Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

L. Summers: Δύο πυλώνες για τη στήριξη της μεσαίας τάξης

Μέσω μεγάλων επενδύσεων για την αναβάθμιση των υποδομών και της δημιουργίας ενός πλαισίου προστασίας των εργαζομένων, οι βιομηχανικές οικονομίες θα στηρίξουν τη μεσαία τάξη που συνθλίβεται, λέει ο πρώην ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ. Τι δηλώνει για την ΕΚΤ.

L. Summers: Δύο πυλώνες για τη στήριξη της μεσαίας τάξης

Η δημιουργία μιας ακμάζουσας μεσαίας τάξης θεωρείται απαραίτητο συστατικό επιβίωσης των ισχυρών οικονομιών του πλανήτη σύμφωνα με έκθεση επιτροπής της οποίας ηγήθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ L. Summers.

«Γνωρίζουμε ήδη πως οι επιτυχημένες κοινωνίες έχουν ακμάζουσες μεσαίες τάξεις και οι αποτυχημένες όχι» δηλώνει ο Summers στον Λάιονελ Μπαρμπέρ των Financial Times. “Μπορεί να αποφύγαμε τη βαθιά, πολυετή, ύφεση, αλλά οι πολίτες στις περισσότερες χώρες δεν είδαν πραγματική βελτίωση της ζωής τους», ενώ «ειδικά στις ΗΠΑ, επί σχεδόν μια γενιά τα εισοδήματα της μεσαίας τάξης δεν άλλαξαν καθόλου».

Ο ίδιος θεωρεί πως το πρώτο βήμα για την «ανάσταση» της μεσαίας τάξης είναι οι επενδύσεις σε υποδομές.

«Αν σήμερα που οι ΗΠΑ και η Βρετανία δανείζονται τόσο φθηνά δεν είναι η στιγμή για να αναβαθμίσουν τις υποδομές τους, τότε πότε είναι;» αναρωτιέται ο Σάμμερς. Και εάν οι δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές θεωρούνται ο πρώτος πυλώνας, ο δεύτερος είναι «η επαρκής προστασία των εργαζομένων» μέσω π.χ. αύξηση του επιπέδου του κατώτατου μισθού. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει ο ίδιος στα μέτρα αντιστάθμισης των αρνητικών επιπτώσεων από την παγκοσμιοποίηση. «Η πρόοδος στον τομέα της διεθνούς οικονομικής συνεργασίας πρέπει να συγκρίνεται και με την πρόοδο στην ενίσχυση άλλων στόχων των κρατών» τονίζει.

Ειδικά για τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ, ο Summers υποστηρίζει πως, με τα σημερινά δεδομένα, καμία βιομηχανική οικονομία του πλανήτη δεν περιμένει πληθωριστικές πιέσεις στα επόμενα δέκα χρόνια. Γι’ αυτό το λόγο θεωρεί πως οι κεντρικοί τραπεζίτες πρέπει να δουν με ανοικτό πνεύμα το ρόλο του δημοσίου στη στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων και άλλα μέτρα που θεωρούνταν ταμπού για να αποφύγουμε το «φάντασμα του αποπληθωρισμού».

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v