Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελληνικές υποχωρήσεις στη λίστα των μεταρρυθμίσεων

Κενά στις προτάσεις της Αθήνας βλέπουν οι εταίροι. Υποχωρεί η κυβέρνηση στο θέμα του ΦΠΑ στα νησιά και στο «νέο ΕΝΦΙΑ». Επιμονή των δανειστών για ασφαλιστικό και εργασιακά. Τη Δευτέρα έθεσε ως ορόσημο η Αθήνα για να δώσει την τελική λίστα. Μετά το Καθολικό Πάσχα το Eurogroup.

  • Των Peter Spiegel, Kerin Hope
Ελληνικές υποχωρήσεις στη λίστα των μεταρρυθμίσεων
Η Αθήνα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους δανειστές όλο το Σαβατόκυριακο με στόχο να μειωθούν οι διαφορές μεταξύ τους για τις μεταρρυθμίσεις, ωστόσο παραμένουν διαφορές, δεδομένο που σημαίνει πως δεν θα υπάρξει σύντομα οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα.

Οι πιστωτές απαίτησαν η χώρα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις πριν ξεκλειδώσουν τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ.

Και οι δύο πλευρές είχαν σχεδόν αδιάκοπες συζητήσεις το Σαββατοκύριακο και αφότου η κυβέρνηση έστειλε μια πλήρη λίστα μεταρρυθμίσεων την προηγούμενη εβδομάδα

Η Αθήνα έθεσε τη Δευτέρα ως την τελική ημέρα για να κλείσει την τελική λίστα.

Αξιωματούχοι που την είδαν είπαν πως αν και περιείχε παραχωρήσεις, δεν διευκρίνιζε λεπτομέρειες σε ορισμένα πεδία που είχαν προκαλέσει προβληματισμό σε προηγούμενες συζητήσεις.

Χωρίς φρέσκα κεφάλαια η Ελλάδα κινδυνεύει να ξεμείνει από ρευστό πριν καταφέρει να πληρώσει 450 εκατ. προς το ΔΝΤ την επόμενη εβδομάδα. Η Fitch υποβάθμισε την Ελλάδα την Παρασκευή.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει υποχωρήσει σε δύο κρίσιμες απαιτήσεις των πιστωτών: στην αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, μέτρο που νωρίτερα είχε αποκλείσει ο Γ. Βαρουφάκης, αλλά και στη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, ενός αντιδημοφιλούς φόρου ακινήτων που ο πρωθυπουργός ήθελε να καταργήσει.

Η παραχώρηση για τον φόρο ακινήτων φαίνεται να αποτελεί κεντρικό σημείο του καινούργιου σχεδίου. Θα φέρει νέα έσοδα ύψους 2,5 δισ. ευρώ και θα ενισχύσει το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 σε σχεδόν 3,5 δισ., με βάση ελληνικές εκτιμήσεις.

Ωστόσο στη λίστα δεν περιλαμβάνονταν αλλαγές στην εργασιακή νομοθεσία και στο ασφαλιστικό σύστημα, δύο πεδία που οι ελεγκτές επιμένουν ότι είναι κρίσιμα για το πρόγραμμα. «Παρέμειναν κόκκινες γραμμές», ανέφεραν οι Έλληνες αξιωματούχοι.

«Δεν υπάρχει καμία προοπτική να ληφθούν υφεσιακά μέτρα, είτε μέσω μείωσης μισθών και συντάξεων είτε μέσω μαζικών απολύσεων», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξη στη Real News.

Aυτή η αντίσταση αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από τα κράτη - πιστωτές. Η χρηματοδότηση στηρίζεται στο να κάνεις το σύστημα να λειτουργεί καλύτερα, σημείωσε παράγοντας που είδε τη λίστα. «Βασίζεται σε μια μεγάλη αισιοδοξία ότι αυτό μπορεί να συμβεί κάποια στιγμή στο μέλλον, αλλά αφότου αρχίσουν να τρέχουν τα κόστη», τόνισε.

Αξιωματούχοι από την Ε.Ε., το ΔΝΤ και την ΕΚΤ που ελέγχουν το ελληνικό πρόγραμμα ανέφεραν ότι η λίστα παρέμενε ασαφής με αισιόδοξες οικονομικές προβλέψεις και έλλειψη λεπτομερειών.

Ο στόχος είναι να μετατρέψουμε τις προτάσεις της Αθήνας σε κάτι λεπτομερές και αξιόπιστο, ανέφερε παράγοντας που ελέγχει το ελληνικό πρόγραμμα. «Στερείται ακόμη λεπτομερειών», υπογραμμίζει.

Ελληνες αξιωματούχοι εξέφρασαν την ελπίδα ότι ένα Eurogroup θα μπορούσε να γίνει αυτήν την εβδομάδα για να υπάρξει συμφωνία για την εκταμίευση μιας υποδόσης από τα 7,2 δισ. μέχρι να σημειωθεί πλήρης συμφωνία.

Ωστόσο κάποιοι που συμμετέχουν στις συζητήσεις θεωρούν απίθανη μια τέτοια συνάντηση και το πιθανότερο είναι να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα και μόνο αν οι ελεγκτές (bailout monitors) καθορίσουν τη λίστα.

Μπορεί να υπάρξει συμφωνία (staff-level agreement) σύντομα, ανέφερε παράγοντας από τους πιστωτές, διευκρινίζοντας ωστόσο πως μια τέτοια συζήτηση μπορεί να λάβει χώρα μετά την εβδομάδα του Καθολικού Πάσχα και μόνο αν η ελληνική πλευρά επιταχύνει τις συνομιλίες.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v