Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόβα «εξουσίας» για τους Ρεπουμπλικάνους στις ΗΠΑ

Πόσα αλλάζουν με τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ. Τα σενάρια κάνουν λόγο για έλεγχο της Γερουσίας από τους Ρεπουμπλικάνους που ακολουθούν πλέον νέα γραμμή. Πώς επηρεάζονται τράπεζες, εξωτερική πολιτική, οικονομία και ενεργειακή πολιτική στις ΗΠΑ.

  • Των Barney Jopson, Gina Chon, Geoff Dyer και Shawn Donnan
Πρόβα «εξουσίας» για τους Ρεπουμπλικάνους στις ΗΠΑ

Σε πλήρη κινητοποίηση προκειμένου να υπάρξει απελευθέρωση στις αμερικανικές εξαγωγές ενέργειας, ολοκλήρωση των διεθνών εμπορικών συμφωνιών και χαλάρωση των περιορισμών στις τράπεζες σκοπεύουν να προχωρήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι, εάν αναλάβουν τον έλεγχο της Γερουσίας από τις ενδιάμεσες εκλογές της Τρίτης, όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στην παράταξη.

Ανώτατα κομματικά στελέχη αναφέρουν πως η τακτική παρακώλυσης που εφάρμοζαν οι Ρεπουμπλικάνοι θα αντικατασταθεί από μία εποικοδομητική, φιλική προς τις επιχειρήσεις νομοθετική εργασία, καθώς το κόμμα θέλει να δείξει ότι είναι έτοιμο να κυβερνήσει τη χώρα εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2016.

Οι πρωτοβουλίες που ευνοούνται αντικατοπτρίζουν τις προτεραιότητες των μεγάλων επιχειρήσεων και της Wall Street. Υπάρχουν, όμως, ακόμη αμφιβολίες για το εάν οι Ρεπουμπλικάνοι μπορούν να βρουν κοινό έδαφος με τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο και στο Λευκό Οίκο για να γίνουν αυτές οι σαρωτικές αλλαγές.

Ο Τρεν Λοτ, πρώην επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία δήλωσε πως ο Μιτς ο Κόνελ, ο οποίος πιθανότατα θα αναλάβει αυτό το πόστο τον Ιανουάριο, θα θελήσει να δείξει ηγετικές ικανότητες και αποτελέσματα. «Θα αναγνωρίσει ότι έχουν μόνο μία ευκαιρία εδώ και πολύ καιρό, να δείξουν ότι μπορούν να καταφέρουν πράγματα και πως μπορούν να κάνουν καλό στην πατρίδα».

Παρά την εκρηκτική αύξηση της σχιστολιθικής ενέργειας στις ΗΠΑ, οι Ρεπουμπλικάνοι -οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δεν έπραξε αρκετά για να στηρίξει την ενεργειακή βιομηχανία- θα επιδιώξουν νέα ώθηση. Ένας από τους βασικούς τους στόχους είναι η χαλάρωση των περιορισμών στις αμερικανικές εξαγωγές του υγροποιημένου φυσικού αερίου που παράγεται με τη μέθοδο του fracking.

Η άρση των περιορισμών στις εξαγωγές ενέργειας των ΗΠΑ -που έχουν επιβληθεί εδώ και δεκαετίες- θα αλλάξει τα δεδομένα για την παγκόσμια αγορά ενέργειας, αλλά είναι μάλλον δύσκολο να υπάρξει η απαιτούμενη πολιτική στήριξη για κάτι τέτοιο. Ακόμη κι αν οι Ρεπουμπλικάνοι αναλάβουν τον έλεγχο της Γερουσίας όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις η παράταξή τους θα χρειαστεί να συνεργαστεί με τους Γερουσιαστές επειδή θεωρείται μάλλον απίθανο να συγκεντρώσει περισσότερες από 60 έδρες (σε σύνολο 100) για να μπορεί να περνά νόμους χωρίς τη συνεργασία τους. Επίσης, ο Μπ. Ομπάμα διατηρεί το δικαίωμα του βέτο σε κάθε νομοθεσία. Θα πρέπει όμως, να εξισορροπήσει το κίνητρο για συμβιβασμό ώστε να εξασφαλίσει ένα ικανό νομοθετικό έργο που να καλύπτει αιτήματα της βάσης του Δημοκρατικού Κόμματος.

