Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρελάνς από Αργεντινή με πρόταση για εθελοντικό swap ομολόγων

Ανταλλαγή των υφιστάμενων ομολόγων σε ξένο δίκαιο με τίτλους υπό το δίκαιο της χώρας προτείνει η Φερνάντες. Πού αποσκοπεί η κίνηση και ποια είναι τα ερωτήματα για τους κατόχους των τίτλων.

  • του Benedict Mander
Ρελάνς από Αργεντινή με πρόταση για εθελοντικό swap ομολόγων

H πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίν Φερνάντες ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα προωθήσει σχέδιο εθελοντικής ανταλλαγής χρέους με στόχο να παρακάμψει την απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου η οποία τον προηγούμενο μήνα οδήγησε στην τρίτη πτώχευση της χώρας σε λιγότερο από 13 χρόνια.

Η κυβέρνηση ζητά την έγκριση του Κογκρέσου για τα σχέδια, τα οποία θα της επιτρέψουν να εξυπηρετήσει το χρέος της Αργεντινής, ενώ παράλληλα θα ανοίξει τον δρόμο στους κατόχους ομολόγων σε ξένο δίκαιο να τα ανταλλάξουν με ίσης αξίας τίτλους που θα διέπονται από το τοπικό δίκαιο.

Η Φερνάντες δήλωσε ότι η χώρα θα σταματήσει να χρησιμοποιεί την Bank of New York Mellon ως θεματοφύλακα και θα κάνει τις πληρωμές για τα ομόλογά της μέσω λογαριασμού στην Banco de la Nación στο Μπουένος Άιρες, καθώς η πτώχευση συνέβη εξαιτίας του ότι το αμερικανικό δικαστήριο απαγόρευσε στην πρώτη να μεταβιβάσει 539 εκατομμύρια δολάρια στους κατόχους ομολόγων.

Το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ επικύρωσε την απόφαση η οποία όριζε ότι η Αργεντινή πρέπει να εξοφλήσει τους λεγόμενους «holdout creditors» (κατόχους ομολόγων που αρνήθηκαν «κούρεμα» της αξίας των τίτλων τους) για το σύνολο της αξίας των ομολόγων που κατέχουν, παράλληλα με την πληρωμή των τόκων για τους υπόλοιπους κατόχους ομολόγων οι οποίοι δέχθηκαν «κούρεμα» 65% μετά την πτώχευση της χώρας το 2001.

Η ανακοίνωση βάζει τέλος στις εικασίες ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία με τους «holdout» πιστωτές μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στα τέλη του Ιουλίου. Στη συνέχεια, μια ομάδα αμερικανικών τραπεζών φέρονται να διαπραγματεύτηκαν την αγορά των ομολόγων που κατέχουν οι συγκεκριμένοι επενδυτές με έκπτωση προκειμένου να τα πουλήσουν με τη σειρά τους στην κυβέρνηση της Αργεντινής.

Το swap θα είναι εθελοντικό και η κυβέρνηση θα καταθέσει χρήματα και για τους «holdout» πιστωτές σε μια ένδειξη «καλής θέλησης» με βάση όμως τους όρους της αναδιάρθρωσης χρέους του 2010, όπως ξεκαθάρισε η πρόεδρος της χώρας.

«Αν υπέγραφα αυτό που πολλοί ήθελαν να υπογράψω δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα το χειροκροτούσαν, αλλά η βόμβα θα έσκαγε αργότερα», δήλωσε η Φερνάντες αναφερόμενη στην αποτυχία της κυβέρνησης να συμφωνήσει με τους «holdouts», κάτι που η ίδια είχε προειδοποιήσει ότι θα πυροδοτούσε σοβαρές νομικές επιπλοκές.

«Μου μένει λίγος χρόνος στη θέση του προέδρου, και έτσι οι κινήσεις δεν αφορούν αυτήν την κυβέρνηση, αλλά την επόμενη», πρόσθεσε σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που μετέδωσε το βράδυ της Τρίτης η τηλεόραση της χώρας.

Σχεδόν δακρυσμένη κάλεσε τους πολιτικούς της αντιπολίτευσης να στηρίξουν το νομοθέτημα που στέλνει στο Κογκρέσο. Η πρόεδρος είπε ότι το χρέος της Αργεντινής είχε συσσωρευτεί από προηγούμενες κυβερνήσεις και ότι ο προκάτοχός της (ο αποθανών σύζυγος της Ν. Κίρχνερ) ήταν ο πρώτος πρόεδρος που άρχισε να μειώνει το εθνικό χρέος μετά από δεκαετίες.

Οι ανακοινώσεις προκάλεσαν πολλά αναπάντητα ερωτήματα αναφορικά με το τι θα συμβεί αν οι πιστωτές επιλέξουν να μη συμμετάσχουν στο swap των ομολόγων τους ή αν αρνηθούν να αποδεχτούν την Banco de la Nación ως θεματοφύλακα.

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v