Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού πρέπει να στοχεύσει η ΕΚΤ με το χρυσό μπαζούκα του 1 τρισ.

Με το Μάριο Ντράγκι να παραδέχεται πως η ποσοτική χαλάρωση αναθεωρείται και διευρύνεται, τα σενάρια φουντώνουν. Τι θα πρέπει να αγοράσει η ΕΚΤ στη μάχη κατά του αποπληθωρισμού; Εταιρικά ομόλογα, κρατικά ομόλογα ή μήπως... αμερικανικά Treasuries;

  • Του James Mackintosh
Πού πρέπει να στοχεύσει η ΕΚΤ με το χρυσό μπαζούκα του 1 τρισ.

Οι Ελβετοί ψηφίζουν την Κυριακή για το εάν θα επιβάλουν στην κεντρική τους τράπεζα να υπερδιπλασιάσει τα αποθέματα χρυσού στο ένα πέμπτο των συνολικών αποθεμάτων και εάν θα της απαγορεύσουν να πουλά χρυσό.

Περίπου 200 μίλια βορειότερα, η πρόταση για αγορά χρυσού μπορεί να ήταν χρήσιμη για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και να την καλωσόριζαν ως την πιο πολιτικά αποδεκτή, αν και τη λιγότερο αποτελεσματική, μπορφή μεγάλης κλίμακας ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, κατέστησε σαφές την προηγούμενη Παρασκευή, ότι απαιτείται περαιτέρω δράση: «Με πιο ευρύ το πρόγραμμα αγοράς τίτλων» θα μπορούσαμε να υπερασπιστούμε τον πληθωρισμό, είπε. Αυτή την Παρασκευή αναμένεται να ανακοινωθεί νέα υποχώρηση του πληθωρισμού της ευρωζώνης στο 0,3%, σε μεγάλη απόσταση από τον στόχο του 2%.

Το πρόβλημα είναι τι θα μπορούσε να αγοράσει η ΕΚΤ. Ήδη συσσωρεύει καλυμμένα ομόλογα και ABS, που έχουν το πλεονέκτημα ότι βοηθούν τις τράπεζες. Δεν υπάρχουν όμως, αρκετοί τέτοιοι τίτλοι για να δοθεί ώθηση στην προσφορά χρήματος – ακόμη κι αν προκαλεί την αντίδραση της γερμανικής Bundesbank.

Τα εταιρικά ομόλογα είναι μία πιθανότητα, αλλά περιλαμβάνουν ακόμη μεγαλύτερο πιστωτικό κίνδυνο, όπως ανησυχεί η Bundesbank. Επίσης, οι εν λόγω αγορές θα ευνοήσουν τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις που μπορούν να εκδώσουν ομόλογα.

Τα κρατικά ομόλογα είναι η πιο προφανής λύση, αυτή που ακολούθησε η Βρετανία, αλλά και οι ΗΠΑ. Υπάρχουν ακόμη πολλά διαθέσιμα, αλλά η Γερμανία – δικαίως – ανησυχεί ότι θα μειωθούν οι οικονομικές πιέσεις προς τις χώρες της περιφέρειας για μεταρρυθμίσεις. Και τα νομικά θέματα σε αυτή την περίπτωση είναι σοβαρά.

Πριν λίγο καιρό, υποστήριξα πως η ΕΚΤ θα πρέπει να αγοράσει αμερικανικά Treasuries, ενισχύοντας έτσι την προσφορά χρήματος και αποδυναμώνοντας το ευρώ. Θα είχε αποτέλεσμα, αλλά το Κογκρέσο σίγουρα θα εξοργιστεί με τέτοια προφανή χειραγώγηση της αγοράς συναλλάγματος.

Ο χρυσός είναι μία ακόμη επιλογή που θα έβλεπαν θετικά οι συντηρητικοί της Γερμανίας. Έχει κάποια μειονεκτήματα, καθώς ουσιαστικά δεν έχει νόημα. Μόνο 20 δισ. δολ. τελούν υπό διαπραγματεύονται κάθε μήνα. Έτσι, εάν ο κ. Ντράγκι θέλει να ρίξει με το χρυσό μπαζούκα του 1 τρισ. ευρώ, η τιμή του χρυσού θα εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη. Οι fan του Αμερικανού ράπερ Busta Rhymes σύντομα θα ανακαλύψουν ότι οι χοντρές χρυσές αλυσίδες είναι πολύ πιο ακριβές και οι κοσμηματοπώλες θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα. Αντίθετα, θα ευνοηθούν οι εταιρείες εξόρυξης χρυσού.

Αυτές οι στρεβλώσεις όμως, είναι πολύ μικρές για να επιφέρουν αντίκτυπο στη μάχη κατά του πληθωρισμού και στην παρεπόμενη αναδιάρθρωση χρέους στην ευρωζώνη.

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v