Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο «εμφύλιος» της ΕΕ για τις νέες κυρώσεις στη Ρωσία

Γιατί δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι για νέες κυρώσεις στη Ρωσία. Η τρικυμία για τα γαλλικά Mistral και ο στόχος για την «3η βαθμίδα». Νέες αρμοδιότητες της Κομισιόν στις οικονομικές κυρώσεις. Αρχίζουν να φαίνονται ρωγμές και στο Κρεμλίνο.

  • των Peter Spiegel (Βρυξέλλες), Hugh Carnegy (Παρίσι)
Ο «εμφύλιος» της ΕΕ για τις νέες κυρώσεις στη Ρωσία

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρώπης δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας μετά την κατάρριψη του Boeing, παρά την προσπάθεια της Βρετανίας, της Σουηδίας και ομάδας ανατολικοευρωπαϊκών κρατών να επιβληθεί εμπάργκο όπλων στο Κρεμλίνο.

Αντί αυτού οι υπουργοί ζήτησαν από τους αξιωματούχους της Ε.Ε. να σχεδιάσουν μέτρα ευρύτερης κλίμακας - μόνο όμως σε περίπτωση που η Ρωσία δεν συνεργαστεί με τη Δύση σε μελλοντικό χρόνο.

Οι ΗΠΑ και αρκετοί Ευρωπαίοι σύμμαχοι πιστεύουν ότι οι Ουκρανοί αποσχιστές χρησιμοποίησαν πυραυλικό σύστημα ρωσικής προέλευσης για την κατάρριψη του αεροσκάφους της Malaysia Αirlines στον εναέριο χώρο της ανατολικής Ουκρανίας την περασμένη εβδομάδα.

Αλλά στην επιβολή του εμπάργκο εναντιώθηκαν άλλες χώρες της Ε.Ε. και ειδικά η Γαλλία, που κλήθηκε να απολογηθεί για την απόφασή της να συνεχίσει να τιμά συμβόλαιο 1,2 δισ. ευρώ για την πώληση πολεμικών πλοίων Mistral κατάρριψης ελικοπτέρων.

Αντί αυτού οι «σκληροί» εξασφάλισαν την παραχώρηση να ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για πρώτη φορά, να παρουσιάσει σε διπλωμάτες την Πέμπτη προτάσεις για ευρύτερες οικονομικές κυρώσεις - μεταξύ των οποίων μπλόκο της ρωσικής πρόσβασης στις ευρωπαϊκές αγορές κεφαλαίου και περιορισμούς σε στρατιωτικές και σε άλλες... ευαίσθητες τεχνολογίες, όπως ο ενεργειακός κλάδος.

Ο ευρωπαϊκός εμφύλιος εκδηλώνεται την ώρα που αρχίζουν να εμφανίζονται ρωγμές και στο Κρεμλίνο σχετικά με την αντιμετώπιση της κατάστασης. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Alexei Kudrin, ένας από τους πιο έμπιστους οικονομικούς συμβούλους του προέδρου Putin, εξέδωσε αυστηρή προειδοποίηση ότι η αντιπαράθεση με τη Δύση θα πλήξει τον οικονομικό και τον πολιτικό εκσυγχρονισμό της χώρας.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Itar-Tass, σχολίασε ότι συντηρητικές δυνάμεις εκμεταλλεύτηκαν την ουκρανική κρίση για να σπρώξουν τη χώρα στον δρόμο του απομονωτισμού, και αυτό είναι ενάντια στα συμφέροντα των ρωσικών επιχειρηματιών, που εξαρτώνται από τα διεθνή κεφάλαια και τις αγορές.

Η υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Catherine Ashton, δήλωσε ότι ανάμεσα στις επιλογές της Πέμπτης θα είναι η σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής της Ε.Ε. για να συζητηθούν κυρώσεις «3ης βαθμίδας» που στοχεύουν σε κλάδους της ρωσικής οικονομίας και όχι σε άτομα.