Στο ζήτημα του εμπορίου, οι Ρεπουμπλικάνοι ήδη στηρίζουν τον φιλόδοξο στόχο του προέδρου για ολοκλήρωση δύο ξεχωριστών εμπορικών συμφωνιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με 11 χώρες του Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας. Ο Μπ. Ομπάμα όμως, δυσκολεύεται να πείσει το δικό του κόμμα. Στις αρχές του έτους, ο Χάρι Ρέιντ, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, μπλόκαρε πρωτοβουλία του Λευκού Οίκου να εξασφαλίσει διαδικασίες fast-track που δίνουν τη δυνατότητα στον πρόεδρο να διαπραγματευτεί εμπορικές συμφωνίες χωρίς να υπάρχει η ανησυχία για ενδεχόμενο φρένο από το Κογκρέσο.

Ο κ. Μακ Κόνελ θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει τις εσωκομματικές δυσκολίες. Καθώς ανάβει η προεκλογική κούρσα για τις προεδρικές εκλογές του 2016, οι πιθανοί υποψήφιοι -όπως ο Ραντ Πολ και ο Τεντ Κρουζ, πιθανότατα θα θελήσουν να προσελκύσουν τους συντηρητικούς ψηφοφόρους που δεν θέλουν να συναφθεί κανένας συμβιβασμός με τον πρόεδρο. Οι Συντηρητικοί θα καλωσορίσουν την προσπάθεια της ηγεσίας των Ρεπουμπλικάνων να καταργήσουν τον νόμο του προέδρου Ομπάμα για την υγεία, που θεωρούν επαχθή.

Για τη Wall Street, οι Ρεπουμπλικάνοι θα επιδιώξουν χαλάρωση των χρηματοοικονομικών μεταρρυθμίσεων του νόμου Dodd-Frank που επέβαλε νέους κανόνες στις τράπεζες στον απόηχο της χρηματοοικονομικής κρίσης. Ο Λευκός Οίκος πιθανότατα θα ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε πρόταση για μεγάλη αλλαγή του Dodd-Frank. Ο πρόεδρος όμως, θα μπορούσε να υπογράψει νομοσχέδια που έχουν περάσει από το Κογκρέσο με αποσπασματικές μεταρρυθμίσεις. Οι τράπεζες θα ασκήσουν επίσης πιέσεις στο Κογκρέσο για νέες εξαιρέσεις από τον κανόνα Volcker, που απαγορεύει το proprietary trading (συναλλαγές για ίδιο όφελος των τραπεζών) και επηρεάζει τις διεθνείς τράπεζες.

Εμπόριο

Το εμπόριο θα είναι πιθανότατα ο τομέας όπου ο πρόεδρος Ομπάμα και η Γερουσία υπό τον έλεγχο των Γερουσιαστών θα βρουν κοινό έδαφος. Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ήδη στηρίξει τον στόχο του Μπ. Ομπάμα για ολοκλήρωση των δύο μεγάλων εμπορικών συμφωνιών (με τις χώρες του Ειρηνικού και την Ε.Ε.) προτού φύγει από την προεδρία. Μέχρι πρότινος, το βασικό πρόβλημα του προέδρου ήταν η στήριξη από τους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου, εκ των οποίων πολλοί συμμερίζονται τις ανησυχίες των εργατικών συνδικάτων για τις εμπορικές συμφωνίες.

