Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στάση πληρωμών στο ΔΝΤ αν δεν δοθεί βοήθεια

Τις δόσεις 2,5 δισ. ευρώ που θα πρέπει να καταβληθούν στο Ταμείο Μάιο και Ιούνιο ετοιμάζεται να μην καταβάλει η Αθήνα, αν δεν υπάρξει συμφωνία εντός Απριλίου. Οι συνέπειες από ένα ελληνικό default. Διαψεύδει η κυβέρνηση τα σχέδια για default.

Στάση πληρωμών στο ΔΝΤ αν δεν δοθεί βοήθεια

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να προχωρήσει σε ένα δραματικό βήμα και να κηρύξει πτώχευση (default), εκτός και αν μπορέσει να κλείσει συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της έως τα τέλη Απριλίου, με βάση ανθρώπους της κυβερνητικής ριζοσπαστικής αριστεράς.

Η κυβέρνηση, η οποία ξεμένει από κεφάλαια για την πληρωμή μισθών και συντάξεων στο δημόσιο τομέα, αποφάσισε να παρακρατήσει την πληρωμή 2,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, που λήγουν τον Μάιο και τον Ιούνιο, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, υποστηρίζουν.

«Φτάσαμε στο τέλος του δρόμου…», εάν οι Ευρωπαίοι δεν απελευθερώσουν ρευστό από το πρόγραμμα διάσωσης, δεν υπάρχει εναλλακτική, υποστήριξε αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία θα αποτελούσε ένα άνευ προηγουμένου σοκ στη 16χρονη Ιστορία της νομισματικής ένωσης, πέντε χρόνια αφού η Ελλάδα έλαβε το πρώτο από τα δύο πακέτα διάσωσης συνολικής αξίας 245 δισ. ευρώ.

Η προειδοποίηση για επικείμενο «default» μπορεί να είναι μια διαπραγματευτική τακτική, η οποία αντανακλά την προσπάθεια της κυβέρνησης να εξασφαλίσει τους ευκολότερους δυνατούς όρους από τους πιστωτές της Ελλάδας, παράλληλα όμως δείχνει το γεγονός ότι τα κρατικά θησαυροφυλάκια αδειάζουν γρήγορα.

Η πτώχευση είναι μια προοπτική που ερεθίζει τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις οι οποίες τη θεωρούν μη επαγγελματική τακτική διαπραγμάτευσης και συγκρουσιακή ρητορική της ελληνικής κυβέρνησης, έναντι της οποίας έχουν αρχίσει να διαμορφώνουν σχέδια εκτάκτου ανάγκης.

Βραχυπρόθεσμα, ένα default θα οδηγήσει σίγουρα σε παύση της βοήθειας σε επίπεδο ρευστότητας που δίνει η ΕΚΤ στον ελληνικό χρηματοπιστωτικό τομέα, στο κλείσιμο των τραπεζών, σε κεφαλαιακούς ελέγχους και σε ευρύτερη οικονομική αστάθεια.

Αν και δεν θα οδηγήσει αυτόματα την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης, μια πτώχευση θα κάνει πολύ πιο δύσκολο για τον Αλέξη Τσίπρα το να κρατήσει τη χώρα στην ένωση των 19 κρατών, στόχο που αποτελεί μέρος της πλατφόρμας με βάση την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές τον Ιανουάριο.

Η Γερμανία και άλλοι εταίροι της Ελλάδας υποστηρίζουν ότι είναι σίγουροι πως η ευρωζώνη είναι αρκετά δυνατή για να αντεπεξέλθει στις συνέπειες μιας ελληνικής πτώχευσης, αλλά ορισμένοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι θα είναι μια βουτιά στο άγνωστο.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας τη Δευτέρα επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Αθήνας να φτάσει σε συμφωνία με τους εταίρους υποστηρίζοντας: «Συνεχίζουμε αδιαλείπτως να αναζητούμε μια αμοιβαία επωφελή λύση, σε συμφωνία με τις εντολές που λάβαμε στις εκλογές».

Σε αυτό το πνεύμα η Ελλάδα συνέχισε τις τεχνικές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές της σε Αθήνα και Βρυξέλλες τη Δευτέρα αναφορικά με τα δημοσιονομικά μέτρα, τους στόχους του προϋπολογισμού και τις αποκρατικοποιήσεις, χωρίς τις οποίες οι δανειστές λένε ότι δεν θα απελευθερώσουν κεφάλαια που χρειάζονται για να πληρωθούν οι άμεσες δόσεις για το χρέος.

Η κυβέρνηση αναζητά μετρητά για να πληρώσει 2,4 δισ. ευρώ σε συντάξεις και μισθούς αυτόν το μήνα. Θα πρέπει να πληρώσει 203 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ την 1η Μαΐου και 770 εκατ. στις 12 Μαΐου. Επιπλέον 1,6 δισ. ευρώ λήγουν τον Ιούνιο.

Η κρίση χρηματοδότησης έχει αυξηθεί εν μέρει επειδή 7,2 δισ. ευρώ σε δόσεις από το πρόγραμμα διάσωσης που έπρεπε να πληρωθούν από την προηγούμενη χρονιά διακρατούνται εξαιτίας των διαφωνιών ανάμεσα στην Αθήνα και τους Ευρωπαΐους εταίρους και το ΔΝΤ αναφορικά με πολιτικά ευαίσθητες δομικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Αυτές περιλαμβάνουν αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων μειώσεων στις συντάξεις και μέτρων που θα κόβουν την πρόωρη έξοδο από την εργασία στον ιδιωτικό τομέα.

Αν και η μείωση χρέους ήταν κεντρικό θέμα στην επιτυχημένη εκλογική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση άλλαξε ρυθμό αφότου ανέλαβε και επέμεινε ότι θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ.

Παρ’ όλα αυτά ο Γιάνης Βαρουφάκης ξεκαθάρισε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση έχει πρώτη προτεραιότητα να καλύψει τις εγχώριες υποχρεώσεις, περιλαμβανομένης της πληρωμής των συντάξεων στους πολίτες.

Μαξίμου: Δεν προετοιμαζόμαστε για καμία χρεοκοπία

«Η Ελλάδα, θα τους απογοητεύσουμε για μία ακόμα φορά, δεν προετοιμάζεται για καμιά χρεοκοπία – το ίδιο ισχύει και για τους δανειστές», υπογραμμίζουν κυβερνητικοί κύκλοι, διαψεύδοντας το δημοσίευμα των Financial Times.

Οι πηγές στο Μαξίμου υπογραμμίζουν ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται εντατικά με στόχο μια αμοιβαία επωφελή λύση και προσθέτουν ότι "η 24η Απριλίου θα αποδειχθεί μία ακόμα ημερομηνία όπου δεν θα συμβεί το τέλος του κόσμου. Έχουν προηγηθεί η 25η Ιανουαρίου [εκλογές], η 28η Φεβρουαρίου [ημερομηνία λήξης της συμφωνίας Σαμαρά], η 9η Απριλίου [δόση προς το ΔΝΤ]. Αυτό που φαίνεται να ενοχλεί είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στις πολιτικές λιτότητας βάζοντας ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα το ζήτημα της ανάπτυξης".

Σχολιάζουν δε δηκτικά: "Περιμένουμε με ενδιαφέρον το άρθρο των FT της 25ης Απριλίου!".

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v