Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα κεφάλαια επιστρέφουν μαζικά στην ευρωζώνη

Σε επίπεδα ρεκόρ οι εισροές κεφαλαίων στα ETF ευρωζώνης. Τι βλέπουν οι επενδυτές για ομόλογα και χρηματιστήρια. Ο ρόλος της ΕΚΤ και το ευνοϊκό περιβάλλον σε συνάλλαγμα και ενέργεια. Πρώτη η Γερμανία στις προτιμήσεις. Ευνοείται και η Ελλάδα.

  • Του Joel Lewin
Τα κεφάλαια επιστρέφουν μαζικά στην ευρωζώνη

Ο ενθουσιασμός των επενδυτών για την ευρωζώνη έχει ωθήσει τις εισροές κεφαλαίων σε νέο ρεκόρ ενόψει του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που αναμένεται να ξεκινήσει αυτόν το μήνα.

Περίπου 19,3 δισ. ευρώ εισέρρευσαν σε διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (exchange traded funds, ΕΤF) φέτος, ποσό σχεδόν διπλάσιο από οποιοδήποτε άλλο ρεκόρ σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit.

«Υπάρχει μία σαφής στροφή κλίματος προς την ευρωζώνη» δήλωσε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής ανάλυσης της Markit και συμπλήρωσε: «Είναι η καλύτερη ευκαιρία που είχε από την χρηματοοικονομική κρίση»

Το δεύτερο εξάμηνο του προηγούμενου έτους, η Ευρώπη δεν συγκαταλεγόταν στις πρώτες προτιμήσεις των διεθνών επενδυτών καθώς βρισκόταν αντιμέτωπη με την στασιμότητα και τον κίνδυνο αποπληθωρισμού. Φέτος όμως, η προσοχή επιστρέφει στην ευρωζώνη, καθώς οι επενδυτές θέλουν να τοποθετηθούν ενόψει της πρωτοφανούς νομισματικής πολιτικής που στοχεύει στην ώθηση του πληθωρισμού και της ανάπτυξης στη νομισματική ένωση.

Ιδιαιτέρως έντονες ήταν οι εισροές στην Ελλάδα, όπου τα κεφάλαια που εισέρρευσαν στα ΕΤF της χώρας άγγιξαν το 53% των υπό διαχείριση κεφαλαίων τους δύο πρώτους μήνες του 2015 – παρά τις έντονες διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία παράτασης.

Τα ETF είναι επενδυτικά οχήματα που διαπραγματεύονται όπως οι μετοχές, αλλά αντικατοπτρίζουν την πορεία ενός καλαθιού μετοχών και προσφέρουν στους επενδυτές έναν εύκολο τρόπο να «στοιχηματίσουν» στην πορεία συγκεκριμένων χωρών ή αγορών, όπως ο χρυσός. Οι εισροές ρεκόρ στα ETF υπογραμμίζουν την προσπάθεια των επενδυτών να αυξήσουν την έκθεσή τους στην ευρωζώνη, καθώς οι οικονομικοί δείκτες βελτιώνονται.

Τα μετοχικά κεφάλαια αναφέρουν εισροές ύψους 15,4 δισ. δολ. καθώς οι επενδυτές δελεάστηκαν από την άνοδο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων που βρέθηκαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τις τελευταίες εβδομάδες.

Εν τω μεταξύ, οι αποδόσεις των ομολόγων – που κινούνται αντιστρόφως των τιμών – βούλιαξαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα καθώς η αγορά ομολόγων στηρίζεται από την επικείμενη είσοδο της ΕΚΤ στην αγορά. Τα ETF που παρακολουθούν την ευρωζώνη προσέλκυσαν μεγαλύτερες εισροές κεφαλαίων από οποιαδήποτε άλλη αγορά το 2015. Συγκεκριμένα, τα αμερικανικά προσέλκυσαν 6,6 δισ. δολ., τα βρετανικά 455 εκατ. δολ. και τα ιαπωνικά 16,.4 δισ. δολ.

«Το χρήμα ρέει τώρα και εκτιμώ ότι με το πρόγραμμα αγοράς τίτλων που θα αρχίσει το Μάρτιο, θα υπάρξει νέα ώθηση στις τιμές – για τις τοποθετήσεις σταθερού εισοδήματος και τις μετοχές θα υπάρξουν κι άλλα ρεκόρ» δήλωσε ο κ. Γουίλιαμσον.

Τα κεφάλαια που προσφέρουν ευρεία έκθεση στην ευρωζώνη ήρθαν πρώτα στις προτιμήσεις, ενώ η Γερμανία προσέλκυσε τις μεγαλύτερες εισροές σε επίπεδο χώρας. Η οικονομία έχει ανακάμψει σθεναρά από τα μέσα του 2014 με τις μειωμένες τιμές να πυροδοτούν αύξηση των καταναλωτικών δαπανών.

«Η οικονομία της ευρωζώνης επιτέλους άρχισε να κινείται» δήλωσε η Karen Olney, της UBS και συμπλήρωσε: «Η πλειονότητα των κυκλικών δεικτών ανακάμπτουν. Υπάρχει το αδύναμο ευρώ, οι χαμηλές τιμές πετρελαίου, το τέλος του δημοσιονομικού βάρους για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια, καθώς και καλύτερο πιστωτικό περιβάλλον. Εάν η ευρωζώνη δεν μπορέσει να καταγράψει κυκλική ανάπτυξη με αυτό το περιβάλλον, δύσκολα μπορώ να φανταστώ πότε θα τα καταφέρει».

Οι μετοχές στην ευρωζώνη έχουν αυξηθεί κατά 14% φέτος, ενώ ο γερμανικός DAX 30 καταγράφει κέρδη 16%. Οι ελληνικές μετοχές ενισχύονται κατά 4%. 

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v