Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το τίμημα των κυρώσεων στη Ρωσία φοβούνται οι πολυεθνικές

Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι σε Ευρώπη, αλλά και ΗΠΑ προειδοποιούν. Ο αντίκτυπος των κυρώσεων στη Ρωσία θα είναι σοβαρός. Ποιες εταιρείες και ποιοι κλάδοι επηρεάζονται περισσότερο και ποιοι αναγκάζονται να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους.

  • των Alice Ross (Λονδίνο), Chris Bryant (Φρανκφούρτη) και Camilla Hall (Νέα Υόρκη)
Το τίμημα των κυρώσεων στη Ρωσία φοβούνται οι πολυεθνικές

Οι επιχειρήσεις ανά την Ευρώπη προειδοποιούν ότι η κρίση στη Ρωσία και την Ουκρανία έχει ήδη επιφέρει αντίκτυπο, ενώ οι νέες αυστηρότερες κυρώσεις στη Μόσχα προκαλούν νευρικότητα στα ευρωπαϊκά διοικητικά συμβούλια.

Οι προειδοποιήσεις αυτές διατυπώθηκαν ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση κοινοποίησε τις αυστηρότερες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, στοχεύοντας στον ενεργειακό, τον χρηματοοικονομικό και τον αμυντικό κλάδο της χώρας.

Η μετοχή της Adidas, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας αθλητικών ενδυμάτων στον κόσμο, βούλιαξε κατά 15% αφού η εταιρεία προειδοποίησε ότι δεν θα πετύχει τους ετήσιους στόχους κερδοφορίας και δήλωσε ότι κλείνει τα καταστήματά της στη Ρωσία λόγω του αυξανόμενου κινδύνου για τις καταναλωτικές δαπάνες στη χώρα. Η Volkswagen, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης από πλευράς πωλήσεων, ανακοίνωσε μείωση 8% των πωλήσεων στη Ρωσία για το πρώτο εξάμηνο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Ο Jo Kaeser, διευθύνων σύμβουλος της Siemens, προειδοποίησε ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στην Ουκρανία, δημιουργούν σοβαρό κίνδυνο για την ανάπτυξη της Ευρώπης φέτος και τον επόμενο χρόνο.

Η Metro, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία λιανικού εμπορίου στην Ευρώπη, δήλωσε πως οι εξελίξεις στη Ρωσία δημιουργούν κινδύνους για τον όμιλο, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε απότομη μείωση των πωλήσεων στην Ουκρανία. Ο γερμανικός όμιλος ανέφερε επίσης πως η προγραμματισμένη δημόσια εγγραφή του ρωσικού του βραχίονα αναβάλλεται μέχρις ότου υπάρξει βελτίωση της κατάστασης, επισημαίνοντας πως υπάρχει αβεβαιότητα στην περιοχή και πως σημειώνεται σημαντική υποχώρηση στο ρούβλι.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Royal Dutch Shell, Ben van Beurden, ανέφερε πως βρίσκεται σε διαδικασία εκτίμησης των επιπτώσεων από τις αυστηρότερες κυρώσεις στη Ρωσία σε συνεργασία και με άλλες δυτικές πετρελαϊκές. «Είναι κάπως νωρίς να πει κανείς πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, ποιες επιπτώσεις μπορεί να υπάρξουν και πώς θα αντιδράσουμε» δήλωσε. Η πετρελαϊκή τον προηγούμενο μήνα ανέστειλε τις δραστηριότητές της στο κοίτασμα Γουζίβσκα, στην ανατολική Ουκρανία, λόγω των εντεινόμενων συγκρούσεων μεταξύ των αυτονομιστών και των κυβερνητικών δυνάμεων.

Η Erste Group, ο τρίτος μεγαλύτερος χρηματοπιστωτικός όμιλος των αναδυόμενων ευρωπαϊκών χωρών, προειδοποίησε ότι η ένταση αυτή μπορεί να επιφέρει αντίκτυπο στις τράπεζες της ανατολικής Ευρώπης. «Δεν μπορώ να αποκλείσω το ενδεχόμενο δυσάρεστων εκπλήξεων στην περιοχή λόγω των πολιτικών αποφάσεων ή εξελίξεων» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Erste, Andreas Treichl, και συμπλήρωσε: «Βεβαίως, εάν η κρίση επιδεινωθεί θα χρειαστεί να αναθεωρήσουμε τις προβλέψεις μας για όλη την Ευρώπη για το 2015 και το 2016».

