Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Προτείνει μπόνους στους τραπεζίτες σε... ομόλογα

Στην ανάλυση του ΔΝΤ υπογραμμίζεται ο κίνδυνος σύγκρουσης ανάμεσα στα συμφέροντα των μετόχων και των ομολογιούχων, οι οποίοι είναι λιγότερο ριψοκίνδυνοι. Τι προτείνει ο διεθνής οργανισμός για να μην επαναληφθεί η κερδοσκοπία που οδήγησε στο κραχ του 2008.

  • Του Sam Fleming
ΔΝΤ: Προτείνει μπόνους στους τραπεζίτες σε... ομόλογα

Οι τράπεζες θα πρέπει να μελετήσουν το ενδεχόμενο να πληρώνουν τα μπόνους με μορφή χρέους (ομολόγων) και να προσφέρουν στους πιστωτές μεγαλύτερο «βήμα» στα διοικητικά συμβούλια, στην προσπάθεια να κρατήσουν υπό έλεγχο τις ριψοκίνδυνες κινήσεις, υποστηρίζει το ΔΝΤ.

Το πόρισμα περιέχεται στην εξαμηνιαία έκθεση Global Financial Stability Report, του Ταμείου. Προκύπτει ενώ ήδη πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων ΗΠΑ, ΕΕ και Βρετανία, έχουν εγκρίνει μεταρρυθμίσεις με στόχο να μειώσουν τα τραπεζικά κίνητρα για «τζογάρισμα» στην προσπάθειά τους να αυξήσουν τα κέρδη.

Στην ανάλυση του ΔΝΤ υπογραμμίζεται ό κίνδυνος σύγκρουσης ανάμεσα στα συμφέροντα των μετόχων και των ομολογιούχων, οι οποίοι είναι λιγότερο ριψοκίνδυνοι επενδυτές.

Το ΔΝΤ προτείνει να δημιουργείται ένα «καλύτερο μίγμα κινήτρων» για τα στελέχη, όπως να περιλαμβάνονται στο πλαίσιο των αμοιβών τους μακροπρόθεσμα τραπεζικά ομόλογα, ενδεχομένως με υποχρεωτική περίοδο διακράτησης.

Εναλλακτικά οι τράπεζες θα μπορούσαν να συνδέσουν τις αμοιβές με τις κινήσεις των credit default swaps, των τραπεζών, τα οποία ανιχνεύουν τα επίπεδα κινδύνου χρεοκοπίας μιας επιχείρησης.

Προτείνεται επίσης να υποχρεωθούν τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων να εκπροσωπούν τα συμφέροντα όχι μόνο των μετόχων, αλλά και των πιστωτών. Οι κάτοχοι ομολόγων τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε μετοχές σε περίπτωση κρίσης θα μπορούσαν να εκπροσωπούνται σε επίπεδο Δ.Σ. 

Η ευκολία με την οποία τραπεζίτες αναλάμβαναν βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις με την ελπίδα να αυξήσουν τα μπόνους τους, θεωρήθηκε βασική αιτία για το χρηματοπιστωτικό κραχ του 2008. Οι αμοιβές των CEO των τραπεζών έχουν ανακάμψει από την εποχή της κρίσης και ξεπέρασαν τον μέσο όρο των $5 εκατ. το 2013, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Η ιδέα της πληρωμής των τραπεζιτών με ομόλογα έχει ακουστεί και στο παρελθόν στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και από την βρετανική επιτροπή τραπεζικών στάνταρ.

Στην ευρωπαϊκή έκθεση για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις τράπεζες που διεύθηνε ο Φινλανδός κεντρικός τραπεζίτης Erkki Liikanen, επικροτειται επίσης η χρήση ομολόγων στα τραπεζικά μπόνους.

Η Credit Suisse και η UBS έχουν χρησιμοποιήσει ομόλογα bail-in (με υποχρεωτική συμμετοχή σε δυνητικό κούρεμα) στα προγράμματα απονομής μπόνους. 

Το ΔΝΤ προειδοποιεί πάντως ότι η αυστηροποίηση των μπόνους θα έχει παράπλευρες επιπτώσεις, όπως την ώθηση περισσότερης δραστηριότητας από τις τράπεζες προς τον «σκιώδη» τραπεζικό κλάδο.

 

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v