Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η πρόταση των δανειστών για την Ελλάδα

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο των δανειστών για τον ελληνικό προϋπολογισμό. Πώς κλιμακώνονται τα πρωτογενή πλεονάσματα έως και το 2018. Το αίτημα του ΔΝΤ για το χρέος και πώς απαντούν οι ευρωπαϊοι εταίροι. Κρίσιμη η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

  • του Peter Spiegel
Η πρόταση των δανειστών για την Ελλάδα

Το σχέδιο συμβιβασμού που έχουν ετοιμάσει οι πιστωτές της Ελλάδας προβλέπει ότι η Αθήνα θα πρέπει να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ για το 2015, ποσοστό που αυξάνει σε 3,5% για το 2018, σύμφωνα με αξιωματούχους που έχουν δει την πρόταση.

Το πρωτογενές πλεόνασμα, έσοδα μείον έξοδα εξαιρουμένων των δαπανών για την εξυπηρέτηση του χρέους, είναι το πιο σημαντικό στοιχείο για τη συμφωνία καθώς αυτό θα καθορίσει πόσα μέτρα λιτότητας θα κληθεί να λάβει η Αθήνα.

Επιπρόσθετα με την απαίτηση για 1% του ΑΕΠ φέτος, στην Ελλάδα θα ζητηθεί να πετύχει πλεόνασμα 2% για το 2016, ποσοστό που αυξάνει στο 3% για το 2017 πριν ανέλθει στο 3,5% για το 2018.

Αυτά τα ποσοστά είναι σημαντικά χαμηλότερα από όσα προέβλεπε το υφιστάμενο πρόγραμμα διάσωσης το οποίο απαιτούσε πρωτογενές πλεόνασμα 3% για φέτος και 4,5% για τον επόμενο χρόνο. Αλλά παράλληλα είναι σκληρότερα απ’ αυτά που επιθυμούσε η Αθήνα.

Το ΔΝΤ παραμένει σκεπτικό για το εάν η Ελλάδα μπορεί να πιάσει αυτούς τους φιλόδοξους στόχους και πιέζει τους Ευρωπαίους να συμφωνήσουν σε αναδιάρθρωση χρέους αν δεν πιαστούν.

Οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές δεν συμφώνησαν με την απαίτηση του ΔΝΤ και γι’ αυτό στο έγγραφο δεν περιλαμβάνεται ανακούφιση του χρέους.

Το σχέδιο θα παρουσιαστεί στον Αλέξη Τσίπρα, τον Ελληνα πρωθυπουργό, από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v