Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Kόρμπιν: Απέτυχε η οικονομική ορθοδοξία της Ευρώπης

Υπέρ της παραμονής του Ην. Βασιλείου στην Ε.Ε. τάσσεται σε ανοικτή επιστολή του ο νέος ηγέτης των Εργατικών. Eυχαριστεί τον Γκ. Μπράουν που κράτησε τη χώρα εκτός ευρώ. Παράλογες οι απαιτήσεις της ΕΕ από την Ελλάδα. Στηρίζει τον φόρο Tobin.

  • του Jeremy Corbyn*
Kόρμπιν: Απέτυχε η οικονομική ορθοδοξία της Ευρώπης

O Ντέιβιντ Κάμερον διασχίζει την Ευρώπη, χωρίς από ό,τι φαίνεται να έχει ξεκάθαρη άποψη για το τι θέλει να πετύχει στην περιβόητη επαναδιαπραγμάτευση ενόψει του δημοψηφίσματος το 2016 ή το 2017.

Αν ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι μπορεί να αποδυναμώσει τα δικαιώματα των εργαζομένων και περιμένει η θετική στάση απέναντι στην Ευρώπη να μας κρατήσει στην Ε.Ε., κάνει πολύ μεγάλο λάθος.

Η στήριξη του κ. Κάμερον σε ένα νομοσχέδιο που θα αποδυναμώνει τα εργατικά συνδικάτα και οι περικοπές στις εκπτώσεις φόρων αυτή την εβδομάδα, δείχνουν ότι τα εργατικά δικαιώματα δέχονται επίθεση. Μπορεί να υποθέσει κανείς ότι απειλούνται και πολλά δικαιώματα που απορρέουν από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπως η άδεια μετ’ αποδοχών, η προστασία του χρόνου εργασίας και οι ενισχυμένες άδειες μητρότητας και πατρότητας.

Υπάρχει μια αρκετά διαδεδομένη αντίληψη ότι η Ευρώπη είναι κάτι σαν μια κλειστή λέσχη, παρά ένα δημοκρατικό φόρουμ για την κοινωνική πρόοδο.

Η καταστρατήγηση των εργατικών μας δικαιωμάτων θα ενίσχυε την άποψη αυτή. Οι Εργατικοί θα αντιταχθούν σε οποιαδήποτε απόπειρα της συντηρητικής κυβέρνησης να υπονομεύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων -είτε στο εγχώριο, είτε στο ευρωπαϊκό δίκαιο.

Η σκιώδης κυβέρνησή μας είναι επίσης ξεκάθαρη ότι η απάντηση σε οποιαδήποτε επιζήμια αλλαγή φέρει ο κ. Κάμερον από την επαναδιαπραγμάτευσή του δεν είναι η αποχώρηση από την Ε.Ε. αλλά η υπόσχεση να αντιστραφούν οι αλλαγές αυτές με την εκλογή μιας κυβέρνησης των Εργατικών το 2020.

Η προστασία του χώρου εργασίας είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία τόσο των μεταναστών από την εκμετάλλευση των εργοδοτών, όσο και των Βρετανών εργαζομένων από τις μειώσεις μισθών. Τα ισχυρότερα εργατικά δικαιώματα βοηθούν επίσης τους καλούς εργοδότες, οι οποίοι σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν αντιμέτωποι με άδικο ανταγωνισμό από λιγότερο προσεκτικές επιχειρήσεις.

Θα είμαστε στην Ευρώπη για να διαπραγματευτούμε καλύτερη προστασία των ανθρώπων και των επιχειρήσεων, όχι για να διαπραγματευτούμε εις βάρος τους.

Μεγάλο μέρος της συζήτησης για το δημοψήφισμα έχει μονοπωληθεί από τους ξενοφοβικούς και τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών. Εχουν μείνει απέξω εκατομμύρια απλών Βρετανών πολιτών, που επιθυμούν μια ορθή συζήτηση για τη σχέση μας με την Ε.Ε.

Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο της απορρύθμισης της ελεύθερης αγοράς, που επιδιώκει την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών και την αποδυνάμωση των κοινωνικών κατακτήσεων της Ευρώπης.

