Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί τα ομόλογα υψηλής αξιολόγησης αψηφούν τη βαρύτητα!

Οι τίτλοι ανώτερης αξιολόγησης φτάνουν σε ιστορικά επίπεδα χωρίς ενδείξεις φούσκας. Πως εξηγείται το παράδοξο των ομολόγων, γιατί δεν υπάρχουν ενδείξεις φούσκας και ποιες είναι οι προβλέψεις των αναλυτών.

  • των Ralph Atkins, Michael MacKenzie και Ben McLannahan
Γιατί τα ομόλογα υψηλής αξιολόγησης αψηφούν τη βαρύτητα!

Λένε, πως όταν φτάνεις στον πάτο, μετά η μόνη κατεύθυνση είναι ανοδικά. Κάποια στιγμή αρχή αυτή ενδεχομένως να εφαρμοστεί και στις αποδόσεις των ασφαλέστερων κρατικών ομολόγων με τη μεγαλύτερη ρευστότητα, όπως είναι τα αμερικανικά Treasury, τα βρετανικά Gilt, τα γερμανικά Bund και τα κρατικά ομόλογα Ιαπωνίας.

Κάποια στιγμή.... αλλά όχι σήμερα.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων υψηλής αξιολόγησης (που κινούνται αντιστρόφως των τιμών) υποχώρησαν χαμηλότερα το 2014, αψηφώντας την σχεδόν ομόφωνη εκτίμηση των αναλυτών ότι είχαν πιάσει πάτο. Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών Bund βρέθηκαν αυτή την εβδομάδα σε νέο ιστορικό χαμηλό, αγγίζοντας το 1,12%. Τα 10ετή αμερικανικά Treasury αποδίδουν λιγότερο από 2,5%, ενώ στις αρχές του 2014 είχαν απόδοση στο 3%.  

Ορισμένοι επενδυτές ανησυχούν από το ιστορικά φτηνό κόστος δανεισμού. Οι χαμηλές αποδόσεις ήδη μπορούν να μεταφραστούν σε αρνητικά πραγματικά επιτόκια εάν συνυπολογίσει κανείς τον πληθωρισμό. Εάν οι αγορές βρίσκονται σε περιοχή φούσκας, τότε η διόρθωση θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλες ζημίες στα χαρτοφυλάκια ομολόγων.

Οι αποδόσεις έχουν ήδη ενισχυθεί φέτος στα διετή ομόλογα ΗΠΑ και Βρετανίας που παρακολουθούν στενά τις προσδοκίες για τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών στο θέμα των επιτοκίων. 

Μιλώντας όμως, με στρατηγικούς επενδυτές και αναλυτές, δύσκολα εντοπίζει κανείς ανησυχία για κάποια φούσκα που επίκειται να σκάσει. «Προϋπόθεση για να υπάρχει φούσκα, είναι να υπάρχει και παράλογη συμπεριφορά» εξηγεί ο Στίβεν Μέιτζορ της HSBC και συμπληρώνει: «Δεν βλέπω τον κόσμο να δανείζεται για να αγοράσει ομόλογα και δεν νομίζω ότι αυτά τα επίπεδα απέχουν πολύ από τα θεμελιώδη».

Τουναντίον, τα κρατικά ομόλογα των χωρών του πυρήνα, προσφέρουν μία όαση ασφαλείας σε αβέβαιους καιρούς – καθώς κλιμακώνεται η ένταση της Δύσης με τη Ρωσία – ενώ οι αποδόσεις  παραμένουν υπό έλεγχο λόγω της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής που ακολουθούν οι κεντρικές τράπεζες, αλλά και του κορεσμού στις αποταμιεύσεις.

Οι χαμηλές αποδόσεις αντικατοπτρίζουν επίσης τις προσδοκίες για την παγκόσμια οικονομία. Από την Ιαπωνία μέχρι την ευρωζώνη, η ανάπτυξη παραμένει αδύναμη. Ενώ τα βρετανικά gilt είναι ευάλωτα στον κίνδυνο απότομης αύξησης των επιτοκίων, είναι κατά γενική ομολογία πολύ νωρίς για να υποστηρίξει κανείς ότι η ανάκαμψη σε ΗΠΑ και Βρετανία είναι βιώσιμη.

