Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Ντράγκι δίνει νέα πνοή στα ομόλογα του ευρωνότου

Απροσδόκητες ανατροπές στην αγορά ομολόγων έχει προκαλέσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Οι ανησυχίες των αξιωματούχων της ΕΚΤ και η έλλειψη εμπιστοσύνης από τους επενδυτές. Ποιοι είναι οι αστάθμητοι παράγοντες.

  • του Ralph Atkins
Ο Ντράγκι δίνει νέα πνοή στα ομόλογα του ευρωνότου

Η ποσοτική χαλάρωση φέρνει τα πάνω-κάτω. Το πιο καλό παράδειγμα είναι η Ευρώπη. Όταν η κρίση χρέους της ευρωζώνης βρισκόταν στο απόγειό της, το κόστος δανεισμού εκτοξεύτηκε για χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Στο πρόσφατο «sell-off» στην αγορά ομολόγων, ωστόσο, τα ομόλογα των χωρών της περιφέρειας παρέμειναν σταθερά, εξαιρουμένων φυσικά των ελληνικών.

Αντίθετα η δράση έχει μεταφερθεί στα θεωρητικά βαρετά γερμανικά bunds. Οι αποδόσεις στο γερμανικό χρέος, οι οποίες κινούνται αντίστροφα από τις τιμές, βούτηξαν αρχικά σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα και στη συνέχεια άρχισαν να ανεβαίνουν. Παραμένουν πάντως χαμηλά. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου βρίσκεται περίπου στο 0,6%. Αλλά ακόμα και οι μικρές μεταβολές προκαλούν πολύ πόνο όταν το σημείο εκκίνησης είναι τόσο χαμηλό.

Στο παρελθόν, τα γερμανικά ομόλογα προσέφεραν αποδόσεις δίχως ρίσκο. Τώρα προσφέρουν «ρίσκο χωρίς απόδοση», λέει ειρωνικά ο Trevor Greetham της Royal London.

Στον αντίποδα, το spread -η διαφορά- ανάμεσα στα ιταλικά ή ισπανικά 10ετή ομόλογα σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά έχει καταγράψει εντυπωσιακά μικρές μεταβολές από την έναρξη του προγράμματος μηνιαίων αγορών €60 δισ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου «sell-off» συρρικνώθηκαν.

Η σχετική σταθερότητα είναι μια ανακούφιση για τις χώρες της περιφέρειας, αλλά δείχνει πως το QE παράγει απροσδόκητα αποτελέσματα και ανωμαλίες που δεν είναι εύκολο να εξηγηθούν. Αυτό κάνει ακόμα πιο δύσκολο το να υπολογιστεί ο αντίκτυπός του: ο κίνδυνος είναι να υπάρξουν αναταράξεις που θα υπονομεύσουν τις προσπάθειες της ΕΚΤ να τονώσει την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

Έκδηλη είναι η ανησυχία του μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Benoit Coeure, για τη μεταβλητότητα που έχει προκαλέσει το QE στις γερμανικές αγορές. Η ανησυχία δεν αφορά την αντιστροφή στις τιμές των bund. «Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι η ταχύτητα της μεταβολής» υποστήριξε.

Υπό τις συνθήκες αυτές, η ΕΚΤ θα πάρει μια καλοκαιρινή άδεια, μειώνοντας τις αγορές τίτλων από τα μέσα Ιουλίου ως τον Αύγουστο, όταν η ρευστότητα στην αγορά είναι συνήθως ισχνή και οι Ευρωπαίοι κατευθύνονται στις παραλίες των νότιων χωρών της περιφέρειας.

