Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νομισματική «θύελλα» στις αναδυόμενες αγορές

Ισχυρές αναταραχές στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών μετά την υποτίμηση του γουάν από την Κίνα. Η βουτιά 30% στο νόμισμα του Καζακστάν και οι ισχυρές πιέσεις στα νομίσματα Τουρκίας και Ρωσίας. Ο νομισματικός πόλεμος για ενίσχυση εξαγωγών.

  • Από τους Roger Blitz, Elaine Moore και Patrick McGee
Νομισματική «θύελλα» στις αναδυόμενες αγορές

Κλιμακώθηκε την Πέμπτη η νομισματική αναταραχή, στον απόηχο της πρόσφατης υποτίμησης του κινεζικού νομίσματος που προκάλεσε δραστικά μέτρα από τις Κεντρικές Τράπεζες και την απότομη πτώση στις τιμές συναλλάγματος σε μια σειρά από χώρες όπως τη Ρωσία, το Καζακστάν, τη Νότια Αφρική και την Τουρκία.

Ενώ οι αναδυόμενες αγορές είχαν επωφεληθεί από την ακόρεστη ζήτηση της Κίνας για εμπορεύματα, η υποτίμηση -έκπληξη- του γουάν την περασμένη εβδομάδα διεύρυνε τις ανησυχίες ότι η μηχανή της παγκόσμιας οικονομίας αρχίζει να "κλατάρει".

Η στροφή σε πιο ευέλικτες συναλλαγματικές ισοτιμίες οδηγεί σε έναν ακούσιο νομισματικό πόλεμο, τον οποίο προκάλεσε η κινεζική υποτίμηση, καθώς οι άλλες χώρες των αναδυόμενων αγορών βλέπουν την υποτίμηση σαν ένα μέσο για την αντιμετώπιση της επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης, της πτώσης των εξαγωγών και της απότομης μείωσης των τιμών βασικών εμπορευμάτων.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε περαιτέρω ανοδικές προσαρμογές στα επιτόκια συναλλάγματος κατά τους επόμενους μήνες και πιστεύουμε ότι το μέγεθος και ο χρόνος τους θα μπορούσε να συσχετιστεί με περαιτέρω προσαρμογές του κινεζικού νομίσματος», δήλωσε ο Dmytro Bondar, τεχνικός αναλυτής της RBS.

Ως τελευταία ένδειξη της κλιμακούμενης νομισματικής αναταραχής στις αναδυόμενες αγορές, το εθνικό νόμισμα του Καζακστάν, το τένγκε, έχασε περισσότερο από το 20% της αξίας του μετά την ανακοίνωση-έκπληξη ότι η κυβέρνηση θα επιτρέψει την ελεύθερη διακύμανση του νομίσματος.

Το ραντ της Νότιας Αφρικής υποχώρησε σε χαμηλό 2001 έναντι του δολαρίου, ενώ η τουρκική λίρα και το ρωσικό ρούβλι κινήθηκαν χαμηλότερα περισσότερο από 1%.

Οι αναλυτές αναμένουν περαιτέρω σημαντικές υποτιμήσεις εν αναμονή της αύξησης των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, γεγονός που θα πιέσει την αξία του χρέους σε δολάρια που διαθέτουν οι χώρες των αναδυόμενων αγορών. Η ισχυροποίηση του δολαρίου θα οδηγήσει σε φυγή κεφαλαίων από τις χώρες των αναδυόμενων αγορών, και θα αντιμετωπίσουν προβλήματα αναχρηματοδότησης.

Ο Ilan Solot της Brown Brothers Harriman, υποστήριξε ότι υπήρχε ένα σχέδιο σε εξέλιξη για τις αναδυόμενες αγορές, το οποίο περιλάμβανε αλλαγές στο υπάρχον νομισματικό καθεστώς, όπως τη μετακίνηση της Ρωσίας σε μια πιο ελεύθερη συναλλαγματική δομή.

Επιπλέον αρνητικός παράγοντας στις αναδυόμενες αγορές είναι και η πολιτική αβεβαιότητα που κυριαρχεί στη Ρωσία, στην Ουκρανία και στην Τουρκία. Αυτή την εβδομάδα υπήρξαν αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων ανταρτών και τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας καθώς και μεταξύ του στρατού του Κιέβου και των αυτονομιστών στην Ουκρανία.

Η Ρωσία παραμένει βυθισμένη στην ύφεση, στον απόηχο της έντονης πτώσης της τιμής του πετρελαίου και των οικονομικών κυρώσεων. Ο συνδυασμός των οικονομικών προβλημάτων της Ρωσίας και της Κίνας έχει βαρύ αντίκτυπο στο Καζακστάν. Η χώρα που η οικονομική της ισχύ εξαρτάται από το πετρέλαιο έχει πληγεί από την υποχώρηση του ρωσικού νομίσματος, την πτώση της τιμής του πετρελαίου και των μετάλλων.

Όπως αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής της Rabobank, Piotr Matys, «η Ρωσία και η Κίνα ήταν σημαντικοί εμπορικοί εταίροι, που άφησαν το Καζακστάν μεταξύ σφύρας και άκμονος».

Νωρίς την Πέμπτη, η κεντρική τράπεζα του Καζακστάν επέτρεψε την ελεύθερη διακύμανση του νομίσματος, μία μέρα μετά τη διεύρυνση των συναλλαγματικών ορίων, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει κατά 4,7% στα 196,88 ανά δολάριο, σε χαμηλό αντίστοιχο του 1994.

Τώρα το ένα δολάριο ΗΠΑ αγοράζει 257,7 τένγκε. Αυτό σημαίνει ότι το εθνικό νόμισμα του Καζακστάν έχει καταγράψει «βουτιά» 30% σε διάστημα ενός έτους.

Η κίνηση του Καζακστάν ακολουθεί την αντίστοιχη κίνηση του Βιετνάμ, που αποφάσισε την Τετάρτη να επεκτείνει το όριο διακύμανσης του ντονγκ, για δεύτερη φορά μέσα σε οκτώ ημέρες.

Όπως τονίζει ο αναλυτής της Julius Baer, David Kohl, «οι περισσότερες αναδυόμενες αγορές δεν είναι φθηνές. Αναμένουμε αυτή η στρέβλωση να διορθωθεί τους επόμενους μήνες».

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v