Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς στήνονται τα μουσεία του μέλλοντος

Νέες τεχνολογίες όπως η τρισδιάστατη εκτύπωση (3D Printing), η εικονική πραγματικότητα (vitrual reality) και τα «έξυπνα» τηλέφωνα μεταμορφώνουν τον τρόπο λειτουργίας των μουσείων ανά τον κόσμο. Πώς αλλάζει η εμπειρία των επισκεπτών.

Ενας νέος κόσμος δημιουργείται στα μεγάλα μουσεία του εξωτερικού. Με τη βοήθεια της τρισδιάστατης εκτύπωσης, ορισμένα μπορούν πλέον να φιλοξενούν ως εκθέματα τους πλήρεις και ακριβείς σκελετούς ζώων που έχουν εξαφανιστεί εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Κάποια άλλα, όπως το Βρετανικό, χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες προκειμένου να αλλάξουν τον τρόπο επικοινωνίας με τους επισκέπτες.

Παράλληλα μέσω εφαρμογών εικονικής πραγματικότητας (vitrual reality), οι επισκέπτες μπορούν να μπουν στον κόσμο του παρελθόντος και να περιηγηθούν όπως ένας άνθρωπος εκείνης της εποχής, ή να ταξιδέψουν στους ωκεανούς όπως ήταν πριν από εκατομμύρια χρόνια.

Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη έχει σταματήσει τα τελευταία χρόνια να ζητά από τους επισκέπτες να αφήσουν στην είσοδο τα κινητά τους τηλέφωνα. Αντίθετα, χρησιμοποιεί πλέον τα «έξυπνα τηλέφωνα» (smart phones) και τις φωτογραφίες που βγάζουν και μοιράζονται στα κοινωνικά δίκτυα οι επισκέπτες ως εργαλείο για την προσέλκυση και άλλων ανθρώπων που θέλουν π.χ. να δουν τον πραγματικό πίνακα.

Με την εφαρμογή του Μουσείου, που μπορούν οι χρήστες να κατεβάσουν στη συσκευή τους, κάθε φορά που βρίσκονται μπροστά από ένα αντικείμενο λαμβάνουν πλήθος πληροφοριών.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v