Προσχέδια ρυθμίσεων για τους σιδηροδρόμους που βρίσκονται σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να επιβάλουν το μοντέλο του κατακερματισμού και των ιδιωτικοποιήσεων που απέτυχε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η πρόταση της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) που διαπραγματεύονται πίσω από κλειστές πόρτες οι Ε.Ε. και οι ΗΠΑ, ενάντια στην οποία έχω ταχθεί, είναι ένα άλλο παράδειγμα αυτής της καταστρεπτικής προσέγγισης. Δεν υπάρχει μέλλον για την Ευρώπη, αν εμπλακούμε σε έναν αγώνα για τη χαμηλότερη θέση. Πρέπει να επενδύσουμε στο μέλλον μας και να εξελίξουμε τις ικανότητες των λαών της Ευρώπης.

Η αντιμετώπιση της Ελλάδας έχει συγκλονίσει πολλούς φιλοευρωπαίους διεθνιστές. Το ελληνικό χρέος απλά δεν μπορεί να αποπληρωθεί, οι όροι είναι μη βιώσιμοι και η επιμονή να εξοφληθεί απλά παρατείνει την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα και τα ρίσκα σε όλη την Ευρώπη. Η τρέχουσα ορθοδοξία έχει αποτύχει. Θέλουμε ένα νέο οικονομικό διακανονισμό.

Πρέπει να είμαστε ευγνώμονες στον Γκόρντον Μπράουν, που ως υπουργός Οικονομικών κράτησε το Ηνωμένο Βασίλειο έξω από το κοινό νόμισμα, όταν άλλα μέλη της κυβέρνησης υποστήριζαν ότι πρέπει να ενταχθούμε.

Από την θέση μας εκτός της ευρωζώνης μπορούμε και πρέπει να ασκήσουμε επιρροή για μια οικονομική μεταρρύθμιση της Ε.Ε. Πρέπει να εργαστούμε με τα 11 μέλη της Ε.Ε. που συνεργάζονται για τη θέσπιση ενός φόρου στις χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Σε αντίθεση με τον σημερινό υπουργό Οικονομικών, που ξόδεψαν τα χρήματα των φορολογουμένων σε μια αποτυχημένη απόπειρα να εμποδίσουν τον φόρο, πρέπει να συμμετάσχουμε σε διαπραγματεύσεις για να συζητήσουμε πώς θα ρυθμίσουμε καλύτερα τον χρηματοοικονομικό τομέα και θα αυξήσουμε τα έσοδα.

Οι Εργατικοί τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. Αλλά θέλουμε να δούμε μεταρρυθμίσεις. Την περασμένη εβδομάδα οι αγρότες από όλη την ήπειρο διαδήλωσαν στις Βρυξέλλες. Η κοινή αγροτική πολιτική πρέπει να μεταρρυθμιστεί ώστε να μην επιδοτεί τους κατόχους γης αλλά να βοηθάει τους αγρότες και τις αγροτικές οικονομίες. Η Ευρώπη είναι το μόνο φόρουμ στο οποίο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε σημαντικές προκλήσεις για τη χώρα μας, όπως η κλιματική αλλαγή, η τρομοκρατία, οι φορολογικοί παράδεισοι και πιο πρόσφατα η μαζική μετακίνηση προσφύγων από τη Συρία που αναζητούν καταφύγιο και ελπίδα στην Ευρώπη. Δεν θα κερδίσουμε φίλους και επιρροή στην Ευρώπη, αν αρνηθούμε να συμμετέχουμε όπως πρέπει.

Οι Εργατικοί θέλουν να δουν αλλαγές στην Ευρώπη που θα είναι προς όφελος των λαών της Ευρώπης. Θέλουμε να είμαστε καλύτεροι εταίροι και να θέσουμε τα αιτήματά μας για να κάνουμε την Ευρώπη καλύτερη. Θα περάσουμε τις θέσεις μας μέσω των ευρωβουλευτών του Εργατικού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις σχέσεις μας με τα υπόλοιπα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, τα εργατικά συνδικάτα και άλλα κινήματα σε όλη την Ευρώπη.

Αν ο κ. Κάμερον αποτύχει να φέρει ένα καλό πακέτο, ή ένα που να μειώνει τις κοινωνικές κατακτήσεις που έχουμε κερδίσει στην Ευρώπη, πρέπει να καταλάβει ότι οι Εργατικοί θα επαναδιαπραγματευθούν για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων μας και την προώθηση μιας κοινωνικά προοδευτικής Ευρώπης. 

 

* Ο αρθρογράφος είναι ο ηγέτης των Εργατικών

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v