Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομισιόν: Βάζει στο στόχαστρο τη φοροαποφυγή πολυεθνικών

Ισχυρό χτύπημα στις πρακτικές φοροαποφυγής των μεγάλων εταιριών ετοιμάζουν οι Βρυξέλλες. Αντιδράσεις από Ιρλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και την ομάδα των συντηρητικών στο ευρωκοινοβούλιο. Οι φόβοι για απώλεια ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.

  • των Christian Oliver και Vanessa Houlder
Κομισιόν: Βάζει στο στόχαστρο τη φοροαποφυγή πολυεθνικών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επανέφερε σχέδιο για την εισαγωγή μιας κοινής εταιρικής φορολογικής βάσης, με στόχο την καταπολέμηση της φοροαποφυγής από τις πολυεθνικές. Αλλά η πρόταση είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει ανησυχίες σε χώρες όπως η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η κίνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Τετάρτη εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης κινητοποίησης των Βρυξελλών για την καταπολέμηση των επιθετικών λογιστικών πρακτικών των μεγάλων εταιρειών, οι οποίες χρησιμοποιούν τους διαφορετικούς κανονισμούς στα κράτη μέλη της Ε.Ε. για να μειώσουν τους φόρους που πληρώνουν.

Ο βασικός πυλώνας των προτάσεων της Ε.Ε. είναι η εισαγωγή μιας κοινής ενοποιημένης εταιρικής φορολογικής βάσης (Common Consolidated Corporate Tax Base), η οποία θα διασφαλίζει ότι οι εταιρείες θα υπάγονται σε ένα πανευρωπαϊκό σύνολο κανονισμών όσον αφορά το πώς θα φορολογηθούν. Ένα πιο λεπτομερές σχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί στις 17 Ιουνίου.

Η ιδέα είχε κυκλοφορήσει το 2011. Κατά την επαναφορά του σχεδίου την Τετάρτη, ο Βάλντις Ντομπρόφσκις, αντιπρόεδρος της Κομισιόν είπε: «Ήταν μια πρόταση με όραμα, ίσως περισσότερο από ότι επέτρεπε η πραγματικότητα της φορολογικής πολιτικής στην Ε.Ε. πριν από τέσσερα χρόνια».

Οι Βρυξέλλες αποδέχτηκαν ότι η μεταρρύθμιση για την φορολογική βάση χρειάζεται στήριξη και από τις 28 χώρες και ότι θα είναι δύσκολο να κερδηθεί. Η Ιρλανδία υπερασπίζεται δυναμικά την δημοσιονομική της πολιτική και την φορολόγηση των επιχειρήσεων με 12,5%, την οποία θεωρεί ως βασικό συστατικό της ανταγωνιστικότητας της.

Το Βρετανικό υπουργείο Οικονομικών είναι εδώ και καιρό πολέμιος του σχεδίου για κοινή φορολογική βάση, εν μέρει γιατί θα περιόριζε την ευελιξία του να αντιδρά σε σοκ. «Η άμεση φορολόγηση είναι ένα θέμα που αφορά τις χώρες της Ε.Ε. και οποιοδήποτε ζήτημα για την άμεση φορολόγηση απαιτεί ομοφωνία μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.» ανέφερε το Βρετανικό υπουργείο.

Η δεξιά πολιτική ομάδα των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) στο Ευρωκοινοβούλιο, στην οποία περιλαμβάνονται και οι Τόρις της Βρετανίας, υποστήριξε πως η απάντηση στα προβλήματα της Ευρώπης είναι η μεγαλύτερη διαφάνεια, αντί για τις κινήσεις εναρμόνισης των φορολογικών κανονισμών. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρέπει να ξεκινήσει καβγά με ορισμένες κυβερνήσεις της Ε.Ε, οι οποίες είναι εύλογα επιφυλακτικές στην ατζέντα φορολογικής εναρμόνισης που προωθούν πολλοί στις Βρυξέλλες» τόνισε.