Ενέργεια

Ο πολυαναμενόμενος αγωγός Keystone XL θα αποτελέσει πηγή συσπείρωσης για τους Ρεπουμπλικάνους. Ο πρόεδρος Ομπάμα πέρασε έξι χρόνια για να αποφασίσει εάν θα εγκρίνει τον συγκεκριμένο αγωγό που συνδέει τις ΗΠΑ και τον Καναδά εν μέσω έντονων αμφιβολιών για τον περιβαλλοντικό του αντίκτυπο. Οι Ρεπουμπλικάνοι θεωρούν ότι η αναβολή αυτή αποδεικνύει πως ο πρόεδρος δίνει προτεραιότητα σε πράσινα θέματα και όχι στην οικονομική ανάπτυξη. Θα ζητήσουν την επικύρωση νομοθεσίας που θα τον πιέζει να πει «ναι». Στην ατζέντα θα μπουν ακόμη και οι εξαγωγές ενέργειας των ΗΠΑ. Με την παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ να εκτοξεύεται, οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν τη χαλάρωση των περιορισμών που επιβλήθηκαν εδώ και δεκαετίες στις πωλήσεις ενέργειας στο εξωτερικό. Ο Λίζα Μουρκόφσκι από την Αλάσκα, που είναι φαβορί για την προεδρία της ενεργειακής επιτροπής της Γερουσίας, έχει ήδη θέσει ως προτεραιότητα τις εξαγωγές ενέργειας.

Τράπεζες

Μετά από χρόνια διαρκούς δριμείας κριτικής από το Κογκρέσο, οι τραπεζίτες της Wall Street πιθανότατα θα καλωσορίσουν τον έλεγχο της Γερουσίας από τους Ρεπουμπλικάνους. Ο βασικός στόχος για τους Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες θα είναι ο νόμος Dodd-Frank του 2010 για τις χρηματοοικονομικές μεταρρυθμίσεις που επέβαλε νέους κανόνες στις τράπεζες και στα εποπτικά τους όργανα, στον απόηχο της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008. Αυτό όμως, δεν σημαίνει πως θα είναι όλα εύκολα για τις τράπεζες. Η προεδρία της σχετικής επιτροπής της Γερουσίας, πιθανότατα θα ανατεθεί στον Ρίτσαρντ Σέλμπι από την Αλαμπάμα, που δεν είναι μεν υποστηρικτής του Dodd-Frank, αλλά έχει επίσης υποστηρίξει την ανάγκη για μεγαλύτερη κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Φορολογία

Η κατάργηση ενός αντιλαϊκού φόρου στις ιατρικές συσκευές  εκτιμάται πως θα είναι εύκολη υπόθεση για τους Ρεπουμπλικάνους. Ο φόρος αυτός περιλαμβάνεται στο πολύκροτο νομοσχέδιο του Ομπάμα για την υγεία και σχεδιάστηκε για να χρηματοδοτήσει τις σχετικές μεταρρυθμίσεις. Οι επικριτές του όμως αναφέρουν ότι εμποδίζει μία βιομηχανία που έχει στόχο να βοηθά τους αρρώστους με πολλούς τρόπους - από την κατασκευή βηματοδοτών μέχρι μοσχευμάτων. Πιθανώς να υπάρξει διακομματική στήριξη για την κατάργηση του συγκεκριμένου φόρου. Για άλλα θέματα όμως, οι πιθανότητες συνεργασίας είναι μικρές.

Εξωτερική πολιτική

Για την κυβέρνηση Ομπάμα, η επικράτηση των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία θα επιφέρει άμεσο αντίκτυπο στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Οι Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές ζητούσαν επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν στις αρχές του έτους. Η πρότασή τους είχε αρκετούς υποστηρικτές και στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, αλλά ο Χάρι Ρέιντ μπλόκαρε την πρωτοβουλία έχοντας τη στήριξη και του Λευκού Οίκου. Οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις έχουν προθεσμία μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Εάν παραταθούν για ένα ακόμη μήνα, τότε η Γερουσία -υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων- μπορεί να αποφασίσει να προχωρήσει σε νέες κυρώσεις. 

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v