Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι κρύβει η νέα πρόταση Σόιμπλε για την Κομισιόν

Ο έντονος πολιτικός ρόλος της Κομισιόν, ο οποίος αναδείχτηκε στην πιο πρόσφατη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα, έχει προβληματίσει τους υπουργούς Οικονομικών. Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων της Επιτροπής με διατήρηση του πολιτικού της ρόλου, το σχέδιο Σόιμπλε.

  • του Jeevan Vasagar
Τι κρύβει η νέα πρόταση Σόιμπλε για την Κομισιόν
O Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προτείνει να αφαιρεθεί ένα μέρος βασικών εποπτικών αρμοδιοτήτων από την Κομισιόν, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων, τη στιγμή που το εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετατοπίζεται προς έναν όλο και πιο εμφανή πολιτικό ρόλο.

Σύμφωνα με αυτήν την πρόταση, κάποιες από τις πρωταρχικές λειτουργίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης του ανταγωνισμού εντός της Ε.Ε. σε τομείς όπως η αναζήτηση στο διαδίκτυο, θα μπορούσαν να μεταβιβαστούν σε ανεξάρτητους φορείς.

Η ιδέα συζητήθηκε σε συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών αυτόν το μήνα. Οι υπουργοί φέρονται δυσαρεστημένοι με τις προσπάθειες του Jean-Claude Juncker, προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να παρέμβει στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Ωστόσο, η γερμανική πρόταση δεν αποσκοπεί στην αποδυνάμωση της Επιτροπής, αλλά στη διαφύλαξη της ανεξαρτησίας των ρυθμιστικών αρχών σε μια εποχή όπου το εκτελεστικό όργανο της Ε.Ε. γίνεται ολοένα και πιο πολιτικοποιημένο, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τις συζητήσεις.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει καταστήσει σαφές στο παρελθόν ότι τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης της δημοκρατικής νομιμότητας της Επιτροπής, μέσω εκλογών, συμπεριλαμβανομένης και της άμεσης εκλογής προέδρου.

Η Γαλλία όμως είναι πιθανό να αντιταχθεί σε μια κίνηση που θα δίνει περισσότερη δύναμη σε τεχνοκρατικά εποπτικά όργανα. Ο πρόεδρος Francois Hollande, ο οποίος προωθεί την ιδέα μιας κυβέρνησης της ευρωζώνης, υπό την εποπτεία ενός ειδικού κοινοβουλίου μόνο για τη νομισματική ένωση, επιδιώκει να αυξήσει τη δημοκρατική εποπτεία των ευρωπαϊκών θεσμών.

Ο κ. Σόιμπλε έκανε την πρότασή του κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στις Βρυξέλλες, στις 14 Ιουλίου, όταν οι υπουργοί της ευρωζώνης συζητούσαν «την έκθεση των πέντε προέδρων» σχετικά με το μέλλον της ευρωζώνης.

Η «έκθεση των πέντε προέδρων» εκπονήθηκε από τον κ. Juncker, αφού ο Mario Draghi, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επέστησε πέρυσι την προσοχή στο γεγονός ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης δείχνουν να εφησυχάζουν σχετικά με το μέλλον του κοινού νομίσματος ενώ θα έπρεπε να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την αναδιαμόρφωση της διακυβέρνησής της. Η έκθεση καλούσε τους ηγέτες να ολοκληρώσουν τις πολιτικές, οι οποίες υιοθετήθηκαν στο αποκορύφωμα της κρίσης, ωστόσο ανέβαλε τυχόν νέες πρωτοβουλίες για τουλάχιστον μέχρι το 2017.

Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης είχαν σχεδιάσει να επιταχύνουν την εφαρμογή ορισμένων από τις προτάσεις της έκθεσης, σε περίπτωση που θα συνέβαινε ένα Grexit, έτσι ώστε να πείσουν τις χρηματαγορές ότι η υπόλοιπη ευρωζώνη θα ερχόταν πιο κοντά και ότι δεν θα έχανε άλλο μέλος.

Όμως οι θερμές συζητήσεις για το ελληνικό ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου, οι οποίες οδήγησαν τελικά σε μια συμφωνία διάσωσης, έπεισαν πολλές κυβερνήσεις της ευρωζώνης ότι έχει έρθει η ώρα για επανεξέταση των πορισμάτων της έκθεσης. Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στους Financial Times, o Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Pier Carlo Padoan, ζήτησε την ταχεία μετάβαση σε μια πλήρη πολιτική ένωση.

Η πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε δημοσίευμα της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung.

 

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v