Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ελλάδα αποτελεί ακόμη κίνδυνο για την ευρωζώνη

Η Ελλάδα παραμένει το προβληματικό μέρος της ευρωζώνης και μακροπρόθεσμα, η παραμονή της στη ζώνη του ευρώ, δεν είναι εξασφαλισμένη. Τι μαρτυρά ο «δείκτης φόβου» της αγοράς ομολόγων.

Η Ελλάδα αποτελεί ακόμη κίνδυνο για την ευρωζώνη

Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα – τα οποία συχνά σηματοδοτούν τα προβλήματα που βρίσκονται μπροστά για την Ευρώπη – τρίζουν και πάλι. Οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων, που κινούνται αντίστροφα από τις τιμές, εκτινάχθηκαν απότομα την Τετάρτη, περνώντας ξανά πάνω από το 8%.

Η τελευταία ανησυχία της αγοράς φαίνεται πως είναι οι αδιέξοδες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των διεθνών πιστωτών για την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης. Μία μεγαλύτερη ανησυχία όμως, είναι πως η πολιτική μάχη στην Αθήνα για την επιλογή του νέου προέδρου της Ελλάδας θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές στις αρχές του επόμενου χρόνου, οι οποίες θα φέρουν την αριστερή αντιπολίτευση του Σύριζα, που αντιτίθεται στις μεταρρυθμίσεις, στην εξουσία.

Είναι λοιπόν καιρός να σκεφτούν οι διεθνείς επενδυτές ξανά για το προβληματικό μέλος της ευρωζώνης;

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων παραμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που άγγιξαν κατά τη διάρκεια της αναταραχής των αγορών τον Οκτώβριο – και σε μεγάλη απόσταση από τα επίπεδα που είχαν φτάσει στο αποκορύφωμα της κρίσης.

Το εντυπωσιακό είναι πως οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αποκλίνουν επίσης από την τάση που καταγράφεται στο κόστος δανεισμού άλλων χωρών της ευρωζώνης. Στην ευρύτερη περιοχή, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων κινούνται χαμηλότερα λόγω των προσδοκιών για μεγάλης κλίμακας αγορές από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω ενός πλήρους προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Τα ελληνικά yield όμως, οδεύουν στην αντίθετη κατεύθυνση υποδεικνύοντας πως στη συγκεκριμένη χώρα υπάρχει ειδικός κίνδυνος.

Οι προσδοκίες για την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ όμως, μπορεί να εμποδίσουν τις ευρωπαϊκές αγορές από το να σηματοδοτήσουν τον πολιτικό κίνδυνο και σε άλλες χώρες. Άλλοι δείκτες υποδεικνύουν ότι η Ευρώπη ανακύπτει ως πηγή χρηματοοικονομικής αστάθειας. Ενώ ο δείκτης Vix της προβλεπόμενης αστάθειας για τα αμερικανικά χρηματιστήρια – γνωστός και ως δείκτης φόβου της Wall Street – έχει υποχωρήσει απότομα από τον Οκτώβριο, ο αντίστοιχος δείκτης στην Ευρώπη δεν έχει υποχωρήσει κατά τον ίδιο βαθμό. Αυτή η απόκλιση είναι η μεγαλύτερη από τα μέσα του 2013 και είναι ασυνήθιστη.

Η χρηματοοικονομική αναταραχή του Οκτωβρίου αφορούσε επίσης και την αδύναμη ανάπτυξη στην ευρωζώνη και τους κινδύνους που δημιουργούνται για τη διαχείριση του υψηλού χρέους από τον ανησυχητικά χαμηλό πληθωρισμό.

Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης όμως, δικαίως ανησυχούν για την Ελλάδα, η οποία παραμένει κίνδυνος για την ευρύτερη περιοχή. Η χώρα βρέθηκε κοντά στην αποχώρηση από την ευρωζώνη το 2012 – και μακροπρόθεσμα η ένταξή της στο ευρώ δεν είναι ακόμη εξασφαλισμένη. Οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων λειτουργούν και πάλι ως «δείκτης φόβου»

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v