Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ημέρες... ανεξαρτησίας στην Ευρώπη

Μοντέλο Σκοτίας με δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία ζητούν οι Καταλανοί. Η ανοικτή σύγκρουση με τη Μαδρίτη και οι διαφορές με την περίπτωση της Μεγάλης Βρετανίας.

Ημέρες... ανεξαρτησίας στην Ευρώπη

Όλη η Ευρώπη παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στο παρά πέντε του δημοψηφίσματος της Σκοτίας, στο οποίο θα κριθεί αν οι πολίτες θα που «ναι» στη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους.

Πουθενά όμως το ενδιαφέρον δεν είναι τόσο έντονο όσο στην Καταλονία, σημειώνουν οι Financial Times. Η τοπική κυβέρνηση θέλει να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο, αλλά η Μαρδίτη έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχτεί κάτι τέτοιο, ακόμα και εάν το δημοψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό.

Ο Artur Mas, πρόεδρος της Καταλονίας δηλώνει τον θαυμασμό του για όσα γίνονται στη Μεγάλη Βρετανία και για τη δημοκρατική επιλογή που δίνεται. Εκφράζει τη λύπη του για το ότι στην Ισπανία δεν ακολουθείται παρόμοιος δρόμος.

Ο ίδιος καταθέτει την άποψή του για το τι θα συμβεί αν οι Σκοτσέζοι πουν «ναι» και πώς αυτό θα επηρεάσει την υπόθεση της Καταλονίας. Μια παράμετρος που διαφοροποιεί τα δεδομένα στην Ισπανία είναι το συνταγματικό δικαστήριο, στο οποίο αναμένεται να προσφύγει η Μαδρίτη ώστε να μπλοκάρει το δημοψήφισμα.

Το σίγουρο είναι, σημειώνουν οι F.T., ότι η πίεση των Καταλανών είναι μεγάλη. Ζητούν να στηθούν κάλπες ακόμα και αν το απαγορεύσει το συνταγματικό δικαστήριο. Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για μία ακόμα υπόθεση… ανεξαρτησίας.

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v