Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μποναμάς για τους εφοπλιστές με… χορηγία ΟΠΕΚ

Χριστουγεννιάτικο δώρο έκανε το καρτέλ του πετρελαίου στις ναυτιλιακές εταιρείες με την απόφαση να μην κόψει την παραγωγή. Το ράλι στα ναύλα των τάνκερ και οι εκτιμήσεις για τη συνέχεια.

Μποναμάς για τους εφοπλιστές με… χορηγία ΟΠΕΚ

Η τιμή του πετρελαίου κάνει… μακροβούτια στις διεθνές αγορές, όμως τα ναύλα για τα τάνκερ έχουν απογειωθεί με αποτέλεσμα οι εφοπλιστές (μεταξύ αυτών και οι Ελληνες) να πλέουν σε πελάγη ευτυχίας και… κερδών.

Οι αναλυτές των Financial Times εξηγούν το φαινόμενο. Όπως σημειώνουν αυτή είναι ούτως ή άλλως μια από τις περιόδους της χρονιάς που υπάρχει υψηλή ζήτηση για το μαύρο χρυσό. Ειδικά φέτος που η τιμή του εμπορεύματος είναι χαμηλή, όλοι -και κυρίως οι Ασιάτες- σπεύδουν να αγοράσουν. Και κάποιος πρέπει να κάνει τη μεταφορά.

Έτσι τα ναύλα απογειώνονται ευρισκόμενα σε επίπεδα 40-50% υψηλότερα απ’ ότι ένα χρόνο πριν. Μάλιστα οι μετοχές ναυτιλιακών εταιρειών που έχουν μεγάλο μερίδιο στη συγκεκριμένη αγορά ακολουθούν το ράλι.

Τι μπορεί να ανατρέψει την εικόνα; Όπως φαίνεται μόνο ο ΟΠΕΚ που, όμως, προς ώρας δεν δείχνει διατεθειμένος να βάλει φρένο στην παραγωγή οδηγώντας υψηλότερα την τιμή του πετρελαίου…

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v