ο διεθνής οργανισμός δήλωσε ότι η Ισπανία «έχει στρίψει την γωνία» και χειροκρότησε την κυβέρνηση και τους Ισπανούς πολίτες για την προσπάθεια που έκαναν στην κρίση.

Αυτή την εβδομάδα, τα καλά νέα πιθανόν να αυξηθούν, καθώς αναμένεται να ανακοινωθούν την Πέμπτη ευνοϊκά μεγέθη για την αγορά εργασίας.

Παρά την γενική ευφορία όμως, ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι η ανάκαμψη της Ισπανίας, που στηρίχθηκε στις εξαγωγές, αρχίζει να χάνει την ορμητικότητα της εκεί ακριβώς όπου «πονάει» περισσότερο: Στις εξαγωγές.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι εξαγωγές μειώθηκαν 1,3% τον Μάιο σε σχέση με πέρσι. Και δεν ήταν μεμονωμένο γεγονός: Οι εξαγωγές, που υπήρξαν ένα σπάνιο φωτεινό σημείο στις δύσκολες εποχές και ο βασικός «πιλότος» της ισπανικής οικονομίας, γίνονται τώρα ένα από τα μεγαλύτερα βαρίδια.

Στο α΄τρίμηνο οι εξαγωγές είχαν αρνητική επίδραση στην εθνική παραγωγή, μειώνοντας το ΑΕΠ κατά 0,2%. Και καθώς οι εισαγωγές ανακάμπτουν ταχύτερα απ'όσο αναμενόταν, το ισπανικό εμπορικό έλλειμμα διογκώνεται και εμφάνισε άνοδο 80% και πλέον στο 5μηνο του 2014 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Κατά τα δύο τελευταία χρόνια, η Μαδρίτη διαλαλεί ότι η εξαγωγική ανάκαμψη της χώρας είναι μια ένδειξη ότι η οικονομία όχι μόνο επιδιορθώνεται, αλλά και διανύει θεμελιώδη μεταμόρφωση. Η κυβέρνηση τονίζει ότι η λιτότητα και οι μεταρρυθμίσεις βοήθησαν να χαμηλώσουν οι μισθοί και να αποκατασταθεί η εξαγωγική ανταγωνιστικότητα.

Ως εκ τούτου, ισχυρίζονται, η Ισπανία δεν χρειάζεται πλέον να επαφίεται σε επικίνδυνες στεγαστικές φούσκες και κατανάλωση με δάνεια, για να ανεβάσει την ανάπτυξη: Αντίθετα, η χώρα έχει μεταμορφωθεί σε μια νέα εξαγωγική υπερδύναμη, μια νέα Γερμανία για το νότιο περιθώριο της Ευρώπης.

Μέχρι πρόσφατα, τα στατιστικά υποστήριζαν αυτή την θέση. Οι εξαγωγές εξαρτημάτων αυτοκινήτων, μηχανολογικού εξοπλισμού, χημικών κλπ αυξηθηκαν κατακόρυφα, ειδικά προς τις ταχέως αναπτυσσόμενες αναδυόμενες αγορές, βοηθώντας την Ισπανία να εμφανίσει ένα μικρό αλλά σημαντικό πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών πέρυσι. Το 2007, πριν ξεσπάσει η κρίση, το ισοζύγιο εμφάνιζε έλλειμμα αντίστοιχο με το 10% του ΑΕΠ.

Τώρα που η τάση αρχίζει πάλι να ανατρέπεται, η κυβέρνηση προσπαθεί να δείξει γενναιότητα. Οι υπουργοί αποδίδουν την κατακόρυφη αύξηση των εισαγωγών στην εκτίναξη των αποστολών μηχανολογικού και εργοστασιακού εξοπλισμού προς τον ιδιωτικό ισπανικό κλάδο, γεγονός που αποτελεί, όπως ισχυρίζονται, ένδειξη εμπιστοσύνης και όχι αδυναμίας. Αποδίδουν παράλληλα την μείωση των εξαγωγών σε παροδικές επιπτώσεις από την ισχύ του ευρώ και την αδυναμία σε αναδυόμενες αγορές.

Τα επιχειρήματα αυτά έχουν κάποια λογική, αλλά και πάλι αντικρούουν τα όσα έλεγε η Μαδρίτη τα δύο τελευταία χρόνια. Η επιστροφή της εγχώριας ζήτησης και ιδιωτικής κατανάλωσης είναι πράγματι θετικές ενδείξεις, αλλά πώς θα συντηρηθεί η οικονομική ανάκαμψη όταν η Ισπανία συνεχίζει να βασανίζεται με τρομερή ανεργία και ογκώδη δημόσια και ιδιωτικά χρέη;

Σε κάθε περίπτωση, η Ισπανία χρειάζεται την εξαγωγική μηχανή της για να αρχίσει να φορτσάρει και πάλι. Η ισχύς του εξαγωγικού τομέα ήταν που επανέφερε την χώρα στον δρόμο της ανάπτυξης και την έβγαλε από την ύφεση. Θα είναι πολύ σκληρή ειρωνεία αν αρχίσει η ανάκαμψη τώρα να παραπαίει επειδή αυτή η τάση ανατρέπεται.

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v