Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φουντώνει στη Γερμανία το εσωτερικό μέτωπο υπέρ του Grexit

Η Μέρκελ παλεύει με το εσωτερικό μέτωπο στην κυβερνητική παράταξη που ζητά Grexit. Ακόμη κι αν επιτευχθεί τώρα συμφωνία, δύσκολα θα στηρίξει η Bundestag νέο δάνειο για την Ελλάδα. Το μπαράζ δηλώσεων Σόιμπλε και το Σχέδιο Β.

  • Του Stefan Wagstyl
Φουντώνει στη Γερμανία το εσωτερικό μέτωπο υπέρ του Grexit

Τα σκληρά λόγια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αυτήν την εβδομάδα -ο οποίος απέκλεισε βραχυπρόθεσμα συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών- ήταν περισσότερο δήλωση του προφανούς από την πλευρά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών. Αντανακλούν τη σκλήρυνση της γερμανικής πολιτικής στάσης που καθιστά ακόμη δυσκολότερη την επίτευξη συμφωνίας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ φτάνει σε ένα σημείο όπου η φυσική της τάση να εκτονώνει εντάσεις και να βρίσκει λύσεις μπορεί να νικηθεί από την απουσία προόδου στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της στην ευρωζώνη - και από την εντεινόμενη αντίθεση στη συντηρητική της παράταξη.

«Το Βερολίνο είναι πολύ περισσότερο προετοιμασμένο να αφήσει την Ελλάδα από ό,τι πιστεύει ο κόσμος (εκτός Γερμανίας)» δηλώνει Ευρωπαίος διπλωμάτης και συμπληρώνει: «Ακούστε τι λέει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και θα το διαπιστώσετε… Είναι εντελώς απελπισμένος για την Ελλάδα»

Εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι το Eurogroup της 24ης Απριλίου δεν είναι καταληκτική ημερομηνία για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα. Οι διαπραγματευτές έχουν μέχρι τα τέλη Ιουνίου για να αποφασίσουν εάν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία με την Αθήνα που θα τους επιτρέψει να ξεκλειδώσουν περίπου 7,2 δισ. ευρώ από τα κεφάλαια στήριξης που έχουν παγώσει, δήλωσε.  

Υπάρχει όμως ευρέως η ανησυχία ότι τα χρήματα της Ελλάδας μπορεί να εξαντληθούν νωρίτερα όπως δείχνει η επείγουσα πρόταση που έκανε η Αθήνα για αναβολή των πληρωμών προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Εν τω μεταξύ, εντείνεται η δυσπιστία των Γερμανών πολιτικών προς την Ελλάδα. Παραπονιούνται για τη μέχρι στιγμής αποτυχία της να παρουσιάσει μία εκτενή λίστα προτάσεων στις διαπραγματεύσεις. Η ατμόσφαιρα έχει επίσης δηλητηριαστεί από το ελληνικό αίτημα για αποζημιώσεις από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ακόμη και Γερμανοί βουλευτές που έβλεπαν με συμπάθεια την Ελλάδα, επιμένουν ότι το θέμα αυτό δεν πρέπει να συγχέεται με τις συνομιλίες για οικονομική στήριξη.

«Τους τελευταίους μήνες έχει καταστραφεί μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης» εξηγεί ο Hans Michelbach, ο επικεφαλής του CDU/CSU στην κοινοβουλευτική επιτροπή για την οικονομία. «Δεν βλέπουμε καμία αξιοπιστία στις διαβουλεύσεις με την Ελλάδα. Έτσι, μέρα με τη μέρα χάνεται στη Γερμανία η στήριξη προς τη χώρα».

Ο Kurt Lauk, πρόεδρος του οικονομικού συμβουλίου του CDU σημείωσε: «Είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα στηρίξει η Bundestag νέα δάνεια για την Ελλάδα».

Το Φεβρουάριο η κυβέρνηση πέρασε την ανανέωση του υφιστάμενου πακέτου, που είχε ανασταλεί λίγο πριν κερδίσει τις εκλογές η νέα αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα. Εάν οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε νέα συμφωνία που δεν θα παραβιάσει τις παραμέτρους αυτού του πακέτου, τότε η Α. Μέρκελ δεν χρειάζεται να πάρει έγκριση από το κοινοβουλευτικό της σώμα.

Η καγκελάριος και οι σύμβουλοί της όμως, γνωρίζουν καλά ότι 29 από τους 32 βουλευτές που το Φεβρουάριο ψήφισαν ενάντια στην ανανέωση της δανειακής σύμβασης, ανήκουν στο κυβερνητικό μπλοκ CDU-CSU.

Ακόμη κι αν η Ελλάδα εξασφαλίσει τώρα συμφωνία, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χρειαστεί ένα νέο μεγάλο πρόγραμμα στήριξης αργότερα φέτος, που θα απαιτεί στήριξη από την Bundestag.

Είναι γνωστό ότι η Α. Μέρκελ παρακολουθεί προσεκτικά την κοινή γνώμη. Σε δημοσκόπηση που έγινε αυτή την εβδομάδα από την ερευνητική Penn Schoen Berland, το 44% τάχθηκε υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και μόλις 20% δήλωσε ότι θέλει να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, ενώ το 36% δήλωνε αναποφάσιστο.

Δημοσίως, το Βερολίνο παραμένει δεσμευμένο στην ολοκλήρωση της συμφωνίας, στην αποφυγή της χρεοκοπίας και της εξόδου της χώρας από το ευρώ. Αξιωματούχοι αρνούνται ότι δουλεύουν για κάποιο Σχέδιο Β, όπως μία ελεγχόμενη χρεοκοπία που θα μπορούσε να κρατήσει την Ελλάδα εντός ευρωζώνης ή για μία ελεγχόμενη έξοδο από το ευρώ. Οι πολιτικοί και σύμβουλοί τους όμως, είναι όλο και πιο έτοιμοι να λύσουν τους ζυγούς – ορισμένοι μάλιστα ζητούν ανοιχτά να ξεκινήσουν αυτές οι προετοιμασίες. «Πρέπει να συζητήσουμε τις επιπτώσεις επειδή σε αντίθετη περίπτωση δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι θα μπορούσε να συμβεί» δήλωσε ο κ. Lauk.

Άλλοι είναι πιο αισιόδοξοι. Ο Henrik Enderlein, καθηγητής οικονομικών στο Hertie School του Βερολίνου, πιστεύει πως ο κ. Σόιμπλε ακολουθεί μία τακτική. «Ο Σόιμπλε είναι ο "κακός αστυνομικός". Οι τακτικές διαπραγμάτευσης που ακολουθεί μπορούν να πετύχουν μόνο εάν όλοι πιστέψουν ότι εννοεί σοβαρά πως θα πετάξει την Ελλάδα εκτός» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Βεβαίως, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα, αλλά τότε είναι εφικτό να υπάρξει ένας συμβιβασμός, ακόμη και με τον Σόιμπλε».

Εάν ο κ. Enderlein έχει δίκιο, τότε ο κ. Σόιμπλε είναι ένας πολύ πειστικός ηθοποιός. Σε ένα από τα πολλά σχόλιά του αυτήν την εβδομάδα, δήλωσε: «Ό,τι κι αν γίνει στην Ελλάδα, η χώρα παραμένει μέρος της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αμέλησε όμως να αναφέρει ότι θα παραμείνει και μέλος της ευρωζώνης, ηθελημένα ή μη.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v