Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το καρτέλ του πετρελαίου κόβεται... στα δυο

Με την Ρωσία να «σνομπάρει» κινήσεις για μείωση της προσφοράς η συνάντηση με τον ΟΠΕΚ απέβη άκαρπη και προκάλεσε νέα βουτιά στις τιμές. Τι αναμένεται από την κρισιμότερη σύνοδο της 10ετίας του καρτέλ. Οι διπλωματικοί ελιγμοί των παραγωγών.

  • των Anjli Raval και Neil Hume (Βιέννη)
Το καρτέλ του πετρελαίου κόβεται... στα δυο

Η τιμή του πετρελαίου διολίσθησε πάνω από $1 ανά βαρέλι, μετά την αποτυχία των μεγαλύτερων πετρελαιοπαραγωγικών κρατών του κόσμου να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία για το πώς θα αντιμετωπιστεί η διαρκώς αυξανόμενη προσφορά.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στους υπουργούς Πετρελαίου Σαουδικής Αραβίας και Βενεζουέλας με τους ομολόγους τους από Ρωσίας και Μεξικό που δεν περιλαμβάνονται στον ΟΠΕΚ, κατέληξαν σε αδιέξοδο, με τον υπουργό της ρωσικής κρατικής πετρελαϊκής Rosneft να δηλώνει ότι τα τρέχοντα επίπεδα τιμών δεν είναι «κρίσιμα».

Οι συνομιλίες διεξήχθησαν καθώς τα μέλη του ΟΠΕΚ συγκεντρώνονται στην Βιέννη για κρίσιμες συνομιλίες την Πέμπτη, εν μέσω της διολίσθησης των τιμών του αργού πετρελαίου κατά 30% από τον Ιούνιο. Την υπερβάλουσα προσφορά προκαλεί η αδιάκοπη παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, η υψηλότερη της αναμενόμενης παραγωγή του ΟΠΕΚ και η αδύναμη παγκόσμια ζήτηση.

Η εν λόγω σύνοδος θεωρείται η σημαντικότερη συγκέντρωση του καρτέλ μετά τη διεθνή κρίση και οι γνώμες διχάζονται σχετικά με το εάν θα καταλήξει σε μείωση της παραγωγής και, εάν ναι, σε πόση μείωση και για πόση χρονική περίοδο.

Η βουτιά των τιμών του πετρελαίου έχει αναστατώσει τα σχέδια των ενεργειακών επιχειρήσεων και προκαλεί πανικό σε εξαγωγικά κράτη, όπως η Ρωσία. Έχει όμως προσφέρει και τόνωση στις χώρες που καταναλώνουν πετρέλαιο, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, οι οποίες ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι η οικονομία τους αναπτύχθηκε ταχύτερα απ' όσο προηγουμένως αναμενόταν στο γ' τρίμηνο.

Ορισμένοι παρατηρητές ήλπιζαν ότι η ανάμιξη των παραγωγών εκτός ΟΠΕΚ, όπως η Ρωσία, στην σύνοδο της Βιέννης, θα βοηθήσει να σταθεροποιηθούν οι τιμές. Άλλοι όμως αμφισβητούν ότι είναι ρεαλιστικές οι προσδοκίες.

Ο Rafael Ramírez, υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας και εκπρόσωπος του ΟΠΕΚ, δήλωσε ότι οι μετέχοντες στην συνεδρίαση της Τρίτης έχουν συμφωνήσει ότι μόνο αν πέσουν οι τιμές κάτω από τα $80 «δεν θα είναι καλές» και ότι θα ξανασυναντηθούν εντός τριμήνου. «Αν υπάρξει συμφωνία, αυτή θα είναι εντός του ΟΠΕΚ», πρόσθεσε.

Σε ανακοινωθέν που κοινοποιήθηκε μετά την συνάντηση, οι υπουργοί Ενέργειας και Εξωτερικών του Μεξικό πρόσθεσαν: «Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι θα ήταν χρήσιμο να παραμείνει ένας ειλικρινής και ανοιχτός διάλογος, που θα επιτρέψει μεγαλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών για τα θεμελιώδη δεδομένα και τις προοπτικές, με στόχο να επιτευχθεί μεγαλύτερη σταθερότητα».

Το καρτέλ απόλαυσε πολλά χρόνια σταθερότητας, αλλά τώρα οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν παρατεταμένο διάστημα με χαμηλότερες τιμές. «Οι υπουργοί συμφώνησαν να παρακολουθούν συνεχώς τις διεθνείς αγορές και να συναντηθούν ξανά τον Φεβρουάριο 2015», προσέθεσαν.

Η απουσία συναίνεσης προκάλεσε ξεπούλημα στην αγορά πετρελαίου, με το πετρέλαιο Brent, που κινούταν ανοδικά πριν την συνάντηση να διολισθαίνει έως 1,5 δολ. στα 78,18 δολ. ανά βαρέλι.

Η συνάντηση ανάμεσα στα μέλη και μη μέλη του ΟΠΕΚ, ήταν ένα ακόμη παράδειγμα των διπλωματικών ελιγμών ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Πέμπτης και καταδεικνύει πόσο δύσκολο θα είναι να παρουσιάσει ο οργανισμός ενωμένο μέτωπο.

Ορισμένα μέλη του ΟΠΕΚ όπως η Βενεζουέλα και το Ιράν που χρειάζονται υψηλότερες τιμές για να ισορροπήσουν τους προϋπολογισμούς τους και να τονώσουν τις βραχυπρόθεσμες δημοσιονομικές τους θέσεις, θέλουν να σταματήσει το καρτέλ την πτώση των τιμών, με περικοπή της παραγωγής. Αλλά η Σαουδική Αραβική και άλλοι άραβες παραγωγοί δεν εκφράζουν ανάλογη αγωνία για την «βουτιά» στις τιμές.

Ο υπουργός Πετρελαίου της Σ.Αραβίας Ali al-Naimi απέκρουσε τις ερωτήσεις σχετικά με τις προοπτικές μείωσης της παραγωγής. Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα είναι δύσκολη η συνάντηση της Πέμπτης, απάντησε: «Όχι, γιατί;... Δεν είναι πρώτη φορά που υπάρχει υπερβάλουσα προσφορά στην αγορά».

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v