Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αθήνα και Βερολίνο «ξορκίζουν» τους φόβους για χρεοκοπία

Για ενθαρρυντικά μηνύματα από την Αθήνα έκανε λόγο Γερμανός αξιωματούχος, υποστηρίζοντας πως δεν θα μιλάμε για χρεοκοπία στις 5 Ιουνίου. Αισιόδοξος ότι θα έχει επιτευχθεί συμφωνία ως τότε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ. Δεν υπάρχει Plan B για την Ελλάδα, καθησύχασε ο Π. Μοσκοβισί.

  • της Kerin Hope
Αθήνα και Βερολίνο «ξορκίζουν» τους φόβους για χρεοκοπία

Έλληνες και Γερμανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να υποβαθμίσουν την πιθανότητα η Αθήνα να αθετήσει την πληρωμή δόσης 300 εκατ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρά τις αυξανόμενες ενδείξεις ότι η χώρα στερεύει από ρευστό.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είπε σε δημοσιογράφους την Τρίτη ότι περιμένει να καταβληθεί η δόση στις 5 Ιουνίου γιατί «θα έχουμε μια συμφωνία (ως τότε)», αλλά δεν έδωσε πληροφορίες για το πώς εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στις Βρυξέλλες.

Ανώτατος Γερμανός αξιωματούχος προσπάθησε και αυτός να καθησυχάσει τις ανησυχίες που πυροδότησε το Σάββατο η απειλή του Νίκου Βούτση, του σκληροπυρηνικού υπουργού Εσωτερικών, για χρεοκοπία επειδή «τα χρήματα δεν υπάρχουν για να δοθούν».

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι εξετάζονται νέα φορολογικά μέτρα για την κάλυψη του προβλεπόμενου δημοσιονομικού κενού των 3 δισ. ευρώ φέτος, αλλά απέκλεισε την επιβολή φόρου στις εγχώριες τραπεζικές καταθέσεις και στις συναλλαγές στα ATM.«Η φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών προτάθηκε στις συνομιλίες στις Βρυξέλλες. Το υπουργείο διαφώνησε και η πρόταση απορρίφθηκε», είπε ο ίδιος.

Ο μαχητικός υπουργός Οικονομιών μετακινήθηκε από τη θέση του επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μετά από πιέσεις των δανειστών, για να επανεμφανιστεί αυτήν την εβδομάδα με το αισιόδοξο μήνυμα ότι θα επιτευχθεί συμφωνία.

Στο Βερολίνο ο Γερμανός αξιωματούχος ανέφερε πως δεν υπάρχει λόγος να πιστεύει κανείς ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει στις 5 Ιουνίου.

Η υποχρέωση των 300 εκατ. ευρώ είναι η πρώτη από τέσσερις ακόμα δόσεις δανείων συνολικού ύψους 1,6 δισ. ευρώ που η Αθήνα πρέπει να αποπληρώσει στο ΔΝΤ την επόμενη εβδομάδα. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ για να δοθούν νέα δάνεια στην Αθήνα, η Ελλάδα αναμένεται να αθετήσει την πληρωμή προς το Ταμείο.

Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τους πρώτους τέσσερις μήνες δείχνουν πως Αθήνα έχει μειώσει τις δαπάνες κατά περίπου 2 δισ. ευρώ για να καλύψει τις προηγούμενες δόσεις δανείων προς το ΔΝΤ, πληρώνοντας ταυτόχρονα τις μηνιαίες πληρωμές σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους.

Το υπουργείο Οικονομικών άντλησε αντίστοιχο ποσό με τη δέσμευση των αποθεματικών των συνταξιοδοτικών Ταμείων, των τοπικών αρχών και άλλων κρατικών οντοτήτων για να πληρώσει το ΔΝΤ.

Ο Γερμανός αξιωματούχος σημείωσε πως είναι «ενθαρρυντικό» ότι η Ελλάδα έχει διαμηνύσει ότι είναι έτοιμη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς το Ταμείο.

«Το βρίσκω ενθαρρυντικό, αν είναι αλήθεια, ότι οι Έλληνες εξέφρασαν χθες την επιθυμία να αποπληρώσουν τα 300 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου» υπογράμμισε. «Πιστεύω ότι υπάρχει λόγος να πιστέψουμε ότι δεν θα μιλάμε για χρεοκοπία στις 5 Ιουνίου, είτε πριν, είτε αμέσως μετά» πρόσθεσε.

Αλλά ο Πιερ Μοσκοβισί, ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε ότι οι συζητήσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές πρέπει να επιταχυνθούν για να καταλήξουν σε συμφωνία που θα κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη.

«Γνωρίζουμε για τα προβλήματα ρευστότητας στην Ελλάδα και για αυτόν το λόγο είναι τώρα τόσο σημαντικό οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στις Βρυξέλλες να επιταχυνθούν. Θέλουμε αυτήν τη συμφωνία, τη θέλουμε γρήγορα, δουλεύουμε σκληρά για αυτήν» δήλωσε σε εκδήλωση στο Δουβλίνο.

«Δεν υπάρχει Plan B» πρόσθεσε. «Δεν υπάρχει άλλο σχέδιο από την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη».

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v