Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η υποβάθμιση Βαρουφάκη και τα μηνύματα συμβιβασμού

Ο παραμερισμός Βαρουφάκη στέλνει μήνυμα ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αποφύγει την ρήξη, εκτιμούν αναλυτές και αξιωματούχοι. Στο επίκεντρο η σχέση του υπουργού Οικονομικών με τον Αλέξη Τσίπρα. Θετικά σχόλια για τον Γιώργο Χουλιαράκη.

  • των Kerin Hope και Peter Spiegel
Η υποβάθμιση Βαρουφάκη και τα μηνύματα συμβιβασμού

Ο αιχμηρός υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας παραμερίστηκε μετά από τρεις μήνες άκαρπων συζητήσεων με τους διεθνείς δανειστές για την απελευθέρωση χρηματοδοτικής βοήθειας 7,2 δισ. ευρώ, κίνηση που χαροποίησε τους δανειστές και πυροδότησε ένα ράλι στο χρηματιστήριο της Αθήνας.

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης καλωσόρισαν την απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να αναδιοργανώσει την ομάδα διαπραγμάτευσης, η οποία λήφθηκε μετά την επεισοδιακή συνάντηση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στην Ρίγα την περασμένη εβδομάδα.

Ο ανασχηματισμός γίνεται εν μέσω αμφιβολιών για το αν η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να πληρώσει τον λογαριασμό €2 δισ. για τους μισθούς και τις συντάξεις αυτού του μήνα καθώς και την δόση €750 εκατ. προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις 12 Μαίου. Το χρηματιστήριο της Αθήνας έκλεισε με άνοδο σχεδόν 4,4% και το κόστος δανεισμού για τρία έτη υποχώρησε περίπου 4 ποσοστιαίες μονάδες από το κλείσιμο της Παρασκευής, στο 22,3%.

Η απόδοση του 10ετους ελληνικού τίτλου διολίσθησε κατά μια ποσοστιαία μονάδα, στο 11,7%.

Ο πρωθυπουργός μετακίνησε από επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας τον Νίκο Θεοχαράκη - επιλογή του κ. Βαρουφάκη – και ανέθεσε την ευθύνη για τον συντονισμό της νέας ομάδας σε ένα μέλος του στενού του κύκλου. Τις προηγούμενες ημέρες Έλληνες υπουργοί είχαν παραδεχτεί δημόσια ότι μπορεί να αναγκαστούν να αποδεχτούν οικονομικά μέτρα που προσπαθούσαν να αποφύγουν, ένα σημάδι πως προετοιμάζουν τους Έλληνες ψηφοφόρους για παραχωρήσεις.

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης είχαν παρατηρήσει τις τελευταίες εβδομάδες σημάδια ότι αυξάνονται οι διαφορές ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και στον κ. Βαρουφάκη και απεύθυναν προσωπικές εκκλήσεις στον κ. Τσίπρα και στον πραγματιστή αντιπρόεδρο του, τον κ. Δραγασάκη, να εμπλακούν πιο ενεργά στις διαπραγματεύσεις.

Το ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως η κυβέρνηση «ευνουχίζει τον κ. Βαρουφάκη και και προσπαθεί να στείλει στους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ μήνυμα πολιτικής βούλησης για συμφωνία».

Παρότι εξακολουθούν να υφίστανται ουσιαστικές διαφορές μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της από την ευρωζώνη, πολλοί από όσους μετέχουν στις συνομιλίες έχουν κατηγορήσει για το αδιέξοδο τις διαρκείς ανατροπές της κανονικής διαπραγματευτικής διαδικασίας από τον Γ. Βαρουφάκη

Κάνοντας μία ακόμα υποχώρηση, η Αθήνα πρόκειται να διαβεβαιώσει ότι οι τεχνικές ομάδες των επιτηρητών θα έχουν καλύτερη πρόσβαση στα υπουργεία. Με εντολές του κ. Βαρουφάκη, τα τεχνικά κλιμάκια της Ε.Ε. και του ΔΝΤ είχαν περιοριστεί στο να λαμβάνουν κείμενα και email μόνο στα ξενοδοχεία τους, διαδικασία που είχε εκληφθεί ως μία ακόμα προσπάθεια να καθυστερήσουν οι συνομιλίες.

«Ο Βαρουφάκης έχει γίνει το πιο μεγάλο εμπόδιο σε μια ελληνική συμφωνία», δήλωσε ο Mujtaba Rahman, επικεφαλής αναλυτής για ευρωπαϊκά ζητήματα στη συμβουλευτική υπηρεσία ανάλυσης κινδύνωνEurasia Group. «Η σχέση του με τον Τσίπρα, καθώς κι η βούληση ή όχι του τελευταίου να τον παραμερίσει είναι το βασικό ερώτημα στο οποίο έχουν επικεντρωθεί οι επενδυτές».

Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης είναι ιδιαίτερα ενθαρρυμένοι από την αντικατάσταση του κ. Θεοχαράκη από τον προκάτοχό του Γιώργο Χουλιαράκη, στενό συνομιλητή του πραγματιστή αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη.

Ο κ. Χουλιαράκης, ο οποίος επέστρεψε στην Αθήνα νωρίτερα μέσα στο έτος από τη διδασκαλία οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στην Αγγλία, θα αναλάβει τις καθημερινές διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλες, οι οποίες έχουν πλέον ξαναξεκινήσει κατόπιν μίας πρόσκλησης για συνδιάσκεψη τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με αξιωματούχο που συμμετέχει στις συζητήσεις ο κ. Χουλιαράκης θεωρείται πιο εποικοδομητικός και είναι «έτη φωτός» πιο εξοικειωμένος με τις λεπτομέρειες του προγράμματος από τον κ. Θεοχαράκη.

Ενώ ο κ. Βαρουφάκης διατηρεί τη θέση του στο υπουργείο Οικονομικών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για οικονομικά θέματα, ορίστηκε ως συντονιστής της νέας ομάδας. Οικονομολόγος με σπουδές στην Οξφόρδη, ο κ. Τσακαλώτος είναι κοντά στον κ. Τσίπρα και η τοποθέτησή του σε αυτή τη θέση θεωρείται ως προσπάθεια να προστατευτεί η καινούρια ομάδα από την επιρροή του Γ. Βαρουφάκη.

Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος επέμεινε ότι ο υπουργός Οικονομικών θα εξακολουθήσει να μετέχει στις διαπραγματεύσεις ως επικεφαλής μιας νέας πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης και θα παραμείνει στο πλαίσιο των συλλογικών αποφάσεων και ενεργειών της αριστερής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v