Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί τα διεθνή χρηματιστήρια χτύπησαν ιστορικό ρεκόρ

Λάδι στη μηχανή των αγορών ρίχνουν οι κεντρικές τράπεζες. Τα νέα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις της Fed, ενώ η ΕΚΤ ξεκινά το δικό της πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ο FTSE All-World καταγράφει άλμα 150% από τη χρηματοοικονομική κρίση.

  • Του Jamie Chisholm
Γιατί τα διεθνή χρηματιστήρια χτύπησαν ιστορικό ρεκόρ

Τα διεθνή χρηματιστήρια βρίσκονται σε νέο ιστορικό υψηλό, το δολάριο υποχωρεί και ο χρυσός καταγράφει ράλι καθώς υπάρχουν προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα παραμείνει υπομονετική ως προς το πότε θα γίνει η αύξηση στο κόστος δανεισμού. Ο καθησυχασμός αναφορικά με την ελληνική κρίση χρέους και τα στοιχεία που δείχνουν ανάκαμψη στον μεταποιητικό κλάδο της Κίνας επίσης ενισχύουν τη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου.

Έτσι, ο δείκτης FTSE All-World, ο διεθνής δείκτης που καλύπτει περισσότερες από 3.000 εταιρίες μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενισχύεται κατά 0,2% στις 286 μονάδες που είναι νέο ιστορικό υψηλό. Ο συγκεκριμένος δείκτης έχει ενισχυθεί 150% από τα χαμηλά της χρηματοοικονομικής κρίσης, το Μάρτιο του 2009. Το προηγούμενο ρεκόρ του ήταν στις 285,5 μονάδες τον Ιούλιο, προτού υπάρξουν οι νέες ανησυχίες για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας και οι εξελίξεις στην Ουκρανία που προκάλεσαν κλίμα νευρικότητας και αστάθεια στις αγορές.

Η τελευταία ανοδική πορεία στηρίζεται στη μερική ανάκαμψη που καταγράφεται στις μετοχές των εταιριών βασικών πόρων -που είχαν δεχθεί έντονες πιέσεις- καθώς ανακάμπτει και η τιμή του πετρελαίου από τα πολυετή χαμηλά.

Αδιαμφισβήτητα, όμως, η αισιοδοξία των επενδυτών στα χρηματιστήρια αποδίδεται κυρίως στη συνεχιζόμενη υπερεπεκτατική νομισματική πολιτική που ακολουθούν οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου – στρατηγική που μειώνει την ελκυστικότητα των εναλλακτικών τοποθετήσεων σταθερού εισοδήματος καθώς διατηρεί σε ιστορικά επίπεδα τις αποδόσεις τους.

Το 10ετές κόστος δανεισμού της Ιρλανδίας για παράδειγμα βρέθηκε κάτω από το 1% για πρώτη φορά στην Ιστορία καθώς η αγορά περιμένει να αρχίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με τις αγορές ομολόγων 60 δισ. ευρώ μηνιαίως.

Ακόμη και εκείνες οι κεντρικές τράπεζες των οποίων οι οικονομίες δείχνουν σημάδια βελτίωσης τονίζουν ότι θα προχωρήσουν με προσοχή κατά την έξοδό τους από την εποχή της αντισυμβατικής πολιτικής. Αυτό θεώρησαν οι επενδυτές ότι ήταν το μήνυμα από την πρόεδρο της Fed, Τζάνετ Γέλεν κατά την κατάθεσή της στο Κογκρέσο. Μιλώντας ενώπιον της τραπεζικής επιτροπής της Γερουσίας, η κ. Γέλεν έδωσε μία συγκρατημένα αισιόδοξη εκτίμηση για την αμερικανική οικονομία, σημείωσε κάποια μεταβατικά σημεία στον πληθωρισμό και σε γενικές γραμμές φάνηκε να προετοιμάζει το έδαφος για μία αύξηση των επιτοκίων αργότερα φέτος, εφόσον το επιτρέψουν τα στοιχεία.

Οι επενδυτές θεώρησαν ότι τα σχόλια ήταν κάπως πιο ήπια από ό,τι ανέμεναν, με αποτέλεσμα το δολάριο και οι αποδόσεις αμερικανικών Treasuries να οδηγηθούν χαμηλότερα. «Αυτή η τάση μπορεί να συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, γιατί εάν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό την Πέμπτη αποδειχθούν πιο αδύναμα, τότε μπορεί οι αγορές να εκτιμήσουν ότι η Fed θα καθυστερήσει τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής» δήλωσε ο Milan Mulraine της TD Securities.

Το δολάριο, πάντως, κινείται πτωτικά. Ο δείκτης δολαρίου, που είχε βρεθεί σε υψηλό 11 ετών τον προηγούμενο μήνα αγγίζοντας το 95,48, υποχωρεί 0,2% στο 94,27. Οι αποδόσεις των 2ετών Treasuries που στις αρχές της εβδομάδας διαμορφώνονταν στο 0,65%, τώρα βρίσκονται στο 0,6%. Αντίστοιχα, τα 10ετή yield από 2,14% βρίσκονται στο 1,98%.

Οι αποδόσεις των ελληνικών τριετών ομολόγων υποχωρούν κατά 3 μ.β., στο 12,36% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο 4 εβδομάδων, καθώς καταλαγιάζει η ανησυχία για Grexit. Το ενιαίο νόμισμα ενισχύεται κατά 0,3% στα 1,1367 δολ.

Η υποχώρηση του δολαρίου και των αποδόσεων στα ομόλογα συνήθως είναι θετική εξέλιξη για τον χρυσό. Έτσι η τιμή του πολύτιμου μετάλλου ενισχύεται κατά 10 δολ.,σ τα 1.210 δολ. ανά ουγκιά.  

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v