Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προειδοποιήσεις Ρωσίας σε ΗΠΑ για «ατυχήματα» στη Συρία

Η ενισχυμένη παρουσία της Ρωσίας στη Συρία και οι επιδιώξεις του Κρεμλίνου. Η πιθανότητα ανοικτής εμπλοκής των Ρώσων στις μάχες και η διχοτόμηση της χώρας. Τι δηλώνουν διοικητές της Χεζμπολά. Ο ρόλος και οι κινήσεις της Ουάσινγκτον.

  • Των K. Hille, E. Solomon και J. Reed
Προειδοποιήσεις Ρωσίας σε ΗΠΑ για «ατυχήματα» στη Συρία

H Ρωσία κάλεσε σε στρατιωτική συνεργασία τις ΗΠΑ στη Συρία ώστε να αποφευχθούν «ατυχήματα» καθώς η Μόσχα ενισχύει τις δυνάμεις της στη χώρα με στόχο, όπως αναφέρουν Ρώσοι αξιωματούχοι να ηγηθεί στη μάχη κατά του ISIS (τζιχαντιστές).

Ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών Σ. Λαβρόφ δήλωσε σε συνέντευξη τύπου το Σάββατο δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ των συζητήσεων μεταξύ στρατιωτικών διότι αυτές οι επαφές είναι απαραίτητες για την αποφυγή «ανεπιθύμητων ατυχημάτων».

Ο T. Kίρμπι εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών δήλωσε άγνοια για το τι εννοούσε ο Λαβρόφ όταν μιλούσε για πιθανά ατυχήματα.

«Θα καλωσορίζαμε οικοδομητικές προσπάθειες από τη Ρωσία κατά του ISIS αλλά αυτό δεν μπορεί να λειτουργεί ως μια συνεχή υποστήριξη στο καθεστώς Άσαντ. Το πιο παραγωγικό πράγμα που μπορούν να πράξουν είναι να σταματήσουν να βοηθούν το καθεστώς Άσαντ», είπε.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως δεν γνωρίζουν αν η αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας της Μόσχας έχει σκοπό να ενισχύσει το καθεστώς Άσαντ, να δημιουργήσει ένα φιλικό προς το καθεστώς θύλακα ή να αποτελέσει ένα καταλύτη για τη μελλοντική μετάβαση στη Συρία.

Ρώσοι αναλυτές ανέφεραν ότι είναι μια προσπάθεια από τον Πούτιν να χαράξει ένα κεντρικό ρόλο στο θέμα της Συρίας και να απεγκλωβιστεί από τη διεθνή απομόνωση που έχει, με αφορμή την Ουκρανία.

«Αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία σε αυτή τη διαμάχη η οποία δεν αφορά πλέον ποιος κυβερνά τη Δαμασκό αλλά ποιος μπορεί να πολεμήσει την πιο επικίνδυνη απειλή, την απειλή του τρόμου», δήλωσε ένα αξιωματούχος του υπουργείου εξωτερικών.

Η κίνηση αντιμετωπίζεται με καχυποψία από τις δυτικές πρωτεύουσες. Ρωσικές ειδικές δυνάμεις βρίσκονται σε συριακό έδαφος εδώ και αρκετό καιρό αναφέρουν αξιωματούχοι προσθέτοντας πως αν και η παρουσία τους ήταν «αμυντική», το Κρεμλίνο πλέον διευρύνει τις επιλογές του.

Παρατηρητές από Λίβανο, Ισραήλ και Ρωσία περιέγραψαν τις κινήσεις της Μόσχας ως μια αναβαθμισμένη βοήθεια προς τη Συρία και μια σημαντική ενίσχυση της παρουσίας της Μόσχας κατά μήκος της ακτής.

Δυο διοικητές της Χεζμπολά ανέφεραν στους FT ότι η Ρωσία εργάζεται σε ένα project που πιστεύουν ότι είναι μια βάση στη Λατάκια. Πρόσθεσαν ότι τους τελευταίους μήνες η Μόσχα στέλνει περισσότερους άνδρες και νέα, πιο εξελιγμένα οπλικά συστήματα.

Μια μοίρα πέντε πολεμικών σκαφών εξοπλισμένη με κατευθυνόμενους πυραύλους έχει ξεκινήσει για να πραγματοποιήσει γυμνάσια σε συριακά χωρικά ύδατα, ανέφερε στο Reuters πηγή κοντά στο ρωσικό ναυτικό.

Ο Μοσέ Γιαλόν, Ισραηλινός υπουργός 'Άμυνας, επιβεβαίωσε την ενίσχυση των δυνάμεων όταν δήλωσε σε ρεπόρτερς ότι Ρώσοι στρατιωτικοί σύμβουλοι και άλλοι έφθασαν στη Συρία τις προηγούμενες ημέρες.

«Όσο μπορώ να γνωρίζω μιλάμε για μια περιορισμένη δύναμη που περιλαμβάνει συμβούλους, ομάδα ασφαλείας. Περιλαμβάνει και προετοιμασίες για τη λειτουργία αεροσκαφών και πολεμικών ελικοπτέρων», δήλωσε, χαρακτηρίζοντας την κίνηση σημαντική.

