Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ντιμπέιτ» μεταξύ Munchau - Dixon για Ελλάδα

Δύο από τους σημαντικότερους αρθρογράφους στον ευρωπαϊκό τύπο αποκρυπτογραφούν τις εξελίξεις. Ποιο μπορεί να είναι το Plan B, τι ρόλο μπορεί να παίξει ένα παράλληλο νόμισμα. Η επιλογή του default και η έκπληξη που μπορεί να αλλάξει τη σχέση με τους εταίρους.

«Ντιμπέιτ» μεταξύ Munchau - Dixon για Ελλάδα

Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, αλλά το πραγματικά μεγάλο μέτωπο έρχεται σε τέσσερις μήνες, υποστηρίζουν ο W. Munchau (F.T.) και ο Hugo Dixon (Reuters). Αυτό, όμως, φαίνεται να είναι ένα από λίγα σημεία στα οποία συμφωνούν στην ανάλυσή τους για την Ελλάδα.

Αυτό που είναι μάλλον σίγουρο είναι ότι το πρόγραμμα που υπήρχε δεν δουλεύει υποστηρίζει ο W. Munchau για να πάρει την απάντηση του Hugo Dixon ότι παρά τα προβλήματα η Ελλάδα είχε περάσει στα μέσα της περσυνής χρονιάς σε ανάπτυξη.

Για τον οικονομολόγο των F.T. στην ελληνική υπόθεση δεν μπορεί να δουλέψει η κλασική για την Ευρώπη συνταγή μιας «μέσης λύσης». Η Αθήνα διεκδικεί μείωση του στόχου για το πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ, αλλά το πρόβλημα του χρέους στέκεται εμπόδιο.

Ζητά από την κυβέρνηση plan B και μάλιστα αξιόπιστο και περιγράφει τα χαρακτηριστικά του, ενώ τοποθετείται για το Grexit.

Δεν υπάρχουν καλά plan B ξεκαθαρίζει ο Dixon και συμφωνεί με τον Munchau ότι η χρεοκοπία εντός της ευρωζώνης σίγουρα δεν είναι καλή λύση.

Ο τελευταίος επαναφέρει την πρότασή του για ένα παράλληλο νόμισμα. Ενστάσεις έχει όμως ο Dixon και εξηγεί τους λόγους. Η καλύτερη επιλογή σύμφωνα με τον ίδιο είναι η Ελλάδα να «εκπλήξει ευχάριστα» και εξηγεί πώς μπορεί να γίνει και τι θα εξασφαλίσει…

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v