Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα στατιστικά που... «σπρώχνουν» την ΕΚΤ σε QE

Φρέσκα αρνητικά ρεκόρ «χτύπησαν» τα επιτόκια στα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης, καθώς μετά την δημοσίευση των στοιχείων ΡΜΙ οι επενδυτές αυξάνουν τα στοιχήματα για «ποσοτική χαλάρωση» από την ΕΚΤ. Όλα τα βλέμματα στην ομιλία Draghi στο Τζάκσον Χόουλ.

Τα στατιστικά που... «σπρώχνουν» την ΕΚΤ σε QE

Σε νέα αρνητικά ρεκόρ βούλιαξε το κόστος δανεισμού των κυβερνήσεων της ευρωζώνης, καθώς οι επενδυτές ποντάρουν όλο περισσότερο στην προοπτική να αναλάβει η ΕΚΤ επιθετικά μέτρα δράσης για να αποτρέψει τον αποπληθωρισμό, μετά τα στατιστικά στοιχεία που έδειξαν επιβράδυνση της ανάπτυξης τον Αύγουστο.

Ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ της ευρωζώνης που αποτυπώνει την δραστηριότητα των τομέων μεταποίησης και υπηρεσιών, υποχώρησε στο 52,8 τον Αύγουστο, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις έπληξαν το κλίμα ειδικά στον κλάδο μεταποίησης.

Τα μεγέθη ΡΜΙ «ταιριάζουν με αδύναμη ανάπτυξη και χαμηλό πληθωρισμό, γεγονός που αυξάνει τις πιέσεις στην ΕΚΤ να αναλάβει δράση. Χρειάζεται οικονομική αδυναμία για να δράσει η ΕΚΤ -και για να περάσουν οι μεταρρυθμίσεις», σχολιάζει ο Alessandro Tentori της Citigroup.

Η «ποσοτική χαλάρωση» που πιθανόν να αναλάβει η ΕΚΤ θα έχει την μορφή αγορών κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης σε μεγάλες κλίμακες.

Τα yields στα 10ετή ισπανικά και ιταλικά ομόλογα, που κινούνται αντιστρόφως των τιμών, διολίσθησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από συμμετοχής τους στο ευρώ, στο 2,38% και 2,58% αντιστοίχως. Τα πορτογαλικά επιτόκια υποχώρησαν σε χαμηλό 10ετίας στο 3,24% παρά τους φόβους για προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα, ,φόβους που προκάλεσε η κρίση της Banco Espírito Santo, τον περασμένο μήνα.

Ο Chris Williamson της Markit, δήλωσε ότι η ευρωζώνη, με τους τρέχοντες ρυθμούς, θα αναπτυχθεί 0,3% με 0,4% στο γ΄ τρίμηνο, ένας συντελεστής που δυσκολα θα δημιουργήσει ευνοϊκή ανατροπή στις αγορές εργασίας.

«Η ανακοίνωση αυτή θα επιτείνει τις πιέσεις προς την ΕΚΤ να αναλάβει μεγαλύτερη δράση για να υποστηρίξει την οικονομία της ευρωζώνης, μολονότι οι υπόλοιπες μεγάλες κεντρικές τράπεζες αρχίζουν να κινουνται προς την αντίθετη κατεύθυνση,» εκτιμά η Jennifer McKeown της Capital Economics.

Ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, πρόκειται να παραθέσει ομιλία στο ετήσιο συμπόσιο κεντρικών τραπεζιτών που διοργανώνει η αμερικανική Federal Reserve στο Τζάκσον Χόουλ.

Οι δείκτες ΡΜΙ έδειξαν ότι η ορμητικότητα της γερμανικής οικονομίας, της μεγαλυτερης και ισχυρότερης στην περιφέρεια, έχει επιβραδυνθεί εξαιτίας αποδυνάμωσης στον κλάδο μεταποίησης.

Οι δείκτες ΡΜΙ για το σύνολο της ευρωζώνης έδειξαν ότι τα εργοστάσια έχουν σταματήσει να τροφοδοτούν την οικονομική ανάκαμψη, καθώς ο δείκτης ΡΜΙ μεταποίησης ευρωζώνης διολίσθησε σε χαμηλό έτους.

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v