Οι Πράσινοι ανακοίνωσαν από την πλευρά τους: «Η κοινή φορολογική βάση είναι ένα κομμάτι του παζλ και για να είναι αποτελεσματική, πρέπει να συνοδεύεται από προτάσεις για ένα κατώτατο ευρωπαϊκό εταιρικό συντελεστή και ελάχιστα κριτήρια για συμφωνίες διπλής φορολόγησης».

Αλλά ο Πιερ Μοσκοβισί, Επίτροπος Οικονομικών Επιθέσεων, επέμεινε ότι έχει έρθει η ώρα για έναν νέο τρόπο χαρτογράφησης των υποχρεώσεων των μεγάλων εταιρειών. «Χρησιμοποιούμε ξεπερασμένα εργαλεία και μονόπλευρα μέτρα για να απαντήσουμε στις προκλήσεις της ψηφιακής, παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Για μια πιο δίκαιη φορολόγηση και μικρότερο κατακερματισμό στην ενιαία αγορά, πρέπει να κάνουμε μια ριζική επανεξέταση του εταιρικού φορολογικού πλαισίου στην Ε.Ε.».

Με βάση την πρόταση για κοινή φορολογική βάση (CCCTB), τα φορολογητέα κέρδη των εταιρειών θα κατανέμονται στις χώρες που λειτουργούν, ανάλογα με το μέγεθος της δραστηριότητας τους στην κάθε χώρα και τον συντελεστή που ισχύει σε αυτήν. Πολλές εταιρείες στηρίζουν την ιδέα επί τη βάση ότι θα μειώσει το κόστος συμμόρφωσης.

Αξιωματούχοι της Ε.Ε. επιμένουν πως μια κοινή εταιρική φορολογική βάση δεν θα σημαίνει ότι οι χώρες θα πρέπει να εισάγουν ένα κατώτατο εθνικό φορολογικό συντελεστή. Ούτε σημαίνει επίσης πως δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν η μια την άλλη με χαμηλότερους συντελεστές. Ο κ. Μοσκοβισί επέμεινε ότι μια πανευρωπαϊκή βάση θα έκλεινε πολλές από τις ευκαιρίες των πολυεθνικών να «χειραγωγούν την φορολογική τους θέση».

Ο Μισέλ Ντεβερέ, διευθυντής του Κέντρου Φορολόγησης Επιχειρήσεων του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δήλωσε πως μια κοινή φορολογική βάση θα αύξανε τον ανταγωνισμό μεταξύ των κρατών μελών. «Αν υπήρχε πραγματικά μια εναρμονισμένη φορολογική βάση, θα πίεζε προς τα κάτω τους συντελεστές».

Ο ίδιος τόνισε πως οι έρευνες για το αν οι φορολογικές πρακτικές κάποιας χώρας παραβίαζαν τους κανονισμούς για την παροχή κρατικής στήριξης, μπορεί να περιόριζαν τελικά τις αντιρρήσεις για μια κοινή φορολογική βάση. Αλλά βραχυπρόθεσμα, οι χώρες μπορεί να προσπαθούσαν να διατηρήσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα.

Το πιο προβεβλημένο μέρος της επίθεσης των Βρυξελλών είναι η έρευνα για το αν τρία κράτη μέλη της Ε.Ε. έκαναν ευνοϊκές συμφωνίες για να βοηθήσουν πολυεθνικές να φοροαποφύγουν. Η έρευνα έχει επικεντρωθεί στην Apple στην Ιρλανδία, στην Starbucks στην Ολλανδία και στις Amazon και Fiat στο Λουξεμβούργο.

Η Κομισιόν έχει την εξουσία να απαιτήσει από τις χώρες να ανακτήσουν ποσά για φόρους που δεν πληρώθηκαν μέχρι και πριν δέκα χρόνια και πολλοί δικηγόροι στις Βρυξέλλες εκτιμούν πως η Κομισιόν στοχεύει σε μεγάλα νούμερα για να στείλει σήμα ότι θα λάβει πιο σκληρή δράση απέναντι στην φοροαποφυγή.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v