Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκία: Οι επενδυτές ποντάρουν στις ρωσικές κυρώσεις και τον Ερντογάν

Γιατί και πόσο ευνοείται το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης από τις κυρώσεις στη Ρωσία; Οι προβλέψεις για τις μετοχές των τουρκικών τραπεζών, τα σενάρια για την οικονομία και το στοίχημα στις πολιτικές εξελίξεις.

  • LEX
Τουρκία: Οι επενδυτές ποντάρουν στις ρωσικές κυρώσεις και τον Ερντογάν

Πάρτε ένα πλαστικό μπουκάλι νερού δύο λίτρων. Αφαιρέστε τον πυθμένα και κόψτε τον κύλινδρο σε σχήμα «U». Βρέξτε μία χειρουργική μάσκα με ξύδι και τοποθετήστε τη μέσα στο μπουκάλι, από την πλευρά του στομίου. Κάντε δύο τρύπες στα πλαϊνά του μπουκαλιού και περάστε από εκεί τα λαστιχάκια της μάσκας.

Συγχαρητήρια. Μόλις κατασκευάσατε μία απολύτως λειτουργική αντιασφυξιογόνο μάσκα. Ακριβώς σαν εκείνες που χρησιμοποιούσαν οι Τούρκοι κατά τις διαδηλώσεις ενάντια στη μετατροπή του πάρκου Γκεζί σε εμπορικό κέντρο.

Όταν άρχισαν να πέφτουν τα δακρυγόνα, στο επίκεντρο των διαδηλώσεων βρέθηκε πλέον συνολικά η πολιτική του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όποιος στοιχηματίσει τώρα στο χρηματιστήριο της Τουρκίας, ουσιαστικά στοιχηματίζει ότι η πολιτική κατάσταση της χώρας δεν θα αποτελέσει εμπόδιο (και πως δεν θα χρειαστεί καν να επισημάνει κανείς την ανάγκη για αυτό). Υπάρχει όμως, η απαιτούμενη πολιτική εμπιστοσύνη;

Ένα στοιχείο που ευνοεί τις τοποθετήσεις στην Τουρκία είναι πως οι πολιτικοί κίνδυνοι της χώρας είναι σαφώς μικρότεροι από εκείνοι της Ρωσίας. Παρά το μεγάλο βάρος που έχει η Ρωσία στους δείκτες των αναδυόμενων αγορών, η ρωσική αγορά  - και ειδικότερα οι τράπεζες της - θα μπορούσε να καταστεί μη επενδύσιμη λόγω των κυρώσεων. Όμως, τα χρήματα που βγαίνουν από τη Ρωσία χρειάζεται να τοποθετηθούν κάπου.

Οι τράπεζες αντιστοιχούν σχεδόν στο ήμισυ της κεφαλαιοποίησης του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης. Η Garanti – η μεγαλύτερη Τουρκίας βάσει κεφαλαιοποίησης - μόνη της αντιστοιχεί στο 11%. Παρουσιάζει απόδοση ιδίων κεφαλαίων 16%, στο ίδιο επίπεδο με το μέσο όρο των αναδυόμενων αγορών, ενώ με αποτίμηση 10 φορές τα προσδοκώμενα κέρδη, η μετοχή της δείχνει φτηνή. 

Η κατάσταση στην τουρκική οικονομία όμως, είναι απαιτητική. Εδώ και χρόνια, η Τουρκία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον εξωτερικό δανεισμό, με αποτέλεσμα τη συνεχή διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Αυτό αλλάζει με τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Ο λιανικός δανεισμός αυξήθηκε κατά 15% τους 8 πρώτους μήνες του έτους, έναντι 30% που είχε αυξηθεί την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Σύμφωνα με τη Fitch, ο δανεισμός  από την Garanti και τις άλλες τρεις μεγάλες τράπεζες της χώρας, αυξήθηκε κατά 2,5 φορές από το 2008. Εάν υιοθετηθεί πιο ομαλή ανάπτυξη της πίστωσης, τότε θα προωθηθεί και η πιο συνετή τραπεζική, ευνοώντας τις μετοχές του κλάδου. Αυτή η μετάβαση όμως, μπορεί να μην είναι ομαλή.

Ο κ. Ερντογάν είναι επικριτής των υψηλότερων επιτοκίων. Η πολιτική υποχωρεί, αλλά δεν εξαφανίζεται ποτέ.

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v