Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκροές-μαμούθ 1 τρισ. δολαρίων από τις αναδυόμενες αγορές

Σε πλήρη εξέλιξη, αν και σε ρυθμό slow motion, μια κρίση που απειλεί την παγκόσμια οικονομία. Το κοκτέιλ μολότοφ, οι διαφορές με τις προηγούμενες κρίσεις και οι επιλογές.

Μήνες σκληρής δοκιμασίας περνούν οι αναδυόμενες αγορές οδηγώντας αναλυτές στο συμπέρασμα ότι δεν μπορούν πλέον να αποτελούν το άλογο που σέρνει το κάρο της παγκόσμιας οικονομίας.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ οι χώρες αυτές μετρούν ήδη εκροές που φτάνουν σχεδόν το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια τους τελευταίους δεκατρείς μήνες.

Σύμφωνα με τον James Kynge, ειδικευμένο συντάκτη για τις αναδυόμενες αγορές των FT, το σημαντικό είναι το ποσό αυτό είναι διπλάσιο απ’ ότι στην κρίση του 2008-2009. Ο ίδιος αναλύει τις αιτίες: Κίνα, πτώση στις τιμές εμπορευμάτων, υποχώρηση των ισοτιμιών αλλά και η πρόβλεψη ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.

Ο κος Kynge καταγράφει μια ιδιαιτερότητα στην σημερινή κατάσταση: οι εξελίξεις κινούνται σε… slow motion σε αντίθεση με την κρίση του 2008-2009 ή την αντίστοιχη στα τέλη της δεκαετίας του 1990 που ήταν ξαφνικά περιστατικά.

Αυτό δημιουργεί ένα πονοκέφαλο: δεν μπορούμε να ξέρουμε πότε τελειώνει και τον «πόνο» που θα προκαλέσει. Πόσο μάλλον που τα περιθώρια κινήσεων από τις κεντρικές τράπεζες δείχνουν περιορισμένα…

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v