Οι δηλώσεις του κ. Coeure πιθανότατα έκαναν ακόμα μεγαλύτερη τη σύγχυση των επενδυτών, ειδικά όσων συγκρίνουν το πρόγραμμα της ΕΚΤ με το QE της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ. Ενώ η Fed διευκρίνισε από πριν τι θα αγοράζει και πότε, η ΕΚΤ απλώς ανακοινώνει εκ των υστέρων τι έχει αγοράσει. Αυτό της έχει δώσει την ευελιξία να προσαρμόζεται στις συνθήκες της αγοράς, όπως η καλοκαιρινή γαλήνη, αλλά έχει οδηγήσει σε περισσότερη μεταβλητότητα. Η εμπιστοσύνη της αγοράς στον τρόπο που ανακοινώνει η ΕΚΤ την πολιτική της έγινε ακόμα μικρότερη μετά τα σχόλια του κ. Couere, που έγιναν σε εκδήλωση με επενδυτές στο Λονδίνο, αλλά δημοσιεύτηκαν το επόμενο πρωί.

Ένας βασικός λόγος για τον οποίο το QE δημιουργεί τέτοιες αναταράξεις στην αγορά γερμανικών ομολόγων είναι η ανισορροπία ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση: η ΕΚΤ αγοράζει μεγάλες ποσότητες γερμανικού χρέους όταν η δημοσιονομική σύνεση του Βερολίνου σημαίνει πως η καθαρή έκδοση είναι αρνητική. Οι προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε επιθετικές αγορές για να επιτύχει τους στόχους της έστειλε τις τιμές των bund πολύ ψηλότερα και τις αποδόσεις χαμηλότερα. Ένα μεγάλο μέρος της πρόσφατης αντιστροφής οφείλεται στο ξεσκαρτάρισμα των επενδυτικών θέσεων.

Τα πράγματα ήταν διαφορετικά για τα ομόλογα της περιφέρειας. Ενώ οι αποδόσεις των bund κατρακυλούσαν, η πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας ήταν πολύ πιο συγκρατημένη. Ένας λόγος ήταν πως οι κυβερνήσεις εκμεταλλεύτηκαν τις ευνοϊκές συνθήκες για να τονώσουν την προσφορά.

Ένας άλλος ήταν η ανησυχία για την Ελλάδα: οι φόβοι ότι η χώρα θα τινάξει τη νομισματική ένωση είχαν ως αποτέλεσμα οι επενδυτές να απαιτούν μεγαλύτερες αποδόσεις για τις χώρες που μπορεί να είναι τα επόμενα θύματα, αν και ο αντίκτυπος ήταν ήπιος. Έχοντας σημειώσει μικρότερη πτώση, η επακόλουθη άνοδος στα ομόλογα της περιφέρειας ήταν περιορισμένη. Αλλά υπάρχει και ένας θετικός λόγος για τον οποίο τα spread της περιφέρειας σε σχέση με τα bund συρρικνώθηκαν το τελευταίο διάστημα. Η άνοδος στους ρυθμούς ανάπτυξης και η αισιοδοξία ότι η ευρωζώνη έχει ξεπεράσει την αποπληθωριστική παγίδα έχουν κάνει λιγότερο ανησυχητική την ανοδική πορεία του χρέους και δικαιολογούν τα μικρότερα spread.

Η στροφή της Ιρλανδίας είναι εντυπωσιακή και την κατατάσσει σε μια διαφορετική κατηγορία από την υπόλοιπη περιφέρεια. Η Ισπανία θα μπορούσε να έχει την ίδια αντίδραση δεδομένης της ανάκαμψης της οικονομίας της, αλλά οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι για πολιτικά κινήματα όπως το ριζοσπαστικό κόμμα των Podemos.

Μπορεί να διαρκέσει η σχετική σταθερότητα της περιφέρειας; Κανείς δεν κάνει προβλέψεις με βεβαιότητα στις μέρες μας. Η καθαρή προσφορά κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης είναι θετική αυτόν τον μήνα και τον Ιούνιο, αλλά θα γίνεται αρνητική τον Ιούλιο. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές σε άνοδο και πάλι και τις αποδόσεις προς τα κάτω.

Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα θα μπορούσε να αποδειχθεί επικίνδυνη. Τελευταία ήταν δύσκολο να καταγραφεί η επίπτωσή της στις υπόλοιπες χώρες, αλλά μπορεί κάλλιστα να φέρει και πάλι τα πάνω-κάτω.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v