Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαριχουάνα: Η αποποινικοποίηση «ανεβάζει» τους επενδυτές

Από τον πυρετό του χρυσού στον... πράσινο πυρετό οι ΗΠΑ καθώς ανθεί με τάχιστους ρυθμούς η βιομηχανία της νόμιμης μαριχουάνας. Τα κολοσσιαία έσοδα και οι εταιρίες που σπεύδουν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες.

Μαριχουάνα: Η αποποινικοποίηση «ανεβάζει» τους επενδυτές

Τον 19ο αιώνα, οι Αμερικανοί χρυσοθήρες κατευθύνονταν στη δύση για να κάνουν την τύχη τους ψάχνοντας χρυσό. Σήμερα, από την Καλιφόρνια και το Κολοράντο ως τη Νέα Υόρκη και τη Μασαχουσέτη, οι ΗΠΑ βλέπουν έναν «πράσινο πυρετό», καθώς επιχειρηματίες και επενδυτές στοιχηματίζουν στην αγορά της νόμιμης μαριχουάνας.

Οι νόμιμες πωλήσεις κάνναβης τόσο για ιατρικούς σκοπούς όσο και για ψυχαγωγική χρήση έχουν ανέβει κατά 75% το 2014 φτάνοντας τα $2,7 δισ., σύμφωνα με το ArcView, πρακτορείο για επενδυτές. Η μαριχουάνα ιατρικής χρήσης είναι νόμιμη σε 23 πολιτείες και στην περιφέρεια της Columbia. Το Κολοράντο, η πολιτεία της Ουάσιγκτον, το Όρεγκον, η Αλάσκα και η περιφέρεια της Κολούμπια επιτρέπουν και την ψυχαγωγική χρήση για ενήλικες.

Αν και η μαριχουάνα παραμένει νόμιμη με βάση την ομοσπονδιακή νομοθεσία, το ArcView προβλέπει ότι οι πωλήσεις θα φτάσουν τα $10,8 δισ. μέχρι το 2019 καθώς ακόμα περισσότερες πολιτείες θα άρουν την απαγόρευση.

«Πρόκειται για τεράστια ευκαιρία», ανέφερε ο Brendan Kennedy, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Privateer Holdings, ενός ιδιωτικού fund με βάση το Seattle, το οποίο επικεντρώνεται στην κάνναβη. «Eίναι η πρώτη φορά που βλέπουμε την μετατροπή μιας βιομηχανίας 40 – 50 δισ. δολαρίων από παράνομη σε νόμιμη».

Όπως και ο πυρετός του χρυσού, η απότομη αύξηση των πωλήσεων της κάνναβης προσελκύει ανθρώπους που αναζητούν το γρήγορο πλουτισμό. Πολλές προσπάθειες ξεφουσκώνουν γρήγορα, αλλά κάποιοι επιχειρηματίες λένε ότι δουλεύουν ώστε να χτίσουν επιχειρήσεις με παγκόσμιες φιλοδοξίες, κερδίζοντας την υποστήριξη μεγάλων επιχειρηματιών και δισεκατομμυριούχων της Silicon Valley.

Το FoundersFund του Peter Thiel, το οποίο επένδυσε στο Facebook και το Spotify, πήρε μέρος στην προηγούμενη χρηματοδότηση με $75 εκατ. του Privateer. Ήταν η μεγαλύτερη ιδιωτική άντληση κεφαλαίων στην βιομηχανία της κάνναβης.

«Αυτή είναι η ώρα για να χτίσουμε επιχειρήσεις», ανέφερε ο Leslie Bocskor, ένας τραπεζίτης από το Las Vegas, ο οποίος βρίσκεται στην αιχμή των προσπαθειών ανάπτυξης αυτού που οι υποστηρικτές του πιστεύουν ότι θα είναι ο επόμενος μεγάλος τομέας κατανάλωσης. Η εταιρία του, Electrum Partners, συγκεντρώνει $25 εκ. για το δικό της fund επενδύσεων στην κάνναβη: «Θα έχουμε μία υποδειγματική βιομηχανία που θα καθοδηγείται από επαγγελματίες, καθώς θα μεταβαίνουμε από τη μαύρη στην νόμιμη αγορά».

Terra Tech: Στη Wall Street για «χόρτο»

Το 2010, εν μέσω πτώσης λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ο Derek Peterson άφησε τη Morgan Stanley για να ξεκινήσει την GrowOp Technology, μια εταιρία που πουλάει υδροπονικό εξοπλισμό για καλλιεργητές μαριχουάνας στην Καλιφόρνια. Η εταιρία τελικά έγινε η Terra Tech και εξέδωσε μετοχές το 2012. Οι μετοχές συναλλάσσονται εξωχρηματιστηριακά και η εταιρεία έχει επεκταθεί στην καλλιέργεια ιατρικής μαριχουάνα και σε ιατρεία. Το 2014 ανακοίνωσε έσοδα 7,1 εκατ. δολάρια και ζημιές 21,9 εκατ.

