Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το πραγματικό πρόβλημα και το βασικό σενάριο για την Αθήνα

Οι τεχνικές συζητήσεις μεταξύ Αθήνας - πιστωτών και ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα που δεν επέτρεψε τη συμφωνία. Tι μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα αν δεν υπάρξει deal. Ποιο είναι το πιθανότερο σενάριο για το αποτέλεσμα των συζητήσεων.

Οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας και πιστωτών βρίσκονται σε οριακό σημείο και υπάρχει ο κίνδυνος η Αθήνα να μην καταβάλει τη δόση προς το ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου, αναφέρεται στο video των Financial Times.

O αναλυτής των FT, P. Stephens, τονίζει ότι υπάρχουν διαφορές σε τεχνικό επίπεδο για το ύψος των συντάξεων, το ΦΠΑ και άλλα ζητήματα αλλά το κρισιμότερο στοιχείο είναι άλλο: Η διαφορά φιλοσοφίας μεταξύ των δυο πλευρών για την οικονομική πολιτική και η έλλειψη εμπιστοσύνης από την πλευρά των πιστωτών για το αν θα γίνουν τα συμφωνημένα.

Ο ίδιος εκτιμά ότι αν δεν υπάρξει ένα deal τότε είναι πιθανό να επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι στη χώρα και η ευρωζώνη να εξετάσει την παροχή ενός ανθρωπιστικού πακέτου.

Παράλληλα δεν αποκλείεται να υπάρξει ένα νέος γύρος διαπραγματεύσεων.

Οι FT «στέκονται» στη στάση της Αγκέλα Μέρκελ. Όπως τονίζεται, από τη μια η καγκελάριος θέλει να εφαρμόζονται οι κανόνες στην ευρωζώνη. Από την άλλη η Γερμανία εμφανίζεται ως εγγυητής της ενότητας της ευρωζώνης.

Παράλληλα οι ΗΠΑ πιέζουν για να υπάρξει ένα deal τονίζοντας και τα γεωπολιτικά ρίσκα που ανακύπτουν λόγω της Ρωσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τον P. Stephens ένα από τα πιθανότερα σενάρια των διαπραγματεύσεων είναι «οι δυο πλευρές να κλοτσήσουν το τενεκεδάκι μπροστά».

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v