Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τo iPhone μετατρέπεται και σε... πορτοφόλι!

Η Apple αναμένεται να αποκαλύψει το νέο της iPhone στις 9 Σεπτεμβρίου και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, δεν αποκλείεται η νέα συσκευή να ενσωματώνει τεχνολογία NFC, η οποία δίνει τη δυνατότητα σύνδεσης των smartphones με τερματικά πληρωμών.

Τo iPhone μετατρέπεται και σε... πορτοφόλι!

Η Apple βρίσκεται σε συνεργασία με την ολλανδική εταιρεία κατασκευής chip, NXP, προκειμένου να προσθέσει στο επόμενο iPhone της ασφαλή ασύρματη τεχνολογία μικρής εμβέλειας, η οποία θα δίνει δυνατότητες pay-by-touch στο νέο τηλέφωνο. Πρόκειται για μια ακόμα προσπάθεια τα smartphones να αντικαταστήσουν το... πορτοφόλι.

Αρκετές πηγές με γνώση των σχεδίων της Apple ανέφεραν ότι η NXP θα παράσχει τα chip ασφαλούς βραχείας εμβέλειας επικοινωνίας (NFC), που θα επιτρέπει στα iPhone να συνδέονται με τερματικά πληρωμών σε καταστήματα ή συστήματα εισιτηρίων, ενώ ανοίγουν τις πιθανότητες για άλλες εφαρμογές στο «internet των πραγμάτων». Η τεχνολογία NFC δίνει τη δυνατότητα στα smartphones να επικοινωνούν ασύρματα με άλλες συσκευές, με ένα ελαφρύ χτύπημα μεταξύ τους.

Την Πέμπτη, η Apple ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει ένα event λανσαρίσματος προϊόντος στις 9 Σεπτεμβρίου, όπου αναμένεται να αποκαλύψει τα νέα της iPhone. Τόσο η Apple όσο και η NXP αρνήθηκαν να σχολιάσουν αν οι νέες συσκευές θα περιέχουν την τεχνολογία NFC της ολλανδικής εταιρείας.

Σύμφωνα με αναλυτές, η Apple θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην αγορά πληρωμών μέσω smartphones, μια αγορά που δεν έχει καταφέρει να «απογειωθεί» παρά το γεγονός ότι η τεχνολογία tap-to-pay ενσωματώνεται σε κινητές συσκευές εδώ και οκτώ χρόνια. Χάρη στο iTunes και το App Store, η Apple ήδη κρατά αρχείο με λεπτομέρειες των πιστωτικών καρτών περίπου 800 εκατ. πελατών, κάτι που της δίνει πιθανό πλεονέκτημα έναντι πολλών άλλων πρώιμων προσπαθειών για πληρωμές μέσω κινητών συσκευών. Μάλιστα, εδώ και αρκετούς μήνες, η εταιρεία «στρατολογεί» στελέχη με εμπειρία στις πληρωμές μέσω κινητών συσκευών, τόσο από την Ευρώπη, όσο και από τις ΗΠΑ.

Η Nokia παρουσίασε το πρώτο τηλέφωνο με τεχνολογία NFC το 2006, ενώ αρκετά smartphones από εταιρείες όπως οι Samsung Electronics και LG Electronics περιλαμβάνουν την εν λόγω τεχνολογία στις συσκευές τους από το 2011. Η NXP προμηθεύει επίσης chip NFC για ορισμένα από τα τηλέφωνα της σειράς Galaxy της Samsung.

Μέχρι στιγμής, τα iPhone αντιστέκονταν στην χρήση της τεχνολογίας αυτής, με αποτέλεσμα μόνο τα μισά αμερικανικά smartphones να ενσωματώνουν σήμερα τεχνολογία NFC, σύμφωνα με την Jackdaw Research.

Η Google, το λειτουργικό σύστημα Android της οποίας ενσωματώνεται στα smartphones Galaxy της Samsung, προσπάθησε να δώσει το «εναρκτήριο λάκτισμα» στην αγορά των πληρωμών μέσω NFC το 2011, με το Wallet app, που έδινε τη δυνατότητα στους πελάτες να πραγματοποιήσουν συναλλαγές μέσω συγκεκριμένων τερματικών που είχαν τοποθετηθεί σε αμερικανικά καταστήματα και εστιατόρια.

