Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι επενδυτές φοβούνται την «γκίνια» του Οκτωβρίου

Με το βαρύ παρελθόν του ο Οκτώβριος θεωρείται γρουσούζικος μήνας για τις αγορές και φέτος ορισμένες επενδυτικές τάξεις υψηλής απόδοσης φοβούνται περισσότερο. Ο ρόλος της χρηματιστηριακής διόρθωσης και τι σημαίνει η αποχώρηση του Bill Gross από την Pimco.

  • της Vivianne Rodrigues (Νέα Υόρκη)
Ποιοι επενδυτές φοβούνται την «γκίνια» του Οκτωβρίου

Ο Οκτώβρης θεωρείται στην Wall Street «γρουσούζικος» μήνας και πολλοί χρηματιστές και επενδυτές αφήνουν μια ανάσα ανακούφισης όταν τελειώσει, κι αυτό λόγω του επιβαρυμένου ιστορικού του.

Ήταν 28 Οκτωβρίου του 1929 που ο Dow Jones Industrial Average ξεπουλήθηκε 13% σε μια ημέρα, η οποία έμεινε στην ιστορία ως Μαύρη Δευτέρα και σημάδεψε την αρχή της Μεγάλης Ύφεσης. Σχεδόν 60 χρόνια αργότερα, στις 19 Οκτωβρίου 1987, ο δείκτης βούλιαξε 508 μονάδες, με τις μεγαλύτερες ημερήσιες ποσοστιαίες απώλειες στην ιστορία του (22,6%), βιώνοντας μια δεύτερη Μαύρη Δευτέρα. Στις 27 Οκτωβρίου 1997, ο Dow υπέστη απώλειες 13% εξαιτίας του κλονισμού στις ασιατικές αγορές.

Αυτή την φορά, είναι μια ξεχωριστή ομάδα επενδυτών –εκείνοι που επενδύουν σε ομόλογα junk– οι οποίοι θα νοιώσουν στις επόμενες 30 ημέρες την μεγαλύτερη αγωνία.

Αγωνιούν ήδη για την αποδυνάμωση των χρηματιστηρίων και την άνοδο στα επιτόκια των αμερικανικών ομολόγων US Treasury, που επισκιάζουν τις προοπτικές για τα υψηλής απόδοσης χρεόγραφα, τα οποία ευνοήθηκαν περισσότερο από όλες τις επενδυτικές τάξεις, από την «ποσοτική χαλάρωση» της Federal Reserve.

Η υποτονική πορεία και ο κίνδυνος να υπάρξουν επιπτώσεις λόγω της αποχώρησης του Bill Gross από την Pimco στις αγορές junk, έχουν πολλαπλασιάσει τους φόβους, δεδομένου ότι το μέσο yield στα χρεόγραφα υψηλής απόδοσης παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Μετά από πολυετές ράλι, έχουν συρρικνωθεί πολύ τα «μαξιλάρια» στις τιμές των ομολόγων junk που θα απορροφούσαν τις επιπτώσεις από χρηματιστηριακό ξεπούλημα ή παρατεταμένη μεταβλητότητα.

«Το σενάριο πτώσης των μετοχών και αύξησης των yields δεν είναι ευνοϊκό για τα εταιρικά ομόλογα εν γένει,» σχολιάζει ο Fran Rodilosso της Van Eck Global. «Αλλά οι μετοχές και τα υψηλής απόδοσης ομόλογα κατατάσσονται σε κατηγορίες ανάλογου κινδύνου. Αν τρομάξουν τα χρηματιστήρια, τα yields μπορεί να υποχωρήσουν αισθητά.»

Ορισμένοι επενδυτές high-yield έχουν ήδη κάψει τα δάχτυλά τους από τον Ιούλιο, όταν οι τιμές βούλιαξαν και τα yields εκτινάχθηκαν σχεδόν 100 μονάδες βάσης, λόγω της έξαρσης της μεταβλητότητας και της προειδοποίησης της διοικητού της Fed, Janet Yellen, ότι οι αποτιμήσεις στα χρεόγραφα μοιάζουν τραβηγμένες.

Εκείνη την εποχή, το χρηματιστήριο δεν έδωσε πολλή σημασία στο ξεπούλημα και ο S&P 500 έκανε άλλη μια προώθηση σε επίπεδα ρεκόρ. Στις 9 Σεπτεμβρίου, ο δείκτης έφτασε στο ιστορικό ρεκόρ των 2.019,26 μονάδων.

