Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oι Κινέζοι έριξαν τον χρυσό στο... καναβάτσο

Γιατί οι αναλυτές πιστεύουν ότι η τιμή του χρυσού δεν θα αναπνεύσει πριν αλλάξουν στρατηγική Κινέζοι και Ινδοί. Η σύγκριση με τη βουτιά του 2013. Το μεγάλο φράγμα των $1.000 η ουγκιά.

  • του Henry Sanderson
Oι Κινέζοι έριξαν τον χρυσό στο... καναβάτσο

Όταν η τιμή του χρυσού κατέρρευσε το καλοκαίρι του 2013, οι Κινέζοι μυρίστηκαν ευκαιρία και προχώρησαν σε έντονες αγορές, με αποτέλεσμα η χώρα τους να προσπεράσει την Ινδία και να γίνει η πρώτη στην κατανάλωση του πολύτιμου μετάλλου. 

Φέτος όμως, οι Κινέζοι αγοραστές κάνουν μια συνωμοσία απουσίας από την αγορά - και οι τιμές του χρυσού κινούνται στα χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων ετών. Η λιανική κατανάλωση μειώθηκε κατά ένα πέμπτο στο 9μηνο του έτους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, στους 754,8 τόνους, σύμφωνα με την China Gold Association, και οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι δεν πρόκειται να ανακάμψει τους ερχόμενους μήνες, μολονότι η τιμή διαμορφώνεται σε χαμηλό 5 ετών στο εθνικό νόμισμα.

«Όπως λέει η παροιμία, οι αγοραστές δεν θέλουν να πιάσουν ένα μαχαίρι που πέφτει» σχολιάζει ο Philip Klapwijk της Precious Metals Insights. «Οι Κινέζοι καταναλωτές είναι κάπως ανήσυχοι. Πέρσι έσπευσαν να αγοράσουν όταν διόρθωσε η τιμή, αλλά τώρα δεν δείχνουν να πιστεύουν ότι πρόκειται για προσωρινή πτώση».

Μετά από δύο sell-off τον Απρίλιο και τον Ιούνιο του 2013, λόγω της αισιοδοξίας για την αμερικανική οικονομία, ο χρυσός διολίσθησε σχεδόν 30%, λήγοντας απότομα τη δεκαετή ανοδική πορεία «ταύρου» (bull market). Όσο πωλούσαν οι διεθνείς επενδυτές σε ETFs χρυσού, τόσο αγόραζαν οι Κινέζοι.

Φέτος η αγορά επηρεάζεται από ανάλογους παράγοντες. Το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται σε υψηλό 4 ετών καθώς φαίνεται ότι η αμερικανική οικονομία ανακάμπτει και το κινεζικό χρηματιστήριο έχει γυρίσει θετικά, προσφέροντας στους επενδυτές κι άλλες επιλογές.

«Οι απαισιόδοξες «αρκούδες» (bears) έχουν αναλάβει για τα καλά τα ηνία. Βραχυπρόθεσμα, δύσκολο να διαφανεί μια διαφορετική ερμηνεία», σχολιάζει ο αναλυτής της ANZ, Victor Thianpiriya.

Οι αναλυτές δεν εκπλήσσονται με την απουσία Κινέζων αγοραστών, καθώς τονίζουν ότι οι περσινές αγορές έγιναν όταν οι τιμές έπεσαν 15% μέσα σε μικρή χρονική περίοδο.

Το 2014 δεν συνέβη το ίδιο. Αν και ο χρυσός άγγιξε πρόσφατα τα $1.147 ανά ουγκιά, τη χαμηλότερη τιμή από τον Απρίλιο του 2010, οι τιμές έχουν υποχωρήσει μόνο 4% μέχρι στιγμής στο έτος. Για να εκδηλωθεί πτώση 15% η τιμή θα πρέπει να πέσει στα $1.050.

Αν και εκδηλώθηκε κάποια βελτίωση στη φυσική ζήτηση στην Κίνα τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, η τάση έχει ήδη εκτονωθεί. Μάλιστα η τιμή στο Χρηματιστήριο Χρυσού της Σαγκάης έχει υποχωρήσει κάτω από αυτήν του Λονδίνου, γεγονός που κατά τους αναλυτές είναι αρνητική ένδειξη για τις τιμές. Μια άλλη αιτία για την απουσία κινεζικής ζήτησης είναι οι επιπτώσεις από την έναρξη της κρατικής έρευνας για τις εξαγωγές πολύτιμων μετάλλων, που πιθανολογείται ότι σχετίζονται με την εισαγωγή κερδοσκοπικών

Πάντως η πτώση στις τιμές του χρυσού φέρνει κοντά στην ώρα της αλήθειας τις επιχειρήσεις εξόρυξης του πολύτιμου μετάλλου. Πιθανή πτώση στα 1.000 δολάρια η ουγκιά ή μεγαλύτερη θα υποχρεώσει πολλά χρυσωρυχεία να λάβουν δραστικά μέτρα, όπως να βάλουν λουκέτο σε ορυχεία ή να επιδιώξουν συγχωνεύσεις.

Μακροπρόθεσμα, πάντως, η ζήτηση για την κοσμηματοποιία στην Κίνα προβλέπεται να παραμείνει εύρωστη, καθώς τα εισοδήματα συνεχίζουν να αυξάνονται. Η εταιρία Macquarie προβλέπει ράλι για τον χρυσό τον επομενο χρόνο, καθώς η ζήτηση θα ξεπεράσει τα επίπεδα των κινεζικών αποθεμάτων και τα αμερικανικά επιτόκια θα παραμένουν χαμηλά.

Μέχρι τότε όμως, η τιμή θα πέφτει έως ότου βρεθούν αγοραστές. «Αν δεν αρχίσουν η Κίνα και η Ινδία να απορροφούν περισσότερο χρυσό δεν θα σταματήσει η πτώση των τιμών», προβλέπει ο κ. Klapwijk.

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v