Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λόμπινγκ βιομηχάνων κατά Ελλάδας στην Bundestag

Αντιμέτωπη με βουλευτές «αντάρτες» η Μέρκελ για την παράταση του ελληνικού προγράμματος. Πιέσεις από επιχειρηματίες και συντηρητικά λόμπι για σκληρή στάση απέναντι στην Αθήνα. Ο εκνευρισμός για τα ασαφή μέτρα της λίστας και οι δηλώσεις για προδοσία των Γερμανών φορολογουμένων.

Λόμπινγκ βιομηχάνων κατά Ελλάδας στην Bundestag

Γερμανικό βιομηχανικό λόμπι με μεγάλη επιρροή πιέζει τους βουλευτές να κρατήσουν σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας στην ψηφοφορία της Παρασκευής στην Bundestag για την έγκριση της παράτασης του προγράμματος διάσωσης της χώρας.

Η Κάτω Βουλή της Γερμανίας αναμένεται να περάσει την τετράμηνη παράταση στην οποία συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης με την Αθήνα την Τρίτη.

Παρ’ όλα αυτά, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ μπορεί να έρθει αντιμέτωπη με μια «ανταρσία» στο εσωτερικό του κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) και στο αδελφό κόμμα της Βαυαρίας. Σε κάθε περίπτωση, οι προειδοποιήσεις από τους επιχειρηματικούς κύκλους του CDU και άλλων συντηρητικών αντανακλούν γενικευμένη ενόχληση για την παροχή επιπλέον στήριξης στην ελληνική κυβέρνηση εν μέσω αμφιβολιών για τις προεκλογικές της υποσχέσεις.

Σε επιστολή προς του βουλευτές, ο Kurt Lauk, πρόεδρος τού Οικονομικού Συμβουλίου του CDU έγραψε: «Μια απλή παράταση του προγράμματος βοήθειας χωρίς αποτελεσματικούς όρους σημαίνει πως εν γνώσει μας σπαταλάμε και άλλα χρήματα». Το Συμβούλιο, μια ένωση που εκπροσωπεί επιχειρηματικά συμφέροντα, είναι επί μακρόν πολέμιος των διασώσεων στην ευρωζώνη. Υποστηρίζει πως οι διασώσεις δημιουργούν ηθικό κίνδυνο για τις κυβερνήσεις που δεν διαχειρίζονται σωστά τις οικονομίες τους. Οποιαδήποτε νέα βοήθεια στην Ελλάδα πρέπει να υπόκειται σε επιτυχώς εφαρμοσμένες μεταρρυθμίσεις και διαφανή στατιστικά, ανέφερε το Συμβούλιο. «Από την στιγμή που η Ελλάδα δεν παράγει ανταγωνιστικά αγαθά, η καταστροφική κατάσταση δεν θα αλλάξει. Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και των κρατικών θεσμών» πρόσθεσε. Ο Wolfgang Schaeuble, υπουργός Οικονομικών, κάλεσε τα μέλη του CDU να στηρίξουν την παράταση του προγράμματος διάσωσης και θα απευθυνθεί στους βουλευτές του CSU, του αδελφού κόμματος της Βαυαρίας, σε ειδική συνάντηση για την ελληνική διάσωση την Τετάρτη.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση στοιχηματίζει στην παράταση για να αποδεσμευτούν δόσεις 7,2 δισ. ευρώ ως τον Ιούνιο.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Γερμανία έχει τις 504 από τις 631 έδρες στην Bundesbang και η κ. Μέρκελ μπορεί να βασίζεται στην στήριξη των Σοσιαλδημοκρατών για μια άνετη έγκριση της παράτασης. Η κυβέρνηση έχει υποστηρίξει ότι το «πράσινο φως» στην πρόταση παράτασης δεν αντιστοιχεί σε μια οριστική αποδοχή των μεταρρυθμιστικών σχεδίων της Αθήνας.

Αλλά οι πολέμιοι της παράτασης πραγματοποιούν εκστρατεία στα μέσα για να προωθήσουν τις θέσεις τους. Σε συνέντευξη που έδωσε την Τετάρτη, ο Klaus-Peter Willsch, βουλευτής του CDU, δήλωσε ότι τα μεταρρυθμιστικά σχέδια της Ελλάδας δεν είναι αρκετά σαφή για να περάσουν. Ο κ. Willsch, γνωστός επικριτής των πολιτικών της Μέρκελ στην ευρωζώνη, ανέφερε στο κρατικό σταθμό Deutshlandfunk: «Aυτό που έχουμε μπροστά μας (η λίστα μεταρρυθμίσεων) είναι μόνο λόγια. Η ελληνική πλευρά εξέδωσε και πάλι μια συλλογή των προσαρμογών στις οποίες είχαν ήδη συμφωνήσει. Οι μόνοι αριθμοί που μπορούν να βρεθούν στο επτασέλιδο κείμενο αφορούν την μείωση των υπουργείων από 16 σε 10».

Ο Wolfgang Bosbach, βουλευτής του CDU που ψήφισε κατά των προηγούμενων διασώσεων της Ελλάδας, ανακοίνωσε μετά από συνάντηση του κόμματος την Τρίτη πως θα καταψηφίσει το μέτρο την Παρασκευή.

Ο David Bendels, μέλος της Συντηρητικής Αφύπνισης, ενός βαυαρικού λόμπι, κάλεσε τα μέλη του CSU να απορρίψουν την πρόταση για παράταση. Ο ίδιος ανέφερε στην ηλεκτρονική δήλωση της Handelsblatt :«Οτιδήποτε άλλο θα ήταν εγκληματική αμέλεια και προδοσία των Γερμανών φορολογουμένων».

Ο κ. Βendels τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση επιδίδεται σε «φθηνά κόλπα» αντί να σχεδιάζει την εφαρμογή μιας σοβαρής μεταρρύθμισης.

Ωστόσο, η αντίδραση του γερμανικού τύπου στα ελληνικά μεταρρυθμιστικά σχέδια ήταν σε γενικές γραμμές ευνοϊκή. Το editorial της Frankfurter Allgemeine Zeitung, της συντηρητικής εφημερίδας, έγραψε: «Αυτό που είναι άξιο αναφοράς είναι αυτά που λείπουν από τη λίστα των προτάσεων, δεν γίνεται καμία αναφορά σε κούρεμα χρέους, σε εκλογικά σλόγκαν ή σε άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού. Η πιο μετριοπαθής φρασεολογία της ελληνικής κυβέρνησης δείχνει πως έχει γίνει ρεαλιστική και αποφεύγει τις συγκρούσεις που μόνο να χάσει μπορεί».

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v