Όμως, ενώ τα τηλέφωνα NFC έχουν γίνει δημοφιλή σε ορισμένες αγορές, όπως η ιαπωνική, όπου χρησιμοποιούνται κυρίως για πληρωμές σε μέσα μεταφοράς, η πλαστική πιστωτική κάρτα μέχρι στιγμής συνεχίζει να αντιστέκεται επίμονα στην τεχνολογική αλλαγή.

Η υιοθέτηση του Google Wallet στις ΗΠΑ παραμένει περιορισμένη και άλλες προσπάθειες να πειστούν οι πελάτες να χρησιμοποιήσουν τα smartphones τους για πληρωμές, όπως για παράδειγμα η εφαρμογή Wallet της Square και η κοινοπραξία PayPal και τηλεπικοινωνιακών εταιρειών, Isis, παραμένουν ακόμα σε πρώιμο στάδιο.

Αν η Apple μπει στην αγορά, «εκατομμύρια πελάτες στις ΗΠΑ ξαφνικά θα έχουν μια ολοκληρωμένη λύση ενσωματωμένη στις συσκευές τους», ανέφερε ο αναλυτής της Jackdaw, Jan Dawson, αν και θα «εξακολουθήσει να πλήττεται –στην αρχή τουλάχιστον- από το ίδιο πρόβλημα της έλλειψης τερματικών που θα μπορούσαν να δεχθούν πληρωμές».

Σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης και της Κίνας, οι πιστωτικές κάρτες με βάση την τεχνολογία NFC ήδη χρησιμοποιούνται για την πληρωμή αντικειμένων μικρής αξίας, όπως για παράδειγμα ένα σάντουιτς, όμως η τεχνολογία δεν έχει «πιάσει» ακόμα στις ΗΠΑ. Η έλευση της Apple μπορεί να έρθει την κατάλληλη στιγμή, καθώς οι αμερικανικές εταιρείες λιανικών πωλήσεων ετοιμάζονται να αναβαθμίσουν τα τερματικά των ταμείων τους.

Οι Visa και MasterCard έχουν ορίσει ως καταληκτική ημερομηνία τον Οκτώβριο του 2015 για την αλλαγή από της πληρωμές μέσω πιστωτικών καρτών με υπογραφή του πελάτη, στις πληρωμές μέσω τερματικών με chip και χρήση PIN, που θα μπορούσαν επίσης να περιλαμβάνουν δυνατότητες NFC. Τα καταστήματα λιανικής της Apple ήδη χρησιμοποιούν τερματικά που περιέχουν τεχνολογία NFC.

Το 2012, η Apple έλαβε ένα σημαντικό πιστοποιητικό ευρεσιτεχνίας για ένα σύνθετο σύστημα πληρωμών μέσω κινητών συσκευών, που περιλαμβάνει τεχνολογία NFC. Η υποβολή της πατέντας άφηνε να εννοηθεί ότι το iTunes θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διαχείριση λογαριασμών πιστωτικών καρτών.

Η εταιρεία έχει έκτοτε υποβάλει αρκετές αιτήσεις για πιστοποιητικά ευρεσιτεχνίας για τα εξαρτήματα ενός συστήματος πληρωμής μέσω κινητών συσκευών, ορισμένα από τα οποία λειτουργού συνδετικά με το iBezcon, την τεχνολογία εντοπισμού θέσης

Η NXP είναι ήδη προμηθευτής της Apple σε άλλους τομείς. Η μετοχή της κατέγραψε άνοδο 2% την Πέμπτη μετά από δημοσίευμα του περιοδικού τεχνολογίας Wired, το οποίο έκανε αναφορά στα σχέδια της Apple για την τεχνολογία NFC, χωρίς να κατονομάζει την NXP. Η αποτίμηση της έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 50% από την αρχή του έτους και διαμορφώνεται πλέον σχεδόν στα 17 δισ. δολάρια.

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v