Εκτοτε όμως, οι μετοχές υποχωρούν και οι αξιωματούχοι της Fed τονίζουν ότι τα επιτόκια είναι πιθανότερο να αυξηθούν νωρίτερα στο 2015, παρά αργότερα.

Ο Dan Heckman της αμερικανικής τράπεζας Wealth Management τονίζει ότι η πιθανή διόρθωση στα χρηματιστήρια, συνιστά πρόκληση για τους επενδυτές σε εταιρικά ομόλογα, ειδικά όταν συνδυάζεται με υψηλότερα επιτόκια - σημεία αναφοράς.

«Τα υψηλής απόδοσης ομόλογα δεν είναι σε καμία περίπτωση φθηνά. Αν οι μετοχές εισέλθουν σε διορθωτική φάση, ίσως να μην δούμε την ίδια έντονη άνοδο σε αυτά τα ομόλογα που έχουμε δει στο παρελθόν» σχολιάζει.

Έχοντας προσφέρει διψήφιες αποδόσεις στους επενδυτές το 2012, τα κέρδη από τα junk bonds επιβραδύνθηκαν πέρσι στο 7,4% και διαμορφώνονται σήμερα στο μόλις 3,1%, συμφωνα με την Barclays. Η πορεία τους τελευταία είναι αδύναμη και ο τομέας ολοκλήρωσε το γ΄ τρίμηνο με αρνητικές συνολικές αποδόσεις 2,2% καθώς οι πωλήσεις νέων εκδόσεων εκτινάχθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Η αποχώρηση του κ. Gross από την Pimco, την μεγαλύτερη επιχείρηση διαχείρισης ομολογιακών κεφαλαίων στον κόσμο, κατάφερε ένα ακόμη πλήγμα. Καθώς οι επενδυτές αποσύρουν κεφάλαια από τα funds της Pimco, οι πιέσεις πωλήσεων διογκώνονται στις αγορές με περιορισμένη ρευστότητα, όπως τα χρεόγραφα junk, στα οποία η Pimco έχει μεγάλα ανοίγματα. Τα yields στα ομόλογα υψηλής απόδοσης έχουν αυξηθεί 23 μονάδες βάσης στο 6,16% μετά την αποχώρηση του κ. Gross.

Ορισμένοι παρατηρητές θεωρούν ότι οι ανησυχίες σχετικά με την Pimco θα είναι σύντομες. «Είναι προφανές ότι ασκήθηκαν πιέσεις σε μια σειρά επενδυτικά στοιχεία... Αλλά εντέλει ίσως αποδειχθεί υπερβολική η αντίδραση,» εκτιμά ο Adrian Miller της GMP Securities. Ο κ. Miller θεωρεί ότι τα θεμελιώδη οικονομικά δεδομένα για τις ΗΠΑ παραμένουν δυνατά και θα προσφέρουν στήριξη στις μετοχές και στα χρεόγραφα υψηλής απόδοσης.

Ο Marty Fridson της LLF Advisors, ανησυχεί επιπλέον για την σύνδεση ανάμεσα στις διολισθήσεις των χρηματιστηρίων και την μελλοντική εμφάνιση των ομολόγων high-yield, τονίζοντας ότι τα ομόλογα junk είχαν καλή εμφάνιση σε προηγούμενους κύκλους αυξήσεων των επιτοκίων. «Ασχετα από το τι λένε οι περισσότεροι, εγώ δεν διακρίνω σταθερό συσχετισμό ανάμεσα στις έντονες αντιδράσεις των μετοχών και της υψηλής απόδοσης.»

Ο κ. Rodilosso της Van Ecke σχολιάζει ότι εντέλει τα ομόλογα υψηλής απόδοσης ευνοούνται πάνω από όλα, από τον συνδυασμό γενικής οικονομικής ανάπτυξης και «φιλικών» συνθηκών χρηματοδότησης. «Αν δεν δω απόλυτη επιδείνωση στην οικονομία και να στερεύει η αγορά νεών εκδόσεων, δεν πρόκειται να χτυπήσω συναγερμό για το high-yield. Ίσως μόνο να ανησυχήσω λίγο,» δήλωσε ο κ. Rodilosso.

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v