«Είναι λάθος να μεταφράζεται η έλλειψη αντίδρασης της Ε.Ε. σε αυτήν τη φάση ως ευρωπαϊκή αδυναμία» σχολιάζει ο Mujtaba Rahman, επικεφαλής ευρωπαϊκής ανάλυσης του Eurasia Group. «Η πολιτική των κυρώσεων στην Ευρώπη έχει γίνει πιο επιθετική και, με δεδομένο ότι η τροχιά της διαμάχης παραμένει κλιμακούμενη, είναι πιθανόν να επιβληθούν κλαδικές κυρώσεις από την Ε.Ε. στη διάρκεια του έτους».

Μολονότι θα είναι η πρώτη φορά που οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες θα συζητήσουν την «3η βαθμίδα» των κυρώσεων, στο ανακοινωθέν τους οι υπουργοί δήλωσαν ότι τα μέτρα θα επιβληθούν μόνο αν δεν υπάρξει «πλήρης και άμεση συνεργασία» από μέρους της Ρωσίας στη διακοπή της τροφοδοσίας των αποσχιστών με οπλισμό και στις έρευνες για την τραγωδία του ΜΗ17.

Σε κάθε περίπτωση, οι διπλωμάτες από τις σκληρές χώρες δηλώνουν ότι είναι ικανοποιημένοι με τη συμφωνία να γίνει συνάντηση για ευρύτερες κυρώσεις. Επιπλέον, εξασφάλισαν τη συμφωνία ότι οι στοχευμένες κυρώσεις της Ε.Ε. μπορούν πλέον να περιλαμβάνουν άτομα που «ευνοούνται» από την αποσταθεροποίηση στην ανατολική Ουκρανία. Παράγοντες ισχυρίζονται ότι έτσι οι Βρυξέλλες θα μπορέσουν να κυνηγήσουν τους κολλητούς του Vladimir Putin, όπως και η αμερικανική κυβέρνηση.

Η μάχη των κυρώσεων κατέδειξε ότι παραμένουν βαθιές διαφορές σχετικά με τη Ρωσία εντός της Ε.Ε. μετά την κατάρριψη του ΜΗ17. Ο Γάλλος πρόεδρος François Hollande για πρώτη φορά είπε ότι το Παρίσι μπορεί να ακυρώσει την παράδοση εντός δεύτερου πολεμικού πλοίου Mistral στο ρωσικό ναυτικό, αν το Κρεμλίνο δεν πτοηθεί από τις ευρωπαϊκές προειδοποιήσεις, αλλά σημείωσε ότι το πρώτο πλοίο θα παραδοθεί όπως έχει συμφωνηθεί, παρά τις επικρίσεις του Βρετανού πρωθυπουργού David Cameron.

Ο Jean-Christophe Cambadelis, επικεφαλής του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος του κ. Hollande επέμεινε ότι ο πρόεδρος δεν κάνει πίσω, αλλά αντίθετα αυξάνει τις πιέσεις στη Μόσχα εγείροντας ερωτήματα για το δεύτερο Mistral. Επιτέθηκε και στον κ. Cameron, που επέκρινε την πώληση.

«Είναι μια κίβδηλη διαμάχη υποκριτών», είπε ο κ. Cambadelis. «Δείτε πόσοι Ρώσοι ολιγάρχες έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο Λονδίνο, και θα καταλάβετε ότι ο κ. David Cameron πρέπει να αρχίσει πρώτα να καθαρίζει τη δική του αυλή».

Πάντως ο κ. Cameron δεν ήταν ο μόνος που κράτησε επικριτική στάση. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Λετονίας και της Λιθουανίας επέκριναν ανοιχτά το Παρίσι για τη συμφωνία και ο θερμόαιμος Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Carl Bildt δήλωσε: «Το να παραδίδεις οπλισμό μέσα σε μια τέτοια κατάσταση είναι δύσκολο να εξηγηθεί, για να το θέσω ευγενικά».

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v