Η ένωση Γερμανών μηχανολόγων VDMA υποβάθμισε τις προβλέψεις ανάπτυξης για τον κλάδο φέτος υποστηρίζοντας πως η κατάσταση στη Ρωσία έχει αρχίσει να επηρεάζει το διμερές εμπόριο και τη ζήτηση σε σημαντικές αγορές.

Η γαλλική πετρελαϊκή Total ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι πάγωσε τις αγορές μετοχών της Novatek, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας φυσικού αερίου στη Ρωσία, την ημέρα που καταρρίφθηκε το Boeing στην Ουκρανία. Η ΒΡ, στην οποία ανήκει το ένα πέμπτο του ρωσικού ενεργειακού ομίλου Rosneft, δήλωσε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα πως τα κέρδη της μπορεί να πληγούν από την κρίση.

Από τις εξελίξεις επηρεάζονται και αμερικανικές επιχειρήσεις. Η Visa και η Mastercard αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο αυστηρότερων περιορισμών ως προς τον τρόπο που δραστηριοποιούνται στη χώρα καθώς η κυβέρνηση της Μόσχας επανεξετάζει και το δικό της εθνικό σύστημα πληρωμών σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ. Την προηγούμενη εβδομάδα, η Visa ανακοίνωσε υποβάθμιση του στόχου πωλήσεων για το τέταρτο τρίμηνο, εν μέρει λόγω των χαμηλότερων διασυνοριακών συναλλαγών σε Ρωσία και Ουκρανία. Η Bank of America μείωσε φέτος σχεδόν κατά το ήμισυ την έκθεσή της στη Ρωσία, στα 3,9 δισ. δολ.

Η Exxon Mobil, η οποία αναπτύσσει μία μεγάλη μονάδα για την εξαγωγή υγροποιημένου αερίου στην ανατολική Ρωσία, δήλωσε πως αναμένει περισσότερες πληροφορίες για να εκτιμήσει το μέγεθος των επιπτώσεων από τις κυρώσεις που εν μέρει σχεδιάστηκαν για να αποτραπεί η μεταφορά νέας τεχνολογίας στον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας.

Ο David Rosenthal, αντιπρόεδρος επενδυτικών σχέσεων, αρνήθηκε να διευκρινίσει εάν το συγκεκριμένο έργο χρηματοδοτείται από πόρους που ήδη βρίσκονταν στη Ρωσία ή από άλλους στο εξωτερικό. Αυτή η λεπτομέρεια ενδεχομένως να κρίνει εάν η εταιρεία μπορεί να συνεχίσει την επένδυσή της στη χώρα, παρά τις νέες κυρώσεις.

Στο City του Λονδίνου, οι τραπεζίτες προειδοποιούν ότι δεν είναι εφικτό να υπάρξει δημόσια εγγραφή ρωσικών εταιρειών στο London Stock Exchange μέχρις ότου σημειωθεί αποκλιμάκωση της κρίσης. «Μέχρις ότου υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια και κάποια θετικότερη είδηση που να δείχνει διάθεση αμοιβαίας κατανόησης, δεν νομίζω πως θα μπορούν οι ρωσικές επιχειρήσεις να έρθουν στην αγορά» τόνισε ανώτατο στέλεχος μεγάλης επενδυτικής τράπεζας.

Οι δύο μεγάλες δημόσιες εγγραφές ρωσικών εταιρειών το χρηματιστήριο του Λονδίνου που βρίσκονταν στα σκαριά -της ρωσικής πετρελαϊκής Bashneft και της μεγαλύτερης εταιρείας εμπορίας παιδικών προϊόντων Detsky Mir- δύσκολα θα ολοκληρωθούν υπό τις τρέχουσες συνθήκες, δηλώνουν οι τραπεζίτες.

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v