Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tι πρέπει να προσέξουν οι «ταύροι» του δολαρίου

Το δολάριο έχει ενισχυθεί 3% τους τελευταίους δύο μήνες και ακόμα περισσότερο έναντι του ευρώ. Ο James Mackintosh των F.T. υποστηρίζει πως το ράλι του αμερικάνικου νομίσματος παραμένει άνισο και ευάλωτο σε πιθανές αρνητικές ειδήσεις.

Tι πρέπει να προσέξουν οι «ταύροι» του δολαρίου

Η ανάκαμψη του δολαρίου τους τελευταίους δύο μήνες προέρχεται κυρίως από στοιχήματα των επενδυτών κατά του ευρώ και του γεν, σε αντίθεση με το «μίνι ράλι» που είχε καταγράψει το αμερικάνικο νόμισμα το περασμένο καλοκαίρι, εκτιμά ο συντάκτης των F.T., James Mackintosh.

Τα μεγαλύτερα στοιχήματα στις αγορές είναι έναντι του ευρώ και όχι στους ίδιους τους δείκτες του δολαρίου, υπογραμμίζει ο ίδιος. Οι δείκτες του δολαρίου έχουν αυξηθεί 3% τους τελευταίους δύο μήνες, ενώ το αμερικάνικο νόμισμα έχει σημειώσει κέρδη 4% έναντι του ευρώ.

Όπως αναφέρει ο κ. Mackintosh, το δολάριο έχει σημειώσει κέρδη κυρίως έναντι νομισμάτων στα οποία είναι φθηνό να στοιχηματίσει κανείς. Τα νομίσματα με υψηλότερα επιτόκια έχουν αντισταθεί στην άνοδο του δολαρίου. Το ραντ έχει σημειώσει άνοδο έναντι του δολαρίου, ενώ την ίδια ώρα το δολάριο Αυστραλίας, η τουρκική λίρα, η ινδική ρουπία και κάποια άλλα νομίσματα αναδυόμενων αγορών έχουν υποχωρήσει πολύ λιγότερο από ότι το ευρώ, το γεν και η βρετανική λίρα.

Πρόκειται για ακριβώς το αντίθετο από ότι συνέβη το περασμένο καλοκαίρι, όταν το δολάριο είχε ενισχυθεί έναντι των νομισμάτων των αναδυόμενων αλλά δεν είχε καταγράψει κέρδη έναντι του ευρώ.

Εν τω μεταξύ τα hedge funds προετοιμάζονται για μεγάλη υποχώρηση του ευρώ, με τις θέσεις που στοιχηματίζουν σε πτώση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος να είναι οι μεγαλύτερες από το 2012, όταν κυριαρχούσαν οι φόβοι για διάλυση της ευρωζώνης.

Ο κ. Μackintosh προβλέπει πως αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοινώσει νέα μέτρα την Πέμπτη, τα στοιχήματα κατά του ευρώ θα αποφέρουν κέρδη. Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να επικρατήσει πανικός για κλείσιμο των θέσεων, κάτι που θα προσφέρει άλλη μια απογοήτευση στους «ταύρους» του δολαρίου.

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v