Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί η Σκοτία τελικά θα γίνει ανεξάρτητο κράτος

Η Σκωτία θα γίνει στο προσεχές μέλλον ανεξάρτητη ακόμα και αν στο δημοψήφισμα επικρατήσει η πλευρά που στηρίζει την παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο, προβλέπει πολιτικός αναλυτής των Financial Times. Οι κινήσεις απελπισίας όσων τάσσονται κατά της ανεξαρτησίας.

Γιατί η Σκοτία τελικά θα γίνει ανεξάρτητο κράτος

Επειτα από το σεισμό που προκάλεσε στη Μεγάλη Βρετανία το αποτέλεσμα πρόσφατης δημοσκόπησης που δείχνει πως η πλειοψηφία των Σκωτσέζων θα ταχθεί υπέρ της ανεξαρτησίας στο δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου, ο Janan Ganesh, πολιτικός αναλυτής των Financial Times, εξηγεί τα μαθήματα της ιστορίας.

Ο J. Ganesh θεωρεί πως στο τέλος θα επικρατήσει, με ελάχιστη διαφορά, η πλευρά που στηρίζει την παραμονή της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ομως, προβλέπει πως αργά ή γρήγορα η Σκωτία θα γίνει ανεξάρτητη χώρα, καθώς αυτό δείχνει η ιστορία του τελευταίου μισού αιώνα.

Ο πολιτικός αναλυτής των Financial Times θεωρεί πως η δημοσκόπηση που δείχνει την επικράτηση της πλευράς που είναι υπέρ της ανεξάρτητης Σκωτίας έχει προκαλέσει πανικό στα ηγετικά κλιμάκια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πιστεύει πως η πλάστιγγα έγειρε τις τελευταίες εβδομάδες υπέρ της ανεξαρτησίας επειδή η άλλη πλευρά χρησιμοποιεί κυρίως αρνητικά επιχειρήματα, για τις οικονομικές και άλλες επιπτώσεις που θα έχει η διάσπαση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Θεωρεί, επίσης, πως τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, στα οποία αναμένεται να περιλαμβάνεται η αυξημένη δυνατότητα παρέμβασης της Σκωτίας στη διαχείριση των φόρων και των κρατικών δαπανών, θα έχουν μικρό αντίκτυπο αλλά θα βοηθήσουν στο να επικρατήσει το «όχι» στο δημοψήφισμα. Θα αποτελέσουν όμως εν τέλει την αρχή για την ανεξαρτησία της χώρας!

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v