Υπήρξαν επίσης ενδείξεις ότι οι Ρώσοι στρατιώτες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν να μάχονται. Στα τέλη του προηγούμενου μήνα ένα video που ανέβηκε στο διαδίκτυο έδειχνε ένα ρωσικό τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού να μάχεται, ενώ ακούγονταν διαταγές στα ρωσικά.

Γυναίκες Ρώσων στρατιωτών που βρίσκονταν στη Μόσχα εξέφρασαν φόβους στα social media ότι οι σύζυγοι τους ίσως εμπλέκονται σε στρατιωτικές αποστολές.

Ο κ. Πούτιν αν και υποστήριζε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν ήταν στην ατζέντα του, παραδέχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ότι «εξετάζει διαφορετικές επιλογές στη Συρία».

Η Ρωσία δεν φαίνεται διατεθειμένη να το κρύψει και δεν θα μου προκαλούσε έκπληξη αν τις επόμενες εβδομάδες υπήρχε μια επίσημη ανακοίνωση για ρωσική στρατιωτική εμπλοκή στη Συρία, δήλωσε ο Φ. Λικιάνοφ, πρόεδρος του συμβουλίου άμυνας και εξωτερικής πολιτικής.

Ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών Τ. Κέρι κάλεσε τον Σ. Λαβρόφ δυο φορές σε διάστημα τεσσάρων ημερών για να παραπονεθεί για την αναβαθμισμένη ρωσική παρουσία στη διαμάχη.

«Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερη βία και αστάθεια στη Συρία και για αυτό που η διεθνής κοινότητα προσπαθεί στη Ρωσία», δήλωσε ο Κίρμπι.

Ρώσοι αξιωματούχοι και ειδικοί θεωρούν πως η εμπλοκή θα μπορούσε να συμβάλλει στο τέλος του αιματηρού εμφυλίου πολέμου. Δηλώνουν πως η θέση της Μόσχας για στήριξη στον Άσαντ δεν έχει μεταβληθεί, αλλά το Κρεμλίνο έχει χάσει κάθε ελπίδα πως η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας μπορεί να διασωθεί.

«Η Συρία όπως την ξέρουμε δεν υφίσταται πλέον και η πρόκληση είναι να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο που υπάρχει για όλους», ανέφερε ένα αξιωματούχος. «Άρα δεν θα είναι ενάντια στα αμερικανικά συμφέροντα αν εμπλακούμε περισσότερο. Όσο για τα γειτονικά κράτη της Συρίας ενδεχομένως να παρακολουθούν τις κινήσεις μας με ελπίδα, ακόμη και αν δεν το δηλώνουν δημόσια», πρόσθεσε.

Οι δυο διοικητές της Χεζμπολά συμπέραναν πως η διάσπαση είναι πιθανή. Αν υπάρξει διχοτόμηση θέλουν το μεγαλύτερο κομμάτι ανέφεραν στους Ρώσους. Και θέλουν το Μπασάρ Άλ Άσαντ κυβερνήτη, τουλάχιστον αρχικά.

Οι διοικητές περιέγραψαν μια σφαίρα επιρροής που Ρωσία, Ιράν και Άσαντ πρέπει να ελέγχουν και η οποία περιλαμβάνει μια περιοχή από το Χαλέπι στα σύνορα με την Τουρκία, συνεχίζεται κατά μήκος της ακτής, περνά από τη πόλη της Χομς, κατεβαίνει προς τη Δαμασκό και τα περίχωρά της και επεκτείνεται ως τα νότια στα σύνορα με το Ισραήλ.

Αυτή η περιοχή περιλαμβάνει το πολυπληθές δυτικό τμήμα της χώρας αλλά αφήνει εκτός τις πλούσιες σε πετρέλαιο ανατολικές περιοχές, των οποίων τη μεγαλύτερη έκταση ελέγχει η ISIS.

Πρόσωπα που γνωρίζουν την στρατηγική του Κρεμλίνου λένε ότι ο κ. Πούτιν βλέπει μια ευκαιρία να πετύχει μια αναπάντεχη επιτυχία στη ρωσική εξωτερική πολιτική, όπως πέτυχε δυο χρόνια πριν, με την καταστροφή του συριακού χημικού οπλαστασίου. Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε αποσπάσει την προσοχή από την ουκρανική σύγκρουση.

«Νιώθει ότι στην Ουκρανία δεν υπάρχουν ελπίδες και πως δεν μπορεί πετύχει τίποτα περισσότερο εκεί», σχολίασε ρώσος σύμβουλος για θέματα εξωτερικής πολιτικής. «Πιστεύει ότι η Συρία είναι ευκολότερη από ότι η Ουκρανία».

Ωστόσο άλλοι αξιωματούχοι περιέγραψαν τις κινήσεις της Ρωσίας ως «ζέσταμα» για την αναμέτρηση με τις ΗΠΑ σε άλλες περιοχές εκτός της Μέσης Ανατολής.

Προσπαθούν να δημιουργήσουν μια ένταση, να πιέσουν τις ΗΠΑ λόγω της στάσης της τελευτίας στο ουκρανικό, τις κυρώσεις αλλά και εξαιτίας άλλων θεμάτων μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας, δηλώνει αναλυτής του ινστιτούτου εθνικής ασφαλείας του Τελ Αβίβ. «Δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούν τη Μέση Ανατολή για τέτοιου είδους συμφέροντα», τονίζει.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v