Την περασμένη χρονιά, η Tera Tech έγινε η πρώτη εταιρεία που κέρδισε έγκριση από την επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) για να χρησιμοποιήσει τα χρήματα που αντλεί από την αγορά μετοχών για την καλλιέργεια και την πώληση μαριχουάνας. Ανοίγει ιατρεία στην Νεβάδα και υποβάλλει αιτήσεις για να λάβει άδεια λειτουργίας στην νέα ιατρική αγορά της Νέας Υόρκης, μετά την αποποινικοποίηση της ιατρικής κάνναβης πέρυσι από την πολιτεία. Ο κ. Peterson έχει τα βλέμματα στραμμένα στην Φλόριντα, όπου εξετάζεται νομοσχέδιο για την αποποινικοποίηση της ιατρικής χρήσης.

«Η εξασφάλιση άδειας για την λειτουργία εγκαταστάσεων για ιατρική μαριχουάνα αυτήν την στιγμή ισοδυναμεί με πραγματική κλοπή. Αν έχουμε διεισδύσει στις μεγαλύτερες αγορές, όταν θα αρθεί η ομοσπονδιακή απαγόρευση, θα είμαστε σε πολύ καλή θέση για να επεκταθούμε γεωγραφικά σε όλη την χώρα» αναφέρει ο ίδιος.

Όπως και η Privateer, που συνεργάστηκε με τους κληρονόμους του Μπόμπ Μάρλεϊ σε μια σειρά από προϊόντα με το όνομα του τραγουδιστή της ρέγκε, η Terra Tech θέλει να χτίσει μάρκες που θα έχουν ένα αφοσιωμένο κοινό καταναλωτών. Πρόσφατα λανσάρισε την IVXX, μια σειρά προϊόντων κάνναβης που περιλαμβάνει στριφτά, λάδια και φυτά.

Ωστόσο, ενώ περισσότερες πολιτείες επιτρέπουν την πώληση των προϊόντων της και η δημόσια στήριξη για την αποποινικοποίηση αυξάνεται, η Terra Tech και οι ανταγωνιστές της αντιμετωπίζουν μεγάλα εμπόδια. Οι τράπεζες είναι επιφυλακτικές στην διαχείριση χρημάτων από εταιρείες που εμπλέκονται με ένα ναρκωτικό που ο ομοσπονδιακός νόμος κατατάσσει ως ελεγχόμενη ουσία, μαζί με την ηρωϊνη και το LSD. «Xάσαμε τον τραπεζικό μας λογαριασμό» λέει ο κ. Peterson. «Πληρώνουμε τους φόρους επί των πωλήσεων σε μετρητά. Αυτό είναι ένα πρόβλημα. Ανοίγει την πόρτα στο ξέπλυμα χρήματος, στην κλοπή, σε εγκληματικά στοιχεία».

High There: Το κοινωνικό δίκτυο της κάνναβης

Η κάνναβη διαθέτει ήδη μια πλούσια υποκουλτούρα. Ο Todd Mitchem πιστεύει ότι η κάνναβη χρειάζεται ένα κοινωνικό δίκτυο. Πριν από δύο μήνες, ένας επιχειρηματίας από το Ντένβερ λάνσαρε το High There, μια εφαρμογή για smartphone που συνδέει τους χρήστες μαριχουάνας. Το έχουν αποκαλέσει το «Tinder για όσους καπνίζουν χόρτο», από την εφαρμογή για ραντεβού, αλλά ο κ. Mitchem υποστηρίζει ότι ο στόχος του είναι να διευκολύνει τους χρήστες κάνναβης να βρουν φίλους και ενδεχομένως μια ρομαντική επαφή.

«Επίσης είναι και για ανθρώπους όπως η μαμά μου, η οποία έχει επιβιώσει δύο φορές από τον καρκίνο, χρησιμοποίησε για ιατρικούς λόγους μαριχουάνα και δεν είχε κανέναν να το συζητήσει» σημειώνει.

Αρχικά η εφαρμογή ήταν διαθέσιμη μόνο σε καταναλωτές σε πολιτείες των ΗΠΑ όπου η κατανάλωση μαριχουάνας ήταν νόμιμη. Αλλά το High There κέρδισε πρόσφατα έγκριση από τα app stores της Apple και της Google για να επεκταθεί σε παγκόσμιο επίπεδο.

O κ. Mitchem έχει χρηματοδοτήσει την εταιρεία με περίπου 300.000 δολάρια από τα δικά του χρήματα και μια μικρή επένδυση από ένα φίλο, αλλά ετοιμάζεται να αντλήσει τα πρώτα κεφάλαια από άλλους επενδυτές. Δεν είναι ξένος στην «βιομηχανία της κάνναβης», έχοντας δουλέψει με την OpenVape, η οποία φτιάχνει ηλεκτρονικά τσιγάρα με μαριχουάνα.

