Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι απαντά ο Κ. Μητσοτάκης στους FT για το «πελατειακό κράτος»

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης απαντά στο πολύκροτο δημοσίευμα των Financial Times. "Το άρθρο αδικεί τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται", υποστηρίζει και απαριθμεί τις κινήσεις που έχουν γίνει για να αντιμετωπιστούν η διαφθορά και το πελατειακό κράτος.

  • Του Κυριάκου Μητσοτάκη
Τι απαντά ο Κ. Μητσοτάκης στους FT για το «πελατειακό κράτος»

Στις 27 Οκτωβρίου, ο γνωστός αρθρογράφος των F.T., Τόνι Μπάρμπερ, έγραψε ένα πολύκροτο άρθρο για την Ελλάδα. Υποστήριξε πως δεν έχει καμία σημασία εάν θα κερδίσει ο Σαμαράς ή ο Τσίπρας στις εκλογές, τονίζοντας πως το βασικό πρόβλημα, η διαφθορά και οι πελατειακές σχέσεις στο δημόσιο, παραμένει. Οι πλούσιοι Έλληνες δεν έκαναν καμιά θυσία. Πλήρωσε μόνο η μεσαία τάξη δήλωσε ο κ. Μπάρμπερ. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά γραπτώς με δικό του άρθρο στους F.T.

Διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον το άρθρο του κ. Τόνι Μπάρμπερ. Ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα συμφωνούσα με την εκτίμηση ότι «η κρίση επέφερε πλήγμα στο πελατειακό σύστημα, στις δωροδοκίες και στον αυτοπλουτισμό που απέκτησαν νέα ζωή στην Ελλάδα από τις αρχές της δεκαετίας του 1980». Είναι πράγματι αλήθεια ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας μπορεί να αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι τα πολιτικά κόμματα χρησιμοποίησαν την απασχόληση στο δημόσιο τομέα ως βασικό μοχλό για να διαιωνίσουν τον έλεγχο της πολιτικής εξουσίας. Το πραγματικό ερώτημα είναι εάν αυτές οι πρακτικές έχουν ξεριζωθεί για τα καλά ή εάν θα επιστρέψουν στη χώρα μόλις φύγουν τα ξένα αφεντικά, όπως προβλέπει ο κ. Μπάρμπερ. Έχω λόγους να πιστεύω ότι ισχύει το πρώτο.

Η Ελλάδα έχει μειώσει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων κατά περισσότερο από 200.000 μέσα στα τελευταία 5 χρόνια. Ξεπερνούσαν τους 900.000 το 2009 και στα μέσα του 2014 είναι λιγότεροι από 670.000. Το συνολικό μισθολογικό κόστος μειώθηκε κατά 30% την ίδια περίοδο. Όλα τα σχέδια προσλήψεων γίνονται κεντρικά λαμβάνοντας υπόψη οργανογράμματα για όλα τα υπουργεία, τα οποία είναι αποτέλεσμα εκτενούς διαδικασίας αξιολόγησης της συνολικής κεντρικής διοίκησης. Όλες οι προσλήψεις είναι διαχειρίσιμες από μία ανεξάρτητη μονάδα, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατον για τους πολιτικούς να παρέμβουν στη διαδικασία.

Επιπλέον, περάσαμε νέα νομοθεσία που θέτει σε εφαρμογή ένα αξιοκρατικό και αντικειμενικό σύστημα επιλογής των ανώτατων στελεχών της κεντρικής διοίκησης, αντιμετωπίζοντας έτσι έναν ακόμη τομέα που στο παρελθόν έβριθε πολιτικών παρεμβάσεων. Αντιμετωπίσαμε ακόμη και την κληρονομιά του παλαιού πελατειακού συστήματος, καθώς προχωρήσαμε τόσο ώστε να ελέγξουμε την παράνομη μετατροπή προσωρινών συμβάσεων σε μόνιμες θέσεις εργασίας και να απολύσουμε εκείνους που παρέκαμψαν τον νόμο χρησιμοποιώντας τις πολιτικές τους διασυνδέσεις.

Στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα ότι δεν μπορούν πλέον οι πρακτικές του παρελθόντος να γίνονται ανεκτές σε μία χώρα που έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ της. Τίποτα από όλα αυτά δεν ήταν εύκολο. Υπάρχουν ακόμη θύλακες αντίστασης που θα ήθελαν να επιστρέψουμε στις παλιές, δοκιμασμένες συνήθειες. Πιστεύω όμως ότι το άρθρο του κ. Μπάρμπερ αδικεί τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για να βάλουμε σε τάξη τον οίκο μας. Εάν πράγματι το πελατειακό κράτος στην Ελλάδα επιβιώσει από την τρόικα, όπως προβλέπει ο κ. Μπάρμπερ, τότε θα έχουμε να κατηγορήσουμε μόνο τους εαυτούς μας. Πιστεύω όμως, σθεναρά, ότι δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής για τη χώρα. Πλέον, εναπόκειται στους πολιτικούς να πράξουν αυτά που τους αναλογούν.  

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v