Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί οι αγορές δεν κόλλησαν ελληνική... γρίπη

H αγορά ομολόγων, οι μετοχές, αλλά και το ίδιο το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα δε δείχνουν να επηρεάζονται παρά ελάχιστα από την αστάθεια στο ελληνικό ζήτημα. Οι Financial Times διερευνούν τους λόγους της υποτονικής αντίδρασης της αγοράς.

Η ελληνική κρίση επηρέασε ελάχιστα το νόμισμα την περασμένη εβδομάδα και αυτό παρά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος από τον Έλληνα πρωθυπουργό. Τα ομόλογα της περιφέρειας επέδειξαν μικρή άνοδο στα επιτόκια χωρίς όμως να φτάσουν καν υψηλό έτους, ενώ το ευρώ παρουσιάζει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα.

Οι λόγοι για αυτό είναι αρκετοί. Μεταξύ αυτών το γεγονός πως η ευρωζώνη παρουσιάζει μεγαλύτερα πλεονάσματα από τις υπόλοιπες μεγάλες οικονομίες, προσελκύοντας επενδυτές και καταθέτες. 

Ίσως όμως η αγορά έχει υποτιμήσει τις συνέπειες.

Πολλοί πιστεύουν ότι η ελληνική έξοδος δε θα επηρεάσει την υπόλοιπη ευρωζώνη κι ότι τα μέτρα που έχει λάβει η ευρωζώνη κατά της μετάδοσης της κρίσης είναι επαρκή. Αρκετοί δεν πιστεύουν ότι η ψήφος θα είναι αρνητική στο δημοψήφισμα.

Κι έτσι οι αγορές δεν πιστεύουν ότι ένα Grexit πράγματι θα συμβεί... 

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v