Στο Κολοράντο, ήταν ένας από τους εκπροσώπους της βιομηχανίας που συμμετείχαν στον καθορισμό των κανονισμών για την κάνναβη, όταν έγινε νόμιμη την περασμένη χρονιά. H εμπειρία αυτή αποδείχτηκε χρήσιμη όταν έκανε λόμπινγκ στις τεχνολογικές εταιρείες για να λάβει έγκριση για την εφαρμογή του.

«Η κάνναβη γίνεται αποδεκτή με ταχύτατους ρυθμούς» σημειώνει. «Η ιδέα ότι οι άνθρωποι μπορούν να αναζητήσουν άλλους χρήστες κάνναβης είναι πιο διαδεδομένη. Αλλά η βιομηχανία θα πρέπει να γίνει πολύ αυστηρή όσον αφορά την ασφάλεια των καταναλωτών, την ποιότητα του προϊόντος, τις σχέσεις με τις διωκτικές αρχές. Πρέπει να αρχίσουν να συμπεριφέρονται σαν ώριμες εταιρείες».

PotBotics: Έρευνα και ρομποτική

Οι Boris και David Goldstein, πατέρας και υιός, είδαν με τα ίδια τους τα μάτια τα οφέλη από την ιατρική μαριχουάνα. Το 2011., η γιαγιά του David Goldstein, άρχισε θεραπεία για την καρκίνο, αλλά ο πόνος από την αγωγή υποβάθμισε την ποιότητα της ζωής της. Στη συνέχεια δοκίμασε να ανακουφιστεί από τον πόνο χρησιμοποιώντας καναβιδιόλη, ένα από τα βασικά συστατικά της κάνναβης.

«Μπορούσε να σηκωθεί το πρωί αντί να είναι καρφωμένη στο κρεβάτι» λέει ο David.

O κ. Goldstein, απόφοιτος κολλεγίου που εργάζεται στο marketing και ο πατέρας του, ειδικός στην τεχνητή νοημοσύνη και στην ρομποτική, ήθελαν να μάθουν γιατί έπιασε η θεραπεία με την κάνναβη.

«Θέλουμε να ποσοτικοποιήσουμε ορισμένους από τους ισχυρισμούς που αφορούν την ιατρική μαριχουάνα» προσθέτει.

Το 2013 ίδρυσαν την PotBotics, με έδρα το Palo Alto στην Καλιφόρνια και την Νέα Υόρκη. Έχουν αντλήσει περίπου 2 εκατ. Δολάρια από φίλους και την οικογένεια. Η εταιρεία, η οποία δεν έχει εμφανίσει ακόμα έσοδα, θα λανσάρει το πρώτο της προϊόν φέτος: το PotBot, έναν εικονικό «budtender» - τον όρο που χρησιμοποιείται στην βιομηχανία ιατρικής κάνναβης για τους εργαζόμενους που πουλάνε κάνναβη και ενημερώνουν τους πελάτες στα ειδικά ιατρεία.

Oι ασθενείς θα μπορούν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή PotBot στα κινητά τους τηλέφωνα, στους υπολογιστές ή σε ειδικά κιόσκια για να απαντήσουν σε ερωτήσεις για τα συμπτώματα τους. To PotBot θα προτείνει το σωστό είδος καναβινοειδούς, ποιες ποικιλίες μαριχουάνας έχουν τα κατάλληλα επίπεδα και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να καταναλωθεί, μέσω ατμών, ως τροφή ή με την χρήση κρέμας ή λαδιού για το δέρμα.

«Ο στόχος μας είναι να προσθέσουμε διαφάνεια στην βιομηχανία» λέει ο David Goldstein. «Ελπίζουμε να αποδειχτούμε πρωτοπόροι. Καθώς οι πολιτείες ενημερώνονται για τα ευρήματα της επιστημονικής έρευνας, τα επιχειρήματα κατά της χρήσης της ως φαρμάκου θα εγκαταλειφθούν αμέσως» τονίζει.

Η PotBotics εργάζεται επίσης πάνω στο BrainBot, ένα κράνος ηλεκτροεγκεφαλογραφίας που θα χρησιμοποιούν οι γιατροί για να παρακολουθούν πως οι εγκέφαλοι των ασθενών επηρεάζονται από την χρήση μαριχουάνας. Ένας τρίτος τομέας στον οποίο θα δραστηριοποιηθεί η εταιρεία είναι η αγροτική παραγωγή. Η PotBotics σχεδιάζει να εξελίξει τεχνολογία που θα διαβάζει το DNA των φυτών που θα χρησιμοποιούν οι καλλιεργητές για να βελτιώσουν την σοδειά τους.

«Οι επενδυτές μας έχουν ένα μακροπρόθεσμο όραμα. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια εταιρεία που θα είναι τεχνολογικά καινοτόμα για την κοινότητα ιατρικής κάνναβης» σημειώνει ο David Goldstein.

 

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v