Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ΗΠΑ χρειάζονται νέο QE, όχι αύξηση επιτοκίων!

Λανθασμένη κίνηση μια αύξηση επιτοκίων, λένε μεγάλα «ονόματα» της αμερικανικής οικονομίας όπως ο πρώην ΥΠΟΙΚ Lawrence Summers και ο επικεφαλής της Bridgewater, Ray Dalio. Γιατί ζητούν νέα ποσοτική χαλάρωση.

  • του Robin Wigglesworth στη Νέα Υόρκη
Οι ΗΠΑ χρειάζονται νέο QE, όχι αύξηση επιτοκίων!

Οι επενδυτές πιστεύουν ότι η πρόσφατη αναστάτωση της αγοράς έχει σχεδόν «σκοτώσει» τις πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων από τη Fed τον επόμενο μήνα, ενώ κάποια μεγάλα ονόματα της αγοράς πηγαίνουν ακόμα παραπέρα, προβλέποντας ότι η επόμενη κίνηση της κεντρικής τράπεζας θα είναι η επανέναρξη ενός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Lawrence Summers και ο επικεφαλής του μεγαλύτερου hedge fund στον κόσμο Ray Dalio, δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα έπρεπε να αναλογιστεί την περίπτωση επανέναρξης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αποπληθωριστικοί κίνδυνοι αλλά και οι αναταραχές στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Σε άρθρο του στους FT, o κ. Summers έγραψε ότι η αύξηση των επιτοκίων σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ήταν ένα σοβαρό λάθος ενώ αργότερα προχώρησε παραπέρα επισημαίνοντας στο Twitter ότι η Fed θα πρέπει να ξανασκεφτεί ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

«Δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο ότι η επόμενη κίνηση της Fed θα αφορά νομισματική σύσφιξη», έγραψε. «Όπως τον Αύγουστο του 1997, το 1998, το 2007 και το 2008, ενδέχεται να είμαστε στα πρώιμα στάδια μιας πολύ σοβαρής κατάστασης... Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα δεν είναι η υπεραισιοδοξία ή η άγνοια κινδύνου των επενδυτών, οπότε δεν χρειάζεται η Fed να προχωρήσει σε κινήσεις-σοκ».

Παρόμοια είναι και η άποψη του κ. Dalio, επικεφαλής της Bridgewater, με κεφάλαια υπό διαχείριση ύψους 200 δισ. δολαρίων. Σε έκθεσή του τη Δευτέρα το βράδυ, προέβλεψε ότι «η επόμενη μεγάλη κίνηση της Fed θα αφορά χαλάρωση (μέσω QE) παρά σύσφιξη», λόγω του ύψους του παγκόσμιου χρέους, των αναταραχών στην Κίνα και των ευρύτερων κλυδωνισμών στις αναδυόμενες αγορές.

«Ενώ δεν γνωρίζουμε εάν έχουμε περάσει το σημείο καμπής, νομίζουμε ότι πλέον θα πρέπει να είναι προφανές ότι τα ρίσκα αποπληθωριστικής ύφεσης αυξάνονται σε σχέση με τα ρίσκα ανόδου του πληθωρισμού λόγω αυτών των δυνάμεων», έγραψε.

«Το ρίσκο έγκειται στο ότι μπορεί να είναι τόσο πεπεισμένοι για το πολυδιαφημισμένο μονοπάτι σύσφιξης, που θα είναι δύσκολο για αυτούς να επιλέξουν μια σημαντικά ευκολότερη οδό, εάν αυτό χρειαστεί», έγραψε στην έκθεση προς τους πελάτες του fund.

Αν και δεν συμμερίζονται πολλοί στην παρούσα φάση την άποψη ότι απαιτείται περισσότερη ποσοτική χαλάρωση, οικονομολόγοι και επενδυτές έχουν «μαζέψει» τις προβλέψεις τους για το πότε και πόσο γρήγορα θα αυξηθούν τα αμερικανικά επιτόκια τους επόμενους μήνες.

Οι αγορές futures υποδηλώνουν ότι πλέον υπάρχει πιθανότητα μόλις 26% για αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, έναντι ποσοστού άνω του 50% νωρίτερα εντός του μήνα. Επίσης, έχουν μεταβληθεί σημαντικά οι προβλέψεις των οικονομολόγων για τις κινήσεις της Fed, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Οι αναλυτές της Barclays τη Δευτέρα άλλαξαν την εκτίμησή τους για το πότε θα πραγματοποιηθεί η πρώτη αύξηση επιτοκίων, από τον φετινό Σεπτέμβριο στον Μάρτιο του 2016.

Αλλοι οικονομολόγοι εμφανίζονται λιγότερο ανήσυχοι και τονίζουν ότι ένα ακόμη πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν θα άλλαζε τα δεδομένα και θα ήταν ακόμη και αντιπαραγωγικό, εάν εκληφθεί ως σημάδι πανικού από τη Fed. Όπως αναφέρουν, το ποσοστό ανεργίας θα μπορούσε να υποχωρήσει εύκολα ακόμη και κάτω από το 5% εφέτος, δείχνοντας την ανάγκη για σφιχτότερη νομισματική πολιτική.

«Ο Larry Summers και ο Ray Dalio είναι πολύ αξιόπιστοι... αλλά δεν προσυπογράφω αυτή την άποψη», αναφέρει ο Joseph Lavorgna, κορυφαίος αναλυτής της Deutsche Bank για τις ΗΠΑ. «Οι επενδυτές υπεραντιδρούν σε ιδιαίτερα ρηχές αγορές. Πρέπει να κοιτάξει κανείς τα θεμελιώδη. Δεν πιστεύω ότι μία ή δύο αυξήσεις θα θέσουν σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία».

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v