Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Αθήνα αψηφά την τρόικα με τον νέο προϋπολογισμό

Η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τους πιστωτές της για το δημοσιονομικό κενό του 2015 γράφουν οι FΤ. Η Αθήνα ευελπιστεί ότι θα πετύχει μια συμφωνία έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου. Τα προβλήματα της κυβέρνησης συνασπισμού.

  • της Kerin Hope
Η Αθήνα αψηφά την τρόικα με τον νέο προϋπολογισμό
H Ελλάδα παρουσίασε τον προϋπολογισμό του 2015 την Παρασκευή χωρίς να λάβει την έγκριση από τους δανειστές, μια κίνηση που υποδεικνύει την αυξημένη ένταση σε σχέση και με την έξοδο της χώρας από μνημόνιο στο τέλος Δεκεμβρίου.

Μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τους πιστωτές της όσον αφορά βασικές προϋποθέσεις για το ξεκλείδωμα κεφαλαίων 7 δισ. ευρώ αλλά και την εξασφάλιση μια προληπτικής γραμμής, η οποία θα διευκολύνει την επιστροφή της χώρας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης, ο τεχνοκράτης υπουργός Οικονομικών, δεν έχει καταφέρει να πείσει την τρόικα να αποσύρει το «αίτημά» της για τη λήψη νέων μέτρων τα οποία θα κλείσουν το δημοσιονομικό κενό του 2015, που κατά τους δανειστές υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ.

Η Αθήνα αρνείται την ύπαρξη ενός τέτοιου κενού, υποστηρίζοντας ότι η ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης το επόμενο έτος - μαζί με ένα νέο σύστημα για τη συλλογή ληξιπρόθεσμων οφειλών - θα αυξήσει τα έσοδα.

Ωστόσο η τρόικα τονίζει ότι το νέο σύστημα θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό με τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.

«Δίνουμε μια μάχη, είμαστε κάτω από πίεση στον προϋπολογισμό... Αυτή (η τρόικα) έχει κάνει λάθη (στους αριθμούς), » ανέφερε ο Γκίκας Χαρδούβελης.

Παράλληλα σημείωσε ότι έχει καταγραφεί πρόοδος σε ορισμένα θέματα κατά τη διάρκεια τεσσάρων ωρών τηλεδιάσκεψη με τους δανειστές, την Πέμπτη το βράδυ.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό η ανάπτυξη θα τρέξει με 2,9% το 2015, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα θα αυξηθεί στο 3% του ΑΕΠ.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να ελπίζει πως θα πετύχει μια συμφωνία με τους δανειστές πριν από το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Ωστόσο ο χρόνος τελειώνει και η κυβέρνηση συνασπισμού εμφανίζεται «διχασμένη» για το πολιτικό κόστος που θα έχει η εφαρμογή περαιτέρω μέτρων σε συντάξεις, εργασιακά, φορολογία.

Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται μέσω e-mails και τηλεδιασκέψεων καθώς μια νέα παρατεταμένη παρουσία της τρόικας στην Ελλάδα θα έβλαπτε την εικόνα της κυβέρνησης.

Οι επικεφαλής της αποστολής θα χρειαστεί να περάσουν αρκετές ημέρες στην πρωτεύουσα για να ολοκληρωθεί μια συμφωνία, ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την άφιξή τους.

Η ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις από το ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά που – βάσει δημοσκοπήσεων- κυμαίνεται από 4% έως 7%.

To ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είναι ορατό εξαιτίας της αδυναμίας της Βουλής να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v