Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ευρω-μετοχές «έπληξαν» το κρατικό fund της Νορβηγίας

Την πρώτη αρνητική απόδοση σε δυο χρόνια εμφάνισαν οι μετοχικές επενδύσεις του μεγαλύτερου SWF στον κόσμο. Η Tesco και οι άλλοι «υπαίτιοι», οι ακριβείς αποδόσεις και οι στρατηγικές κινήσεις του πετρελαϊκού fund.

Οι ευρω-μετοχές «έπληξαν» το κρατικό fund της Νορβηγίας

Το ύψους 860 δισ. δολ. πετρελαϊκό κεφάλαιο της Νορβηγίας υπέστη την πρώτη αρνητική απόδοση επί μετοχών σε δύο χρόνια και πλέον, καθώς η αδυναμία στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έπληξε το μεγαλύτερο ταμείο διαχείρισης κρατικών κεφαλαίων (sovereign wealth fund) του πλανήτη.

Το πετρελαϊκό fund συνολικά είχε απόδοση μόλις 0,1% στο γ΄ τρίμηνο και υπέδειξε ως βασικό «ένοχο» την βρετανική αλυσίδα Tesco για την υποτονική του εμφάνιση.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η επένδυσή μας στα βρετανικά σούπερ-μάρκετ Tesco είχε ιδιαίτερα κακή πορεία», δήλωσε ο Yngve Slyngstad, διευθύνων σύμβουλος της Norges Bank Investment Management, που είναι ο διαχειριστής του κεφαλαίου.

Συνολικά, το fund είχε απόδοση 0,1% καθώς η θετική εμφάνιση των ομολογιακών επενδύσεων το «έσωσε» από την αρνητική απόδοση 0,5% που επέφεραν οι μετοχικές επενδύσεις.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές – που καλύπτουν σχεδόν το μισό από το μετοχικό χαρτοφυλάκιο του SWF- είχαν αρνητική απόδοση 4,3% ενώ οι μετοχές των ΗΠΑ και της Ασίας προσέφεραν όφελος.

Η τελευταία φορά που το fund – που είναι μακράν το μεγαλύτερο sovereign wealth fund στον κόσμο- είχε αρνητική απόδοση από τις μετοχικές του επενδύσεις, ήταν στο β΄ τρίμηνο του 2012.

Το ταμείο επέρριψε την ευθύνη κυρίως στους τομείς καταναλωτικών υπηρεσιών και αγαθών και υπογράμμισε ότι, εκτός από την Tesco, οι εταιρίες που επιβάρυναν περισσότερο τις αποδόσεις του τριμήνου ήταν η BASF και η Daimler.

Τα ομόλογα είχαν απόδοση 0,9% στο γ΄ τρίμηνο, ενώ οι εκκολαπτόμενες επενδύσεις του fund σε ακίνητα πρόσφεραν αποδόσεις 1,5%.

Οι μεγαλύτερες μετοχικές τοποθετήσεις του πετρελαϊκού fund στα τέλη Σεπτεμβρίου ήταν στις Nestlé, Royal Dutch Shell, Novartis, Apple και Roche.

Το επενδυτικό κεφάλαιο εν τω μεταξύ, κλιμακώνει τις δεσμεύσεις του σε επιχειρήσεις, καθώς προσπαθεί να γίνει πιο ενεργός επενδυτής. Έχει ήδη παρουσία σε δύο επιτροπές ομάδων επενδυτών, στην βιομηχανία φορτηγών Volvo και την εταιρία χαρτοπολτού SCA.

Το πετρελαϊκό fund είχε τοποθετημένα στα τέλη Σεπτεμβρίου το 61,4% των ενεργητικών του σε μετοχές, το 37,3% σε ομόλογα και το 1,3% σε ακίνητα. Το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε «αγοραστικό οργασμό» επί της αγοράς ακινήτων, αγοράζοντας περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ και την Ευρώπη καθώς στοχεύει σε στάθμιση 5% του real estate στο χαρτοφυλάκιό του.

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v