Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις στη Μέρκελ να κρατήσει «σκληρή γραμμή»

Ανώτατα στελέχη των κομμάτων που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό ζητούν από την καγκελάριο να μην υπαναχωρήσει. Εντείνονται οι πιέσεις λίγες ώρες πριν από την επίσκεψη Τσίπρα. «Παράθυρο» για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

  • Του Stefan Wagstyl
Πιέσεις στη Μέρκελ να κρατήσει «σκληρή γραμμή»

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δέχεται έντονες πιέσεις από τον δικό της κυβερνητικό συνασπισμό να επιμείνει στη σκληρή γραμμή για την Ελλάδα εν όψει της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο.

Καθώς η Α. Μέρκελ προετοιμάζεται για την πρώτη μεγάλης διάρκειας συνάντησή της με τον κ. Τσίπρα, ανώτατα στελέχη του συντηρητικού μπλοκ των CDU και CSU και των Σοσιαλδημοκρατών συμμάχων της στον κυβερνητικό συνασπισμό, της επισημαίνουν ότι είναι περιορισμένα τα περιθώρια ελιγμών.

Η ίδια όπως και ο Έλληνας πρωθυπουργός έχουν καταστήσει σαφές ότι οι συζητήσεις της Δευτέρας στο Βερολίνο δεν έχουν προγραμματιστεί ως διαπραγματεύσεις για το τρέχον πρόγραμμα στήριξης από την ευρωζώνη, που έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις στην Αθήνα. Και οι δύο έχουν δηλώσει ότι θέλουν να μιλήσουν γενικότερα – και να βελτιώσουν τους διμερείς δεσμούς, που έχουν δεχθεί έντονες πιέσεις τις τελευταίες εβδομάδες από τη διαμάχη για τους όρους αναφορικά με την περαιτέρω οικονομική στήριξη προς την Ελλάδα.

Η επίσκεψη Τσίπρα ακολουθεί την τεταμένη συνάντηση στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα, μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και των ομολόγων του στην ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένης και της Α. Μέρκελ, η οποία έληξε με τους συμμετέχοντες να επαίρονται για μία συμφωνία – για να διαφωνήσουν λίγο αργότερα ως προς το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας.

Η Α. Μέρκελ επέμεινε ότι σημείο εκκίνησης των διαπραγματεύσεων ήταν η λίστα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο υφιστάμενο πρόγραμμα διάσωσης και όσα έχει αφήσει ημιτελή η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας όμως, απάντησε: «Ξεχάστε τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης».

Τη θέση της καγκελαρίου υποστηρίζει σθεναρά ο Volker Kauder, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος CDU, ο οποίος την Κυριακή απέκλεισε οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα στήριξης εκτός του υφιστάμενου. «Δεν σκεφτόμαστε για κανένα άλλο πρόγραμμα» δήλωσε στην εφημερίδα Handelsblatt.

Την ίδια θέση εξέφρασε και ο Thomas Oppermann, ομόλογός του στο SPD, ο οποίος είπε στο περιοδικό Spiegel την Κυριακή ότι ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε να παρουσιάσει μία πλήρη λίστα μεταρρυθμίσεων. «Περιμένω ότι θα παρουσιάσει τη λίστα στις συζητήσεις του με την καγκελάριο Μέρκελ τη Δευτέρα. Τελικά, θέλω να ξέρω εάν η Ελλάδα είναι έτοιμη για πραγματικές μεταρρυθμίσεις ή όχι».

Η Α. Μέρκελ απηύθυνε την πρόσκληση στον κ. Τσίπρα την προηγούμενη Δευτέρα εν μέσω αυξανόμενων ενδείξεων ότι η διαμάχη με την Ελλάδα έβγαινε εκτός ελέγχου με τις ανταλλαγές δηλώσεων μεταξύ των δύο υπουργών Οικονομικών – του αυστηρού βετεράνου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του ανυπότακτου μαρξιστή καθηγητή Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Όπως είπε η Α. Μέρκελ στο γερμανικό κοινοβούλιο την Πέμπτη, παραμένει δεσμευμένη στο στόχο διατήρησης της ενότητας της ευρωζώνης με την Ελλάδα μέλος της, λέγοντας: «Εάν αποτύχει το ευρώ, τότε αποτυγχάνει και η Ευρώπη». Ανώτατος αξιωματούχος της καγκελαρίας δήλωσε: «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα πάντα για να παραμείνει το πρόβλημα διαχειρίσιμο».

Η Α. Μέρκελ κατέστησε όμως, επίσης σαφές ότι δεν θα τηρήσει την υπόσχεσή της με κάθε τίμημα. Είπε στο γερμανικό κοινοβούλιο και στους εταίρους της στην ευρωζώνη ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να είναι στις γραμμές που καθορίζονται από την ευρωζώνη – και πως δεν θα πρέπει να διευθετηθούν με παρασκηνιακές συζητήσεις.

Είπε στην Bundestag ότι ήθελε να μάθει περισσότερα για την πολιτική του κ. Τσίπρα και πως είναι έτοιμη για συζητήσεις. «Θα έχουμε τον χρόνο (τη Δευτέρα) να συζητήσουμε επί μακρόν… Κανείς δεν θα πρέπει να περιμένει συμφωνία από αυτή τη συνάντηση» είπε.

Ο κ. Τσίπρας, με δήλωσή του στην Καθημερινή, υποστήριξε πως «θα συζητήσουμε για τα σημαντικά θέματα που ταλανίζουν την Ευρώπη, αλλά και για την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων». Ο Έλληνας πρωθυπουργός όμως, επεσήμανε ότι είναι διατεθειμένος να συζητήσει και με άλλους πιθανούς εταίρους, επισπεύδοντας για τον επόμενο μήνα τη συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα.

Πίσω από τις βαθιές διαφωνίες μεταξύ των ηγετών της Γερμανίας και της Ελλάδας είναι το τεράστιο χάσμα στην κοινή γνώμη. Στην Ελλάδα, οι ψηφοφόροι στήριξαν τον κ. Τσίπρα και τον κυβερνητικό συνασπισμό του Αριστερού ΣΥΡΙΖΑ ακριβώς επειδή δεσμεύθηκε να τερματίσει την πολιτική λιτότητας που επιβάλλει η ευρωζώνη.

Στη Γερμανία, η κοινή γνώμη αντιδρά όλο και περισσότερο στο ενδεχόμενο νέας στήριξης για την Αθήνα και είναι διατεθειμένη να συζητήσει πιθανή έξοδο της Αθήνας από το ευρώ. Σε δημοσκόπηση του YouGov που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, το 59% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ του Grexit, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε δημοσκόπηση του Φεβρουαρίου είχε διαμορφωθεί στο 48%.

Ωστόσο, υπάρχει κάποια συμπάθεια ως προς το ελληνικό αίτημα για τις αποζημιώσεις του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που η Αθήνα αναφέρει όλο και πιο έντονα τις τελευταίες εβδομάδες. Ενώ οι πολιτικοί ηγέτες επιμένουν ότι τα θέματα των αποζημιώσεων και της τρέχουσας οικονομικής στήριξης είναι διακριτά, δηλώνουν επίσης ότι το Βερολίνο έχει κάποια ηθική ευθύνη για τα εγκλήματα των Ναζί. Στη Γερμανία διευρύνεται η στήριξη για την επέκταση του ταμείου του 1 εκατ. ευρώ που στήθηκε τον προηγούμενο χρόνο για την προώθηση της ελληνογερμανικής συνεργασίας, για παράδειγμα με υποτροφίες για νέους.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v