«Είναι μάλλον απίθανο να δούμε τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων να κινούνται αυτόνομα. Θα πρέπει να περιμένουμε μία συγχρονισμένη κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα  από την στιγμή που θα υπάρχει πλήρης ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας» δήλωσε ο Zach Pandl, διαχειριστής χαρτοφυλακίου για την Columbia Management.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι οι οικονομίες ανεβάζουν ρυθμό, αλλά οι αποδόσεις τελικά υποχωρούν» αναφέρει ο Κρίστοφερ Ίγκο και συμπληρώνει: «Ο κίνδυνος  είναι πως η οικονομική ανάπτυξη θα επιταχυνθεί προκαλώντας αιφνιδιαστική επανεκτίμηση για το σωστό ύψος των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες. Ακόμη όμως, απέχουμε πολύ από το πάτημα της σκανδάλης στα επιτόκια».

Στη Γερμανία, οι αποδόσεις των Bunds θα μπορούσαν να εγκλωβιστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε χαμηλά επίπεδα. Ορισμένοι αναλυτές κάνουν λόγο για «ιαπωνο-ποίηση». Η ανάπτυξη της ευρωζώνης είναι αναιμική και ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού παραμένει. Εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχωρήσει σε ποσοτική χαλάρωση μέσω ενός μεγάλης κλίμακας προγράμματος αγοράς ομολόγων, τότε οι αποδόσεις των Bund ενδέχεται να υποχωρήσουν περαιτέρω.

Στην Ιαπωνία, οι αποδόσεις έχουν σταθεροποιηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με το πρόγραμμα αγοράς 69 δισ. δολ. ομολόγων κάθε μήνα από την Τράπεζα της Ιαπωνίας, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας.

Όταν η Τράπεζα της Ιαπωνίας ξεκίνησε το νέο επεκτατικό πρόγραμμα τον προηγούμενο Απρίλιο, πολλοί πίστεψαν ότι θα ήταν αναπόφευκτο να υπάρξει άνοδος στις αποδόσεις. Είτε το σχέδιο θα πετύχαινε με άνοδο του πληθωρισμού και των επιτοκίων ή, σε περίπτωση αποτυχίας,  θα κατέρρεε η εμπιστοσύνη στην επικίνδυνη δημοσιονομική θέση της Ιαπωνίας, ωθώντας σε υψηλότερα επίπεδα το κόστος δανεισμού της χώρας.

Τελικά όμως, κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες, τα επιτόκια σπάνε όλα τα σημεία στις καμπύλες, είτε πρόκειται για τρίμηνα έντοκα γραμμάτια είτε για 40ετή ομόλογα. «Με αυτή την τόσο ισχυρή αγορά ιαπωνικών ομολόγων, οι επενδυτές που δίσταζαν να αγοράσουν φαίνεται πως τώρα το ξανασκέφτονται» αναφέρει ο Shuichi Ohsaki, της Bank of America Merrill Lynch.

Υπάρχουν επίσης ισχυρές τάσεις που κρατούν σε χαμηλά επίπεδα τις αμερικανικές αποδόσεις. Η «πρόωρη καθοδήγηση» της Fed δείχνει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επίσης, τα κρατικά ομόλογα με υψηλότερη αξιολόγηση, όπως τα αμερικανικά Treasury, ευνοούνται και από το ρόλο τους ως collateral για τα παράγωγα και άλλες επενδύσεις  και την χρήση τους στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα των κρατικών τραπεζών και των κρατικών επενδυτικών ταμείων.

Καθώς οι αποδόσεις των αμερικανικών Treasury είναι υψηλότερες από εκείνες ανταγωνιστικών ομολόγων, η ζήτηση παραμένει ισχυρή. «Εάν κοιτάξεις τι συμβαίνει στον κόσμο και συγκρίνεις τις αποδόσεις των επιτοκίων που προσφέρουν τα κρατικά χαρτιά χωρών με ανώτερη αξιολόγηση, τότε διαπιστώνεις ότι τα αμερικανικά Treasury είναι πολύ ελκυστικά» εξηγεί ο Rick Rieder της BlackRock και συμπληρώνει: «Τα Treasury είναι η πιο διαδεδομένη μορφή collateral στον κόσμο».

Ο David Ader, της CRT Capital αναφέρει: «Μία φούσκα σκάει όταν ο κόσμος πουλάει και τρέχει προς την έξοδο… Η Fed και οι άλλες κεντρικές τράπεζες έχουν σημαντικές τοποθετήσεις αμερικανικών ομολόγων και δεν πρόκειται να πουλήσουν». Αυτός είναι και ο λόγος που οι αποδόσεις δεν ανεβαίνουν… προς το παρόν τουλάχιστον.

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v