Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Ρωσία το 2015 θα γίνει... «σκουπίδι»

Το πραγματικό εισόδημα του Ρώσου πολίτη θα βουλιάξει έως 5% του χρόνου προειδοποίησε ο Al. Kudrin, μακροχρόνιος σύμμαχος του Προέδρου Putin και «φαβορί» για την διαδοχή Medvedev. Φόβοι για ύφεση, υποβάθμιση και στάσεις πληρωμών.

  • του Jack Farchy
H Ρωσία το 2015 θα γίνει... «σκουπίδι»

Η Ρωσία θα αντιμετωπίσει «ολομέτωπη οικονομική κρίση» τον επόμενο χρόνο, που θα πυροδοτήσει μια σειρά στάσεις πληρωμών και την απώλεια της αξιολόγησης investment-grade, προειδοποίησε αξιοσέβαστος πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας.

Το πραγματικό εισόδημα θα διολισθήσει 2-5% του χρόνου, με πτώση για πρώτη φορά από το 2000 σε πραγματικά μεγέθη, δήλωσε ο Alexei Kudrin, μακροχρόνιος σύμμαχος του Προέδρου Vladimir Putin και «φαβορί» για διάδοχος του Dmitry Medvedev στην πρωθυπουργία.

Η προειδοποίηση έγινε την ώρα που η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας υποχρεώθηκε να διασώσει μια μεσαίου μεγέθους τράπεζα της χώρας, σε μια ένδειξη για τις πιέσεις που επικρατούν στο τραπεζικό σύστημα.

«Μπορώ να πω σήμερα ότι μπαίνουμε σε μια ολομέτωπη οικονομική κρίση. Στο επόμενο έτος θα την υποστούμε σε πλήρη ισχύ,» δήλωσε ο κ. Kudrin. Ζήτησε επίσης, σε ασυνήθιστα έντονο ύφος, από τον κ. Putin να κάνει τα απαραίτητα για να βελτιωθούν οι σχέσεις με την Δύση. «Τι πρέπει να κάνουν ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση; Ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι η εξομάλυνση των σχέσεων της Ρωσίας με τους επιχειρηματικούς εταίρους της, πάνω από όλα με την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες.»

Οι άγριες διακυμάνσεις στο ρούβλι, τα ομόλογα και το χρηματιστήριο της Ρωσίας τις περασμένες εβδομάδες, έχουν αρχίσει να «δείχνουν τα δόντια» στην ρευστότητα του τραπεζικού κλάδου, με τα διατραπεζικά επιτόκια να εκτινάσσονται στα υψηλότερα επίπεδα εννέα ετών. Η κεντρική τράπεζα και η κυβέρνηση ανακοίνωσαν σειρά μέτρων για την στήριξη του τραπεζικού συστήματος, μεταξύ των οποίων πρόγραμμα ανακεφαλαίωσης ύψους 1 τρισ. ρουβλίων.

Ο κ. Medvedev προέτρεψε τις μεγάλες ρωσικές τράπεζες να διασφαλίσουν ότι κατά την διάρκεια των εορτών «ο κόσμος θα έχει την δυνατότητα να χαλαρώσει χωρίς να ανησυχεί για προβλήματα στις τράπεζες.»

Σε μια ακόμη ένδειξη πιέσεων, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επιβάλλει δασμούς στις εξαγωγές σιτηρών, που έχουν εκτιναχθεί εξαιτίας της συναλλαγματικής αδυναμίας, ανεβάζοντας τις τιμές για τους εγχώριους καταναλωτές.

Ο κ. Kudrin πάντως πρόβλεψε ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί 4% τουλάχιστον τον επόμενο χρόνο αν παραμείνουν οι τιμές στα $60 ανά βαρέλι και «οπωσδήποτε» θα επέλθει ύφεση το 2016. 

«Θα γίνει υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ρωσίας σε junk... Θα υπάρξει σωρεία χρεοστασίων σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.»

 

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v